Digitālie dzirdes aparāti – atbalsts saziņai un dzīves kvalitātei

© Foto: pexels.com

Spēja redzēt, spēja dzirdēt un spēja staigāt. Tās ir maņas, pēc kurām alkst ikviens pasaules iedzīvotājs. Toties diemžēl ir indivīdi, kuri dažādu apstākļu pēc šajā pasaulē ir nākuši ar dzirdes traucējumiem vai gadu gaitā to pazaudējuši.

Tas nozīmē, ka viņu ikdiena ir citādāka par tiem, kas dzird visu - gan to, kas notiek četras sienās, gan to, kas notiek aiz loga.

“Digitālie dzirdes aparāti ir nepieciešami tiem, kuriem ir problēmas ar dzirdi, kas krasi ietekmē dzīves kvalitāti. Dzirdes aparātiem ir izcila spēja savākt skaņas no apkārtējās vides, pastiprināt tās un novirzīt pastiprināto signālu ausīs, tādā veidā atvieglojot ikdienu,” raksta ucsfhealth.org.

Dzirdes aparāti ir izcila alternatīva, ko 90% gadījumos arī izmanto, lai konkrētie indivīdi spētu pilnvērtīgi dzīvot, eksistēt, kā arī strādāt.

Digitālie dzirdes aparāti

Foto: pexels.com

Lielākā daļa mūsdienās pārdoto dzirdes aparātu satur digitālās shēmas. Digitālie dzirdes aparāti analizē ienākošo skaņu un pārvērš to digitālajā signālā.

Pēc tam ar signālu var manipulēt atbilstoši indivīda dzirdes līmenim un klausīšanās vajadzībām, pārveidojot skaņas viļņos, kas nogādā skaņu ausīs, neradot traucējumus, kas parasti saistīti ar tehnoloģijām.

Turklāt šīs ierīces bieži vien ir pārākas attiecībā uz programmēšanas elastību, uzlabotu ķēdes saspiešanu, kas nozīmē, ka tiek pastiprinātas mīkstas skaņas, bet ne pārāk pastiprinātas skaļas skaņas.

Daudziem digitālajiem dzirdes aparātiem ir arī virziena mikrofona opcija, kas palīdz uzlabot dzirdi trokšņainā vidē. Digitālie dzirdes aparāti ir pieejami ar dažāda līmeņa izsmalcinātību, padarot tos par pieejamu iespēju daudziem cilvēkiem.

Foto: pexels.com

Pirmais solis līdz dzirdes aparātam ir vizīte pie audiologa, kas pilnībā pārbaudīs jūsu dzirdi. Kad dzirdes pārbaude tiks veikta, tad tiks izvēlēta digitālā ierīce indivīda komunikācijas un ikdienas vajadzībām.

Jūsu audiologs neatkarīgi pārbaudīs:

  • komunikācijas vajadzības;
  • vēlamā dzirdes aparāta stilu;
  • ierīču īpašības, kas attiecas uz jums individuāli.

Dzirdes aparātu stili

BTE aiz auss

Šāda veida instrumentam ir divas sastāvdaļas — dzirdes aparāts un auss ieliktnis. Dzirdes aparāts tiek nēsāts aiz auss un savienojams ar pēc pasūtījuma izgatavotu auss ieliktni, kas iederas ausī.

Foto: pexels.com

Auss ieliktnis ir izveidots no ārējās auss un auss kanāla nospieduma. Nospiedums tiek ņemts audiologa kabinetā un tiek nosūtīts attiecīgajam ražotājam.

Tā kā ārējā auss mainās vai aug, īpaši bērniem, ir jāizgatavo jauni ausu ieliktņi, lai saglabātu pareizu piegulšanu ausij.

Šie dzirdes aparāti ir piemēroti visu veidu un pakāpju dzirdes zudumiem un visu vecumu cilvēkiem. Tas ir vispiemērotākais variants zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī cilvēkiem ar smagu dzirdes zudumu.

Atvērta izmēra mini BTE

Foto: pexels.com

Jaunākais pieejamais stils, atvērta izmēra mini BTE apvieno daudzas lielāko stilu akustiskās priekšrocības ar mazāko stilu kosmētiskajām priekšrocībām. Atvērtie instrumenti sastāv no nelielas BTE ierīces, šauras caurules, kas uzkaras pāri un cieši seko auss priekšpuses kontūrai, un mīksta, neaizsedzoša gabala, kas novirza skaņu auss kanālā.

Atvērtā forma ļauj dabiskai skaņai iekļūt auss kanālā pacientiem ar labu zemas frekvences dzirdi.

Instruments ir ļoti diskrēts un pievilcīgs cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kosmētiku, un, tā kā tam nav nepieciešama individuāla formēšana, to bieži var izvēlēties, ieprogrammēt un ievietot ausī vienā apmeklējumā.

ITE dzirdes aparāts

Dzirdes aparāts ir iebūvēts pēc pasūtījuma izgatavotā apvalkā, kas izgatavots no ārējās auss nospieduma. ITE ir vispiemērotākā viegla vai mērena dzirdes zuduma gadījumā. Šis stils nav piemērots zīdaiņiem vai maziem bērniem.

ITC aparāts kanālā

Dzirdes aparāts ir iebūvēts pēc pasūtījuma izgatavotā apvalkā, kas iegūts no auss kanāla nospieduma. Šis stils ir vispiemērotākais cilvēkiem ar vieglu vai mērenu dzirdes zudumu.

Lai gan šis ir viens no mazākajiem pieejamajiem dzirdes aparātu veidiem, tas var nebūt piemērots noteiktām dzirdes zuduma pakāpēm un konfigurācijām. Tas nav piemērots zīdaiņiem vai maziem bērniem.

Pilnīgi kanālā CIC

Tāpat kā ITC, dzirdes aparāts ir iebūvēts pēc pasūtījuma izgatavotā apvalkā, kas izgatavots no auss kanāla nospieduma. Atšķirība starp CIC un ITC ir tāda, ka CIC iekļaujas nedaudz tālāk auss kanālā un bieži sniedzas dziļāk bungādiņas virzienā.

Foto: pexels.com

Šis palīglīdzeklis bieži ir kosmētiski visvairāk slēpts, bet nav neredzams.

Šis dzirdes aparāta veids ir vispiemērotākais viegla vai vidēji smaga dzirdes zuduma gadījumā, un tas var nebūt piemērots noteiktām dzirdes zuduma konfigurācijām. Šis stils nav piemērots zīdaiņiem vai maziem bērniem.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.