Kāpšana pa kāpnēm pagarina dzīvi

© Foto: pixabay.com

Zinātnieki secinājuši, ka šis vingrinājums samazina nāves risku no sirds un asinsvadu problēmām. Kāpšana pa kāpnēm palīdz uzlabot fizisko sagatavotību, sadedzinot kalorijas un nostiprinot muskuļus, taču jauni pētījumi atklājuši, ka šis vienkāršais vingrinājums var pagarināt jūsu dzīvi.

Izdevums Health raksta, ka vienā pārskatā tika atklāta saikne starp kāpšanu pa kāpnēm un samazinātu iespēju nomirt jebkura iemesla dēļ. Kāpšana pa kāpnēm var samazināt sirds un asinsvadu slimību, piemēram, sirdslēkmes un insulta risku.

Cilvēkiem, kuri vingrojot kāpa pa kāpnēm, bija par 24% mazāks "visu iemeslu nāves" vai jebkāda iemesla izraisītas nāves risks nekā tiem, kuri nekāpa pa kāpnēm. Turklāt tiem, kas kāpa pa kāpnēm, bija par 39% mazāka iespēja mirt no sirds un asinsvadu slimībām, tostarp koronārās sirds slimības, sirdslēkmes, augsta asinsspiediena un insulta. Tiem, kas kāpa pa kāpnēm, bija arī samazināta sirdslēkmes, insulta un sirds mazspējas iespējamība.

Kāpēc kāpšana pa kāpnēm uzlabo veselību?

Foto: pixabay.com

Saskaņā ar Klīvlendas klīnikas Sporta kardioloģijas centra līdzdirektores Tamannas Singhas teikto, vingrinājumu priekšrocības ir saistītas ar vienu lietu: palikt stāvus. Salīdzinot ar tādām aktivitātēm kā staigāšana pa līdzenu virsmu, kāpšana pa kāpnēm ir "jūsu ķermeņa pārbaude, kad tas pārvietojas pret gravitāciju". Šī kustība prasa 9,6 reizes vairāk enerģijas nekā sēdēšana.

Kāpšana pa kāpnēm ne tikai "uzlabo mūsu kardiorespiratoro piemērotību", bet arī veicina citus veselības aspektus. Tas nostiprina sistēmu - sēžamvietas, paceles muskuļu, gūžas saliecējmuskuļus, ceļgalus -, kas uzlabo vispārējo mobilitāti un muskuļu un skeleta sistēmas stabilitāti.

Cik ilgi jāstaigā pa kāpnēm?

Foto: pixabay.com

Nav pietiekami daudz pētījumu, lai ieteiktu noteiktu pakāpienu skaitu vai intensitātes līmeni. Tomēr daži pētījumi liecina, ka 50 līdz 60 soļiem kopskaitā pa kāpnēm var būt pozitīva ietekme. Piemēram, 2023. gadā veikts pētījums atklāja saikni starp vismaz 50 soļu pa kāpnēm noiešanu katru dienu un aterosklerozes riska samazināšanu par 20%.

Jebkuras kāpnes ir labākas nekā bez kāpnēm. Kāpšana pa kāpnēm, pat ja tā "nav sistemātiski veikta", var palīdzēt samazināt mirstību no visiem sirds un asinsvadu slimību cēloņiem.

Kā padarīt kāpšanu pa kāpnēm par ieradumu

Foto: pixabay.com

Kāpšanas pa kāpnēm iekļaušana savā ikdienas rutīnā sākas ar vienkāršu kāpņu meklēšanu mājās, darba vietās, autostāvvietās utt. Ja redzat kāpnes, kāpiet.

Lai saglabātu motivāciju, iesaka izveidot izaicinājumu kāpšanai pa kāpnēm un uzskaitīt uzkāpto pakāpienu skaitu. Nākotnē soļu skaitu, kāpuma intensitāti un ilgumu var palielināt.

Ja ir grūtības pārvietoties vai nav kāpņu, nomainiet kāpnes pret peldēšanu, riteņbraukšanu vai airēšanu.

Dzīvesstils

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais