Vai glutēns var veicināt liekā svara veidošanos?

© Foto: pixabay.com

“Pētījumi liecina, ka indivīdiem, kuri ievēro bezglutēnu diētu, organismā bieži ir zems noteiktu vitamīnu līmenis, jo bezglutēnu miltu maisījumos un konditorejas izstrādājumos ir mazāk šķiedrvielu, dzelzs, B vitamīnu, cinka, magnija un kalcija nekā glutēnu saturošajos pārtikas produktos,” raksta extension.usu.edu.

Tieši tāpēc aplūkosim tuvāk, kas ir glutēns, kādos produktos tas ir sastopams vai glutēns var ietekmēt vielmaiņas procesus, kā arī pats svarīgākais, kādas pazīmes liecina par glutēna nepanesību.

Kas ir glutēns?

Foto: Pexel.com

Glutēns ir olbaltumvielu grupa - proteīns, kas atrodas dažādos graudaugos, piemēram, kviešos, miežos un rudzos, nelielā daudzumā arī auzās. Glutēns sastāv no dažādiem proteīniem, tā funkcija ir piesaistīt ūdeni un veicināt rūgšanu, tādā veidā radīt elastību un sasaisti mīkstajai struktūrai, kas veidojas, gatavojot miltu produktus.

Šo proteīnu mēdz saukt arī - lipekli.

Populārākie produkti, kuros ir glutēns - maize, smalkmaizītes, kūkas, kliņģeri, pīrāgi, taču tas sastopams arī daudz kur citur. Tieši glutēns ir tas, kas palīdz radīt mīksto struktūru, kā dēļ maizes izstrādājumus baudām kā svaigus, mīkstus un gardus.

Lai radītu mīkstu, maigu baltmaizi, miltos jābūt vismaz 23% glutēna.

Kādos produktos glutēns ir vēl sastopams?

Foto: Pexel.com

  • Brokastu musli, brokastu pārslās;
  • Makaroni, pastas;
  • Graudaugos;
  • Alū un citos alkoholiskajos dzērienos.

Vai glutēns var ietekmēt vielmaiņas procesus?

Foto: Pexel.com

Nereti cilvēki zaudē svaru, izvēloties lietot uzturā produktus bez glutēna, kas liek domāt, ka glutēns varētu veicināt liekā svara veidošanos. Tomēr pēc lipekli saturošu produktu izslēgšanas no uztura, svara samazināšanos izraisa nevis pats glutēns, bet fakts, ka cilvēks pārstāj ēst balto miltu produktus, to skaitā daudzus pusfabrikātus, lielu daļu ātrās ēdināšanas maltītes un virkni neveselīgu produktu, kuru sastāvā ir milti, cukurs, mazvērtīgi un neveselīgi tauki. Pats glutēns svara zudumu neizraisa, jo tam kā olbaltumvielai nav iespaida uz ķermeņa svaru.

Lielākajā daļā pārtikas produktu, kas nesatur lipekli, tiek izmantoti papildu tauki, cukurs un nātrijs, lai kompensētu bezglutēnu produktu garšu un tekstūru. Šīs “ekstras” nav veselīgas un faktiski var izraisīt svara pieaugumu.

Glutēna izraisītas slimības bieži izraisa nopietnus ķermeņa bojājumus, kas maina to, kā tas sagremo un absorbē pārtiku.

Indivīdiem var rasties vēdera un zarnu problēmas, galvassāpes, pārmērīgs nogurums, vairogdziedzera problēmas, trauksme, aizkaitināmība un daudz kas cits.

Pilnīga lipekļa izņemšana no uztura ir vienīgā ārstēšana tiem, kam ir slimības, ko izraisa lipekļa ēšana.

Kādas pazīmes liecina par glutēna nepanesību?

Foto: Pexel.com

Ja lietojot ikdienas produktus jūtams diskomforts, jāpārliecinās, vai pie vainas nav glutēns. Turklāt alerģija jeb alerģiskas reakcijas ir tikai viens no veidiem kā var izpausties šī nepanesība.

Izplatītākās pazīmes ir:

  • Vājums un nogurums, kas nepamet cilvēkus arī pēc pilnvērtīga miega;
  • Izmaiņas ķermeņa svarā, kas var būt gan svara pieaugums, gan svara zudums;
  • Ādas problēmas, piemēram, izsitumi, nieze, ādas sausums;
  • Iekaisuma pazīmes, kas izpaužas sāpēs locītavās un muskuļos;
  • Gremošanas problēmas, kas izpaužas kā vēdera pūšanās, gāzu veidošanās, caureja, sāpes vēderā un aizcietējumi.

Foto: Pexel.com

Tāpat jāņem vērā, ka jebkura no šīm pazīmēm var liecināt ne tikai par glutēna nepanesamību, bet arī par citām veselības problēmām, ko iespējams nemaz neapzināties, tāpēc aizdomu gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta.

Dzīvesstils

Jāņi jau bija visskaistākie svētki vasarā. Agri no rīta vīri aizgāja jūrā zvejot. Sievas sakārtoja mājas, izmazgāja grīdas, noslaucīja visus celiņus tīrus, tīrus. Tos nokaisīja ar baltām smiltīm un kalmēm. Salika meijas un pīlādžu zarus, lai sargā no ļauna. Līdz 12 dienā bija jāpabeidz šie darbi.

Svarīgākais