© Foto: Pexels.com

Kā zināms, tad novecošanās ir dabisks un neatgriezenisks process cilvēka organisma bioloģiskajā attīstībā.

“Ādas atjaunošana ar ablatīvo lāzeru ir viena no 21. gadsimta visefektīvākajām kosmētiskajām procedūrām, lai novērstu ādas novecošanos. Pateicoties lāzera tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās ir iespējams ievērojami uzlabot novecojušu vai saulē bojātu ādu,” raksta ucsfhealth.org.

Ablatīvos lāzerus izmanto, lai ārstētu smalkas līdz mērenas grumbiņas, aknes vai vecuma plankumus, nevienmērīgu ādas toni, saules bojātu ādu, kā arī pinnes un vējbaku atstātās rētas.

Foto: Pexels.com

Ir svarīgi zināt, ka lāzera seguma atjaunošana nevar noņemt dziļas grumbas vai pārmērīgu un nokarenu ādu. Turklāt ietekme nav pastāvīga, jo, ādai novecojot, grumbas dabiski turpina veidoties. Tāpēc var būt nepieciešama atkārtota ārstēšana.

Sagatavošanās

Foto: Pexels.com

Ja apsverat ablatīvo lāzera ādas atjaunošanu, vispirms jātiekas ar dermatologu, lai apspriestu ādas veselību. Jūs apspriedīsiet savu slimību vēsturi, tostarp iepriekšējās operācijas, pašreizējās un arī jebkādas veselības problēmas, medikamentus, kā arī uztura un augu piedevas, ko lietojat vai kādu laiku esat lietojis.

Dermatologs pārbaudīs jūsu ādu, lai noteiktu, vai ādas atjaunošana ar ablatīvo lāzeru ir piemērota ārstēšana un risinājums.

Kas jāievēro pirms procedūras?

Uzmanieties no saules - gan pirms, gan pēc ādas atjaunošanas ar ablatīvo lāzeru. Pārāk daudz saules var izraisīt pastāvīgas un neregulāras problēmas ar sejas ādu, piemēram, var mainīties ādas tonis. Var gadīties, ka pirmajās 24 stundās pēc procedūras nejutīsieties, kā ierasti. Tāpēc labāk vienoties, lai kāds pēc ādas atjaunošanas procedūras pavada un nogādā mājās.

Procedūra

Foto: Pexels.com

Ablatīvā lāzera ādas atjaunošana parasti tiek veikta dermatoloģiskā ķirurga kabinetā. Pirms procedūras seju rūpīgi notīrīs. Anestēzija palīdzēs mazināt sāpes. Jums var piedāvāt nomierinošu līdzekli, lai palīdzētu mazināt diskomfortu.

Procedūras laikā būs jāvelk acu aizsargs, lai nepakļautu acis lāzera kontaktam. Procedūras laikā ārsts nostieps ādu. Intensīvais lāzera siltums noņem novecojušu vai saules bojātu ādu un tajā pašā laikā veicina veselīga kolagēna augšanu tās vietā. Ādas atjaunošana ar ablatīvo lāzeru parasti ilgst no 30 minūtēm līdz divām stundām. Viss ir atkarīgs no izmantotās tehnikas un apstrādātās zonas lieluma.

Atveseļošanās

Foto: Pexels.com

Pēc procedūras uz ādas uzklās ziedi un pārsēju. Āda izskatīsies un jutīsies, kā stipri apdegusi saulē. Saņemsiet norādījumus, kā rūpēties par ādu atveseļošanās laikā. Svarīgi, lai ādu nesaskrāpētu tās dzīšanas laikā. Var būt sāpes, tirpšana, dedzināšana un nieze. Sāpju mazināšanai var izmantot pretsāpju zāles, ko rekomendēs ārsts.

Palieciet mājās un izvairieties no došanās ārā. Lai samazinātu infekcijas iespējamību, ir svarīgi lietot ārsta nozīmēto medikamentu lietošanu. Būs vairākas reizes jādodas vizītē pie ārsta, lai varētu uzraudzīt atveseļošanos procesu un pārliecināties, ka viss ir kārtībā.

Parasti, lai āda pilnīgai atveseļotos, būs nepieciešamas divas līdz četras nedēļas. Pēc apmēram divām nedēļām uzaug jauna āda, kas pārklāj brūces.

Foto: Pexels.com

Ir svarīgi pēc iespējas samazināt pārmērīgu tiešu saules staru iedarbību un pēc lāzera seguma atjaunošanas izmantot atbilstošu aizsardzību pret sauli. Pārāk daudz saules uz sejas ādas var atstāt bojājumus.

Kā ar lāzera palīdzību noņemt tetovējumu lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv