© Publicitātes foto

Pēc slēgtajos apavos pavadītās ziemas, kā arī, iespējams, biežākas publisku baseinu, sporta klubu, pirts un saunu apmeklēšanas, mūs var sagaidīt nepatīkams pārsteigums – nagu un pēdu sēnīte.

Kā to atpazīt, vai to var pilnībā izārstēt un kādi ir galvenie profilakses pasākumi, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, Veselības centrs 4 podoloģe Andželika Kašina un BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Kas īsti ir nagu un pēdu sēnīte?

Foto: pixabay.com

Nagu un pēdu sēnīte ir hroniska, lipīga slimība, kas bojā pēdu ādu un naga gultni, skaidro podoloģe A. Kašina. Sēnīte izplatās ar sporām un labi vairojas siltā, mitrā vidē, tādēļ mēdz teikt, ka visbiežāk tās iegūšanas riski paaugstinās “slēgto apavu sezonā”, jo tajos ir silta un mitra vide, kurā infekcijai patīk augt un vairoties. Taču jāņem vērā - kāju nagu un pēdu sēnītes problēma ir aktuāla visa gada garumā, jo inficēšanās notiek dažādu iemeslu dēļ gan vasarā, gan ziemā.

Mēdz izšķirt gan pēdu, gan nagu sēnīti, tomēr visbiežāk tās abas izraisa viena un tā pati sēnītes infekcija. Taču mēdz būt arī gadījumi, kad izraisītājas ir dažādas sēnītes, jo pastāv vairāki sēnīšu infekcijas veidi, kuri vienlaicīgi var atrasties vienā inficētajā zonā. Sēnīšu sugas, no kurām attīstās šīs problēmas, ir dermatofīti, raugveida vai nedermatofītu pelējuma sēnītes.

Biežākie sēnītes iemesli

Foto: pixabay.com

Sēnīšu infekcija ir ļoti lipīga, tāpēc ar to ir viegli inficēties tieša un netieša kontakta ceļā, stāsta A. Kašina. Visbiežāk inficēšanās notiek publiskās vietās, piemēram, staigājot basām kājām pa inficētu virsmu - tas var būt SPA, baseinā, sporta zālē, akvaparkā un citur.

Tāpat riska faktors ir inficētu apavus pielaikošana veikalā vai, lietojot ciemos mājas čības, ko valkājis cilvēks ar pēdu vai nagu sēnīšu infekciju.

Taču ļoti nozīmīgi ir arī organisma individuālie faktori - primāri tā ir novājināta imunitāte, kuru ietekmē arī hroniskas saslimšanas, vecums un dažādi citi faktori.

Tāpat nagu sēnītes biežāk novēro pacientiem pēc nagu traumas, īpaši bieži šī problēma ir sastopama sportistiem, kas mēdz savainot nagus aktivitāšu laikā.

Galvenās nagu sēnītes pazīmes

Foto: pixabay.com

Sēnītes gadījumā nagam būs vizuālas izmaiņas. Parasti, sākot no naga brīvās malas viena stūrīša, tas sāk atdalīties, maina krāsu, kļūst dzeltenīgs vai brūns, kā arī uz naga var parādīties balti plankumi.

Tāpat bieži inficētais nags sabiezē, kļūst nelīdzens, drūp, kā arī palēninās tā augšana, stāsta speciāliste.

Taču jāņem vērā, ka šīs vizuālas izmaiņas ir sastopamas arī gadījumos, kad pacientam ir citas nagu vai citas saslimšanas, kā arī pie nagu traumām. Tāpēc, lai diagnosticētu sēnīšu infekciju, ir jāvēršas pie speciālista (podologa, dermatologa), kas veiks vai nosūtīs pacientu analīžu veikšanai.

Visātrākais ceļš būtu nagu un pēdu sēnītes aizdomu gadījumā vērsties pie podologa, kas iepazīsies ar situāciju, veiks vai nosūtīs uz analīzēm - analīžu veikšanai un atbildes saņemšanai būs nepieciešams laiks, aptuveni trīs-četras nedēļas.

Un jau tad, kad analīžu rezultāti būs saņemti, pacients varēs doties pie dermatologa, lai sastādītu ārstniecības plānu.

Vai nagu sēnīti var izārstēt?

Ievērojot visus ārsta norādījumus, nagu sēnīti ir iespējams pilnībā izārstēt. Ārstēšanas laikā ir ļoti svarīga pacienta, dermatologa un podologa mijiedarbība, kas palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu, uzsver podoloģe A. Kašina.

Taču jāsagatavojas tam, ka ārstniecības process būs salīdzinoši ilgs - vieglākajos gadījumos jārēķinās ar vismaz pusgada-gada periodu, jo jāņem vērā, ka naga ataugšanas ilgums ir 9-12 mēneši.

Foto: pixabay.com

Ārstēšanas process ir atkarīgs no sēnīšu infekcijas veida un naga skartās daļas lieluma. Piemēram, ja viena naga plātnes bojājums ir līdz 50 % un infekcija ir skārusi tikai vienu nagu, tad pastāv iespēja izārstēt nagu, lietojot tikai lokālos jeb ārēji lietojamos pretsēnīšu līdzekļus. Taču gadījumos, ja ir bojāti vairāk nekā 50 % no naga virsmas, tad būs nepieciešami iekšķīgi lietojami medikamenti. Tomēr jāņem vērā, ka visbiežāk ārstēšanai vienlaikus izmanto gan lokālos, gan iekšķīgi lietojamos medikamentus - šāda pieeja sniedz vislabākos rezultātus.

Lai arī nagu un pēdu sēnīšu infekcija dzīvībai nav bīstama, jāņem vērā, ka, to neārstējot, slimība progresē un rada lielu diskomfortu, ievērojami pasliktinot pacienta dzīves kvalitāti. Ja nagu sēnīšu infekcija sākas no viena naga, ar laiku tā var skart visus kāju un roku nagus, pēdu ādu, cirkšņus un citas ķermeņa vietas. Turklāt ilgstoši neārstēta sēnīte novājina organisma imunitāti un ietekmē citu hronisku slimību attīstību, tādēļ podoloģe iesaka nekautrēties un sēnītes infekcijas aizdomu gadījumā neatlikt vizīti pie speciālista - jo ātrāk tiks uzsākta atbilstoša ārstēšana, jo ātrākas būs izārstēšanās iespējas.

Ārēji un iekšēji lietojamie līdzekļi

BENU Aptiekas farmaceits K. Čerjomuhins stāsta, ka ir pieejami daudz dažādu līdzekļu, lai efektīvi ārstētu nagu un pēdu sēnīšu slimības. Tie atšķiras pēc veida, darbības principa, aktīvās vielas, sastāva, lietošanas veida un citiem faktoriem. Daži no tiem ir paredzēti lietošanai infekcijas izplatīšanās sākumposmā, bet citi - progresīvā stadijā, tādēļ pareizo izvēli jums ieteiks speciālists, kas būs izvērtējis nagu stāvokli un vadījies pēc analīžu rezultātiem.

Foto: pixabay.com

Ārēji lietojamo pretsēnīšu līdzekļu klāsts ir ļoti plašs: ziedes, krēmi, lakas, flomāsteri, šķidrumi. Tie ir svarīga ārstniecības procesa sastāvdaļa, taču jāņem vērā, ka tie iedarbojas uz virsmu, kurai tiek uzklāti, un bieži vien veiksmīgai ārstēšanai būs nepieciešami arī iekšķīgi lietojami preparāti.

Pretsēnīšu lakas tiek galā tieši ar mikozēm, kas ir lokalizētas uz naga virsmas, savukārt eļļas bāzes krēmi, ziedes un aerosoli ir vairāk piemēroti sēnītes skartajām vietām uz ādas un vienlaikus lietojami arī uz nagiem. Savukārt dziļāk sabiezējušos nagos varēs iekļūt šķīdumi, jo tiem ir hidroalkoholiska bāze.

Iekšķīgi lietojamie preparāti ir tabletes ar sintētisku un dabisku sastāvu, ko pacientam nozīmē ārsts pēc izmeklējumu veikšanas. Jāņem vērā, ka lokālie ārēji lietojamie pretsēnīšu līdzekļi var patstāvīgi tikt galā ar nelielām sēnītes infekcijas izpausmēm, bet iekšķīgi lietojamās tabletes tiek izrakstītas gadījumos, kad sēnītes saslimšana ir plašāka, un šie iekšķīgi lietojamie preparāti nespēj izārstēt nagu sēnīti pilnībā bez ārēji lietojamo līdzekļu atbalsta.

Iekšķīgi lietojamo preparātu uzdevums ir radīt augstu pretsēnīšu vielas koncentrāciju asinīs, tādējādi iedarbojoties uz sēnīti no iekšpuses, bet ārēji lietojamie līdzekļi rūpēsies par iedarbību uz noteikto sēnītes skarto vietu no ārpuses.

Jāņem vērā, ka šie medikamenti ir lietojami tikai ārsta uzraudzībā un ir gadījumi, kad tie ir kontrindicēti, piemēram, zīdīšanas un grūtniecības laikā, kā arī pie smagiem aknu bojājumiem, nieru darbības traucējumiem vai noteiktām saslimšanām, skaidro farmaceits, tādēļ nagu sēnītes gadījumā nedrīkstam nodarboties ar pašdarbību, bet ir pēc iespējas savlaicīgāk jāvēršas pie speciālista.

Pretsēnīšu procedūras

Labs palīgs cīņā ar nagu sēnīti ir arī lāzera procedūras, kas ir ieteicamas apvienojumā ar lokālo un medikamentozo terapiju ātrākai un efektīvākai sēnītes ārstēšanai, saka podoloģe A. Kašina.

Procedūru ietvaros sēnītes skartās nagu vietas tiek ārstētās ar diodes lāzera palīdzību - ar lāzera staru apstrādājot inficēto zonu, tiek neatgriezeniski iznīcinātas sēnīšu bojātās šūnas.

Šīs procedūras labi noder arī gadījumos, kad pacientam ir kontrindicēti iekšķīgi lietojamie pretsēnīšu medikamenti - tad lāzera procedūras apvieno ar ārēji lietojamo līdzekļu terapiju.

Ārstēšana ar lokāliem vai iekšķīgi lietojamiem medikamentiem kombinācijā ar lāzerterapiju un podologa apmeklējumu var ievērojami uzlabot naga stāvokli. Lietojot jebkuru metodi vienu pašu, efektivitāte ir zemāka, uzsver speciāliste, tādēļ ieteicama kompleksa pieeja sēnītes ārstēšanai.

Padomi nagu sēnītes profilaksei

Foto: pixabay.com

Nagu un pēdu sēnīte ir ļoti izplatīta problēma, un pacienti bieži par to jautā padomus aptiekā, stāsta farmaceits K. Čerjomuhins.

Ņemot vērā plašo nagu sēnītes izplatību, ir ļoti būtiski savlaicīgi padomāt par profilakses pasākumiem - esiet vērīgi un rūpējieties par savām pēdām un nagiem, īpaši atrodoties koplietošanas telpās, piemēram, baseinos, sporta klubu dušās, SPA, pirtīs un citur, lietojiet čības, lai mazinātu saskarsmes iespēju ar sēnīšu inficētajām virsmām.

Arī pludmales sezonā pienācīgi rūpējieties par kāju higiēnu, kā arī ikdienā izvēlieties piemērotus apavus, kas nodrošina pēdām ērtību un neizraisa pastiprinātu svīšanu.

Tāpat aptiekās ir pieejami dažādi profilaktiski līdzekļi, piemēram, aerosolu veidā, kuriem piemīt pretsēnīšu iedarbība. Tie ir ļoti ērti lietojami, izsmidzinot apavos, it īpaši pirms sporta aktivitātēm, jo sportojot pēdas mēdz pastiprināti svīst.

Atcerieties par profilakses lielo nozīmi, bet sēnītes infekcijas aizdomu gadījumā neatlieciet vizīti pie speciālista!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv