Kā saprast pašaprūpe jēdziena nozīmi?  Pašaprūpe nozīmē rūpēties par sevi, lai tu būtu vesels, tu varētu būt vesels, tu varētu darīt savu darbu, tu varētu palīdzēt un rūpēties par citiem, un tu vari darīt visu, kas tev vajadzīgs un ko vēlies paveikt, raksta everydayhealth.com

“Pašapkalpošanās ir daļa no atbildes uz to, kā mēs visi varam labāk tikt galā ar ikdienas stresa faktoriem. Tas ir darba stress. Tas ir stress, cenšoties sekot līdzi ikdienas dzīves ritmam, ko tehnoloģija ir pasteidzinājusi vairāk nekā jebkad agrāk, padomājiet, cik daudz e-pasta ziņojumu katru dienu ieplūst iesūtnē.

Cilvēki jūtas vientuļāki un nespēj atslābināties un kļūt lēnāki, kas liek viņiem justies nemierīgākiem un nomāktiem pat visvienkāršāko uzdevumu veikšanā," saka Kelsija Patela, Losandželosas labsajūtas eksperte.

Foto: Pexels.com

Pasaules Veselības organizācija definē pašaprūpi, kā “indivīdu, ģimeņu un kopienu spēja veicināt veselību, novērst slimības, uzturēt veselību un tikt galā ar slimībām un invaliditāti ar vai bez veselības aprūpes darbinieka atbalsta.”

Saskaņā ar šo definīciju pašaprūpe ietver visu, kas saistīts ar fizisko veselību, tostarp higiēnu, uzturu un medicīniskās palīdzības meklēšanu, ja nepieciešams. Tās ir visas darbības, ko indivīds var veikt, lai pārvaldītu stresa faktorus savā dzīvē un rūpētos par savu veselību un labklājību.

Foto: pixabay.com

Veselības pratība. Spēja meklēt uzticamus resursus, izmantojot medicīnisko informāciju, lasīt un saprast to palīdz labāk novērtēt savu stāvokli un saprast, kad un kā varat sevi ārstēt.

Pašdiagnostika. Uzmanības pievēršana savam emocionālajam un fiziskajam stāvoklim, veselības pamatrādītāju (cukura līmeņa, hemoglobīna un holesterīna, asinsspiediena...) izsekošana un regulāras veselības pārbaudes.

Foto: pixabay.com

Fiziskā aktivitāte. Regulāras mērenas fiziskās aktivitātes. Turklāt tam nav obligāti jābūt sportam - varat staigāt, izvēlēties kāpnes, nevis liftu, dejot un vingrot. Galvenais, lai tas kļūst par ikdienas ieradumu.

Veselīga ēšana. Individuāla uztura ievērošana, pārtikas kaloriju kontrole, harmoniska uztura veidošana, kas nesīs gan labumu, gan baudu.

Izvairīšanās no riskiem. Samazināt nopietnu slimību risku, ko izraisa vieglprātīga attieksme pret sevi. Piemēram, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem - smēķēšana, alkohola lietošana un arī saules aizsargkrēmu lietošana ultravioletā starojuma kaitīgās ietekmes mazināšanai un pat laikus vakcinācija.

Higiēna. Regulāra roku mazgāšana, zobu tīrīšana un pareiza ēdiena gatavošana tagad ir ļoti vienkārši un ārkārtīgi svarīgi noteikumi.

Foto: Pexels.com

Atbildīga pašārstēšanās. Informētība un nopietna pieeja pašārstēšanos, stingra ārstu ieteikumu izpilde, vitamīnu un minerālvielu līmeņa uzraudzība, hronisku slimību ārstēšana, atbildīga medikamentu lietošana.

Turpmāk - vēl.

Vai ziniet, kur var izmantot mitrās salvetes arī pašaprūpei? Lasiet šeit

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv