Kā ķermeņa attēls spogulī ietekmē mentālo veselību

© Foto: Pexels.com

Jau bērnībā dzimšanas dienās un citās svētku dienās mums vēl veselību. Tikai pieaugot, mēs šā vārda nozīmi saprotam līdz pēdējam burtam, jo veselība ir dārgākā, kas vien var būt.

Mūsdienās pastāv vairāki draudi veselībai. Vide, apstākļi, diemžēl arī gēni un citi faktori, kas neglābjami ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti, arī negatīvs ķermeņa atspulgs spogulī.

“Mūsu domas, uztvere un attieksme pret mūsu fizisko izskatu var būt pozitīva, kas tikai veicina dzīves kvalitāti, saglabājot veselību. Toties ķermeņa attēls spogulī var būt negatīvi ietekmēts, kas apdraud mentālo veselību,” raksta extension.usu.edu.

Pozitīvs un negatīvs ķermeņa tēls

Foto: Pexels.com

Pozitīvs ķermeņa tēls izstaro pārliecību par savu ķermeni. Tas ietver atzīšanu, ka jūsu ķermeņa izskatam ir maz sakara ar personības raksturu vai vērtību skalu.

Negatīvs ķermeņa attēls ietver kauna sajūtas, trauksmi vai pašapziņas trūkumu par savu ķermeņa formu un fizisko izskatu. Salīdzinājums ar citiem vienaudžiem var noliegt skatījumu ne tikai uz sevi, bet arī uz dzīvi.

Pētījumi liecina, ka sievietēm biežāk ir negatīvs ķermeņa tēls, nekā vīriešiem. Tas tāpēc, ka daiļā dzimuma pārstāvēm kopš bērnības tiek mudināts, ka viņu ķermenis un izskats ir vissvarīgākais. Reizēm šie standarti sākas ģimenē, reizēm bērnudārzā un skolā, bet reizēm - pagalmā kopā ar kaimiņiem.

Viltotie skaistuma standarti

Foto: Pexels.com

Izmantojot plašsaziņas līdzekļus, kā arī skatoties dažādas reklāmas medijos, sievietes redz viltotus skaistuma ideālus. Ņemot vērā sociālo platformu attīstību mūsdienās, sabiedrība pastāvīgi skatās šos attēlus un salīdzina ar sevi.

Taču šie skaistuma standarti nav sasniedzami un nav reāli, rezultātā sieviete sevi nepieņem. Turklāt ir sabiedrības daļa, kas pievēršas dārgām izskatu mainošām procedūrām, mēģinot atspoguļot to, ko viņas redz citur, bet tas bieži vien nav iespējams.

Šie nepārtrauktie salīdzinājumi var radīt negatīvu ķermeņa tēlu, kas var izraisīt ēšanas traucējumus, domas par pašnāvību, trauksmi, kaunu, naidu pret sevi, depresiju un zemu pašnovērtējumu. Un tas draud mentālajai veselībai.

Pozitīva ķermeņa tēla veidošana prasa laiku un pūles. Esiet pacietīgs pret sevi, cenšoties ne tikai mīlēt savu ķermeni, bet arī saprast, ka esat kas vairāk nekā ķermenis.

Foto: Pexels.com

Jūs esat cilvēks ar talantiem un lieliskām rakstura īpašībām, kas ir daudz svarīgākas par to, kā izskatās ķermenis. Ja vēlaties pārmaiņas tajā - sāciet ar vizīti pie uztura speciālista un sporta zāles apmeklējumu, tad manīsiet, kas mainās.

Vērtīgi padomi, lai palīdzētu veidot pozitīvu ķermeņa tēlu

Foto: Pexels.com

  • Atgādiniet sev, ka jūsu ķermenis ir lielisks instruments, kas veic daudzas funkcijas, kas ļauj jums dzīvot.
  • Ēd veselīgi un sabalansēti, kā arī sporto tā, lai veicinātu veselību un spēku, nevis, lai sasniegtu noteiktu svaru vai ķermeņa tipu, kas ir televīzijā.
  • Ikdienā praktizējiet laipnību un sapratni pret sevi, nevis spriediet un kritizējiet.
  • Identificējiet ķermeņa kauna sajūtu un atpazīstiet, kur tā radusies. Strādājiet ar savām domām un prātu.

Foto: Pexels.com

  • Veltiet īpašu uzmanību, lai neļautu sāpīgām domām un jūtām sevi negatīvi pārņemt.
  • Pārtrauciet sekošanu sociālajos medijos cilvēkiem, kuri reklamē nereālus ķermeņa ideālus vai izraisa sava ķermeņa apšaubīšanu.
  • Tiecies tikai ar pozitīviem cilvēkiem, kuri mīl tevi tādu, kāds tu esi, nevis par to, kā izskaties.
  • Uzsveriet, ka nekomentēsiet savu ķermeni citu klātbūtnē. Iztaisnojiet savu mugurkaulu.

Foto: Pexels.com

  • Nerunājiet arī par citu cilvēku izskatu un ķermeņa aprisēm.
  • Valkājiet drēbes, kurās jūtaties ērti, par kurām nav pastāvīgi jādomā un jāuztraucas.
  • Koncentrējieties uz to, kā ir kustēties un dzīvot savā ķermenī, nevis uz to, kā tas izskatās.

Vīriešu un sieviešu pieeja veselības saglabāšanai, lasiet šeit.

Svarīgākais