Ieradums, no kā vajadzētu atteikties, lai paātrinātu vielmaiņu

© Foto: Depositphotos

Kad mēs pamanām, ka mūsu iecienītākās bikses kļūst arvien ciešākas, parasti vainojam savu vielmaiņu.

Metabolisms bieži tiek uzskatīts par ātru vai lēnu, un tas ir saistīts ar liekā svara svārstībām, taču tas nekad nepārstāj darboties, ja vien netraucē tā darbību ar nevajadzīgām darbībām.

"Metabolisms ir reakciju kaskāde, kas pastāvīgi notiek organismā, lai izmantotu uzturvielas, kas atrodamas pārtikā, dzērienos, medikamentos un uztura bagātinātājos," saka Elizabete Šova, uztura speciāliste un pavārgrāmatu autore. "Katra ķermeņa šūna vienā vai otrā veidā ir iesaistīta vielmaiņā, ražojot enerģiju jūsu ikdienas aktivitātēm."

Foto: Depositphotos

Saskaņā ar MedlinePlus vielmaiņa nodrošina visus ķermeņa būtiskos procesus, tostarp elpošanu un pārtikas sagremošanu, kā arī asiņu sūknēšanu visā ķermenī. Lai gan ne vienmēr varam kontrolēt vielmaiņu, ir darbības, ko varam kontrolēt un kas ietekmē to, cik efektīvi notiek vielmaiņa.

Kāds ir ieradums Nr.1, ko vajadzētu atmest, lai uzlabotu vielmaiņu?

Ieradums Nr.1, no kura vajadzētu atbrīvoties, lai uzlabotu vielmaiņu, ir nepietiekama ēšana. Nepietiekama ēdiena uzņemšana nozīmē, ka nesaņemat pietiekami daudz kaloriju ar pārtiku, lai atbalstītu vielmaiņas pamatfunkcijas, piemēram, elpošanu vai gremošanu.

Tas notiek, ja ievērojat stingras diētas, esat pārguris vai izlaižat ēdienreizes. Apzināti vai netīši nepareizs uzturs var izraisīt vielmaiņas traucējumus.

Foto: pixabay.com

"Padomājiet par savu ķermeni kā par automašīnu," saka Šova. “Ja to nepiepildīsit ar pietiekami daudz benzīna, tā apstāsies. Tāpat kā automašīna nevar pārvietoties ar tukšu tvertni, arī ķermenis pārstāj darboties bez pārtikas.

Un, ja uzturā nesaņemat pietiekami daudz uzturvielu, tas var izraisīt daudzas veselības sekas.

Kāpēc nepietiekams uzturs ir kaitīgs vielmaiņai?

Ja kādreiz esat izmēģinājis kādu striktu diētu, iespējams, ka iespējams, sākāt pamanīt rezultātus un enerģijas līmenis arī pilnībā samazinājies.

Nepietiekama ēšana var kaitēt vielmaiņai, jo ķermenis laika gaitā pielāgojas ēst mazāk. Tas samazina vielmaiņu un pakļauj tādiem simptomiem kā zems enerģijas līmenis, samazināta kognitīvā funkcija un samazināta aktivitāte.

Foto: pixabay.com

Ja ievērojat diētu vēl dažas nedēļas vai mēnešus, iespējams, esat pamanījis, ka rezultāti sāka pasliktināties. Un, tiklīdz jūsu rezultāti palēninājās, palēninājās arī vielmaiņa. Laika gaitā nepietiekams uzturs var novājināt imūnsistēmu, paaugstināt hronisku slimību risku, palelināt stresa līmeni un pat svara pieaugumu.

Pietiekams makroelementu un mikroelementu patēriņš ir būtisks normālai vielmaiņai, un, ja šīs uzturvielas netiek patērētas pietiekami daudz, var rasties vitamīnu un minerālvielu deficīts, kas var pasliktināt vielmaiņu.

Neregulāri ēšanas paradumi, piemēram, vienu dienu ēdot brokastis, bet nākamajā to izlaižot, ir saistīti ar paaugstinātu hronisku slimību, piemēram, 2. tipa cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību un aptaukošanās risku.

Foto: pixabay.com

Kaloriju ierobežošana var palielināt stresa hormona kortizola līmeni, kas palēnina ķermeņa parastās funkcijas, arī vielmaiņu. Nemaz nerunājot par visām pārējām paaugstināta stresa negatīvajām sekām, piemēram, trauksmi, nemierīgu nakts miegu un lielāku varbūtību pārēsties mazāk barojošu pārtiku.

Kā pareizi ēst, lai uzlabotu vielmaiņu

Lai vielmaiņa darbotos maksimālajā ātrumā, šeit ir daži padomi, ko var darīt, lai pārliecinātos, ka ēdat pietiekami.

Nosakiet ikdienas ēdienreizes laiku

Mēs zinām, ka ir dienas, kad esat tik aizņemts, ka nav pat minūtes, lai paķertu kādu uzkodu. Ēdienu pārtraukuma neievērošana un neregulāra ēšana, piemēram, 8:00 ēdot brokastis un pēc tam nākamajā dienā brokastu izlaišana un pirmās ēdienreizes pārcelšana uz vakaru, nenāk par labu vielmaiņai. Tas var ietekmēt arī iekšējo pulksteni, kas pazīstams arī kā diennakts ritms, kas ietekmē daudzu ķermeņa sistēmu darbību, arī vielmaiņu.

Izveidojiet līdzsvarotu ēdienkarti

Foto: Depositphotos

Katrai ēdienreizei izveidojiet ēdienkarti, iekļaujot tajā ogļhidrātus, olbaltumvielas, augļus vai dārzeņus. Tas palīdzēs nodrošināt uzturu ar visiem nepieciešamajiem makro un mikroelementiem. Izvairīšanās no galvenajām pārtikas grupām var izraisīt vitamīnu vai minerālvielu deficītu, kas var traucēt vielmaiņu.

Ja uz jūsu šķīvja ir augstas kvalitātes olbaltumvielu un šķiedrvielām bagātu ogļhidrātu avots, kā arī augļi un dārzeņi, tas palīdzēs uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs un neļaus tam paaugstināties vai sarukt.