Estētiskās procedūrās grūtniecības un zīdīšanas periodā

© Foto: pixabay.com

Bērniņa nākšanu pasaulē pavada savi prieki un izaicinājumi. Gluži dabiska ir vēlme topošajām un jaunajām māmiņām izskatīties un justies labi.

Estētiskajā dermatoloģijā piedāvātais minimāli invazīvo procedūru klāsts ir plašs, un ikvienas procedūras veikšanas mērķis ir sasniegt iecerēto estētisko rezultātu, to veicot pareizi un droši.

Grūtniecība un bērna barošana ar krūti ir kontrindikācija ne vien dažādu medikamentu lietošanai, bet arī manupulāciju veikšanai. Rakstā aplūkosim populārākās estētiskās procedūras, ar tām saistītos riskus, kā arī ādās kopšanas pamatprincipus, lai topošās un jaunās māmiņas gūtu nepieciešamās zināšanas, spētu patstāvīgi pieņemt informētu lēmumu.

Risku apzināšanās

Foto: pixabay.com

Grūtniecības un zīdīšanas laiks saistīts ar hormonu svārstībām un ķermenī notiekošām fizioloģiskām pārmaiņām. Šo iemeslu dēļ āda var reaģēt citādāk nekā ierasts uz dažādām dermatologa kabinetā bieži veiktām procedūrām, radot ne tikai potenciālu risku savai vai augļa veselībai, bet arī tādas estētiskas problēmas, piemēram. hiperpigmentācija.

Barojot ar krūti, galvenais jautājums ir, vai uz māmiņas ādas lietotās vai injicētās ķīmiskās vielas, medikamenti rada sistēmisku absorbciju un sekojošu nonākšanu mātes pienā, kas varētu radīt bērniņa augšanas un attīstības traucējumus.

Ētisku apsvērumu dēļ trūkst klīnisko pētījumu un datu par to, cik drošas vai riskantas ir procedūras grūtniecēm vai ar krūti barojošām māmiņām. Lai arī potenciāli dažādas ārstnieciskās vielas vai procedūras varētu būt drošas grūtniecības laikā, rekomendācijas nevar tikt sniegtas, jo trūkst datu, kas apstiprinātu pretējo. Apzināties risku esamību ir būtiski, lai izdarītu drošu izvēli par labu vai sliktu kādai procedūrai.

Uz enerģiju bāzētas metodes: lāzerterapija, gaismas terapija

Foto: pixabay.com

Lai arī lāzerterapija palīdz veiksmīgi cīnīties ar pigmentācijas traucējumiem, rētām un novecošanās pazīmēm, tās izmantošana grūtniecības laikā ir diskutējama. Nav skaidrs, vai lāzeri spēj nokļūt pārāk dziļi ādā, lai radītu potenciālu risku mazulim, līdz ar to vairums dermatologu nerekomendē veikt lāzerprocedūras grūtniecības laikā.

Lielākā daļa dermatologu arī nerekomendē veikt lāzerepilāciju un iesaka nogaidīt līdz bērniņa nākšanai pasaulē un laikam, kad hormonu līmenis būs nostabilizējies. Šajā laikā var izmantot vaksāciju, skūšanos un uz ādas lietojamos depilācijas līdzekļus.

Zīdīšanas periodā lāzerterapijai nevajadzētu radīt negatīvu ietekmi uz laktāciju, piena produkciju vai tā kvalitāti, līdz ar to šīs procedūras būtu pieļaujamas.

Injekcijas: botulīntoksīns, pildvielas

Foto: pixabay.com

Botulīna toksīna (botokss) un pildvielu (filleru) injekcijas pēdējos gados kļuvušas par iecienītu izvēli pacientu vidū, lai mazinātu novecošanās pazīmes un koriģētu sejas ovālu, tomēr šo procedūru drošība nav pierādīta grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām.

Lai arī teorētiski botulīna toksīna lielā molekulārā masa un tā lokālā darbība visticamāk nevar šķērsot placentu vai nonākt mātes pienā, ņemot vērā datu trūkumu, kas apstiprinātu tā drošumu, botulīna toksīna injekcijas netiek rekomendētas ne grūtniecēm, ne barojošām māmiņām.

Līdzīga situācija ir ar pildvielu injekcijām. Lai arī dermālie filleri darbojas lokāli un tiem arī ir liela molekulārā masa, ņemot vērā pētījumu trūkumu, kas apstiprinātu tā drošību, vairums dermatologu neveic šīs injekcijas grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Ķīmiskie pīlingi

Ķīmiskie pīlingi tiek izmantoti ādas novecošanās pazīmju mazināšanai, aknes un pigmentācijas traucējumu ārstēšanā, kā arī rētu korekcijā. Ķīmiskajos pīlingos tiek izmantotas dažādas vielas, kas izraisa kontrolētu ādas bojājumu, kam seko ādas atjaunošanās. Virspusējie pīlingi, salīdzinot ar dziļākajiem, tiek uzskatīti par drošākiem.

Foto: pixabay.com

Pīlingi, kas satur retinoīdus, trihloretiķskābi, salicilskābi, ir kontrindicēti grūtniecības laikā. Glikolskābe un pienskābe, ņemot vērā to virspusējo darbību, teorētiski tiek uzskatītas par drošām, taču arī trūkst pētījumu datu, kas to apstiprinātu, līdz ar to profesionālos pīlingus ieteicams veikt pēc bērniņa piedzimšanas. Tirgū pieejamie pīlingi mājas lietošanai, kas satur zemāku koncentrāciju glikolskābes vai pienskābes, kopumā tiek uzskatīti par drošiem. Lietojot pīlingu, būtiski, lai tas nenokļūtu uz gļotādām, uzmanību pievēršot mutes apvidum, plakstiņiem, kur notiek vieglāka absorbcija.

Ādas kopšana

Jaunajām un topošajām māmiņām ir arī drošas un efektīvas alternatīvas, lai savu ādas veselību un skaistumu palīdzētu uzturēt šajā dzīves periodā. Maigi attīroši līdzekļi, mitrinātāji un saules aizsargkrēma lietošana palīdzēs uzturēt ādu veselu, mirdzošu un labā stāvoklī bez invazīvām procedūrām. Papildus ieteicamas mitrinošas un attīrošas maskas divas reizes nedēļā. Virspusēji maigi pīlingi, mikrodermabrāzija tiek uzskatīti par drošiem un var sniegt ādai papildu rūpes.

Foto: pixabay.com

Meklējot piemērotus kosmētiskos līdzekļus jāizvairās no retinoīdiem, augstas koncentrācijas salicilskābes, hodrokvinona. Sastāvā kā drošas alternatīvas var meklēt azelaīnskābi, glikolskābi, pienskābi, C vitamīnu, niacinamīdu, peptīdus un hialuronskābi.

Noslēgumā

Lai arī ir dabiska vēlme rūpēties par savu ādu un vispārējo labsajūtu, veicot dažādas estētiskās procedūras, tomēr primāri ir jāpatur prātā drošības aspekts sev un savam bērniņam. Ētisku apsvērumu dēļ nav pietiekamu pētījumu datu par procedūru drošumu grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām.

Foto: pixabay.com

Lāzerprocedūras, injekcijas un ķīmiskie pīlingi saistīti ar potenciālu risku abiem - gan māmiņai, gan arī bērniņam -, līdz ar to šajā īpašajā periodā rekomendēts no tām izvairīties un veikt procedūras droši pēc pārstāšanas barot ar krūti. Tā vietā varam fokusēties uz maigu ādas kopšanu un neinvazīvām procedūrām, kas palīdzēs ādu uzturēt veselu un starojošu, neradot riskus.

Savus jautājumus un neskaidrības vienmēr būtiski pārrunāt ar dermatologu, kā arī nepieciešamības gadījumā iesaistīt ginekologu/dzemdību speciālistu vai pediatru. Dienas beigās drošība ir pirmajā vietā un pārējais var pagaidīt.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais