© Publicitātes foto

Cilvēkam nav pieņemami būt vienam, jo mazāk vai vairāk mēs esam sociālas būtnes. Mums vajag domubiedrus, sarunas, strīdus, kur dzimt patiesība.

Vajag citus, lai parādītu jauno kleitu, lai palielītos, izpelnītos komplimentus. Paliekot ilgstošā izolācijā, pat vispārliecinātākais intraverts nojūdzas, jo vientulība rada bailes, trauksmi, nedrošību.

Tomēr par vienu no pēdējiem dzīves stila trendiem ir kļuvis solo randiņš. Un kā atzīst psihoterapeiti, tie ir ne tikai veselīgi 8 miljardu pārapdzīvotajai planētai, bet arī izcils terapijas veids pašapziņas celšanai.

Vai neesat pazīstama ar terminu? Solo randiņš ir tīša darbība, ko veicam vienatnē. Atslēgas vārds: tīšs (ar nodomu). Sākumā tas varētu šķist nedaudz neveikli (it īpaši, ja neesat pieraduši darīt lietas viens/a), taču tas ir lielisks veids, kā izkļūt no savas komforta zonas un noteikt prioritātes attiecībām ar sevi.

Publicitātes foto

Pareizais solo randiņš ir atkarīgs no tā, kas jums šķiet piepildošs, un ir ieteicams sākt ar mazumiņu. Ja došanās uz koncertu vai pat vakariņas vienatnē izklausās pārāk biedējoši, varat sākt ar kaut ko vienkāršu, piemēram, pagatavot sev īpaši ekstravagantu maltīti mājās vai doties uz iecienītāko kafejnīcu. Svarīgi ir tas, ka solo randiņš ir ieplānots ārpus jūsu parastās rutīnas. Tādā veidā “tas parāda apņemšanos darīt kaut ko jauku sev vai izmēģināt kaut ko jaunu.”

Kad izmēģināsit solo randiņus, varētu būt pārsteigti, cik ļoti jums patīk sava kompānija. Nemaz nerunājot par to, ka šis apzinātais vienatnes laiks sniedz daudz priekšrocību.

Sevis restartēšana

Ja jūtat nogurumu no iepazīšanās mēģinājumiem, jo tik bieži netiekat tālāk par pirmo randiņu, solo randiņš var palīdzēt atjaunot saikni ar savām jūtām. Vienatnē, ir daudz vairāk laika izvērtēt savas emocijas, reakcijas uz dažādiem jautājumiem.

Protams, jūs jau varat pavadīt laiku vienatnē, kad iepērkaties pārtikas preču veikalos vai dodaties uz darbu, taču jaunā solo randiņa vide ir īpaši labvēlīga pašrefleksijai, kas varētu palīdzēt izkļūt no grūtībām, ja esat iestrēguši otrās pusītes meklējumos. Solo randiņi var palīdzēt koncentrēties uz to, ko vēlaties darīt. Un šīs jaunās pieredzes iegūšana labvēlīgi ietekmē vispārējo garīgo veselību. Rutīna sniedz komfortu, bet arī nogalina jutekļus. Kad mums nav jaunas pieredzes, mēs jūtamies sastinguši un izdeguši.

Darbības, ko veicam solo randiņos — vakariņu baudīšana, izrādes skatīšanās, muzeja apmeklējums — var būt līdzīgas darbībām, ko veicat romantiskā randiņā. Tomēr tam ir negaidīts ieguvums, jo solo randiņi var sniegt labāku izpratni par to, kādi randiņu veidi patiešām patīk, bez papildu spiediena, ko rada cita persona.

Publicitātes foto

Solo randiņa mērķis ir pavadīt laiku ar sevi, taču tas nenozīmē, ka šajā procesā ir jāizvairās no citu cilvēku sabiedrības. Patiesībā, solo randiņi ir lielisks veids, kā satikt jaunus cilvēkus. Tā, ka esam izstumti no komforta zonas, zemapziņa motivē mūs satikt jaunus cilvēkus un gūt pieredzi, ko mēs, iespējams, nebūtu guvuši, ja būtu kopā ar sen zināmu draugu.

Solo randiņi ir lieliska aktivitāte, ja jūtat, ka jums ir jāsazinās ar sevi, neatkarīgi no tā, vai atpūšaties no iepazīšanās vai nē. Galu galā vissvarīgākās attiecības dzīvē ir attiecības ar sevi, tāpēc veltiet tām laiku un uzmanību.

Kāpēc vajadzētu doties uz solo randiņu?

Vientulība sniedz tik daudz priekšrocību smadzeņu darbībai un garīgajai labklājībai. Doties uz solo randiņu ir sevis kopšanas veids — kalendārā atzīmējat laiku sev, nevis tikai citiem.

Dažas solo randiņu priekšrocības

  • Jaunu lietu izmēģināšana

Izkļūšana vienatnē var mudināt jūs ienirt pieredzē, par kuru iepriekš neesat domājusi. Vai arī dari kaut ko tādu, ko vēlējies darīt, bet tev nav drauga, ar ko to darīt. Ja spēlē iecienītākā grupa un neviens cits nav brīvs, parasti varat nokavēt koncertu, taču solo randiņš vilina doties jebkurā gadījumā.

  • Vairo pārliecību

Solo randiņš var izstumt jūs no jūsu komforta zonas. Ja solo randiņā jūtaties noraizējusies, bet pārdzīvojat diskomfortu, pierādīsit sev, ka varat to izdarīt. Jutīsities pārliecinātāks, neatkarīgāks un atbrīvotāks. Turklāt, jo vairāk satiksieties ar sevi, jo vairāk izbaudīsiet savu kompāniju. Tas var ievērojami palielināt pašvērtību un pārliecību.

  • Iepazīstieties ar jauniem cilvēkiem

Ironiskā kārtā, atrodoties vienam, dažkārt var tikt atvērtas durvis, lai satiktos un sazinātos ar citiem līdzīgi domājošiem cilvēkiem. Kad esat kopā ar draugiem, ir grūtāk satikt jaunus cilvēkus, jo jūs viņiem veltāt savu uzmanību. Ja esat viens, jūs, visticamāk, iesaistīsities sarunās ar citiem. Cilvēka saikne ir ļoti svarīga mūsu garīgajai veselībai , un, ejot vienatnē, jūs varat iegūt dažus jaunus draugus.

  • Padariet to īpašu

Ja dodaties vakariņās, kāpēc gan nesaģērbties. Pielieciet pūles sev un dodiet sev vairāk pārliecības!

  • Apņemieties uz vienu solo randiņu mēnesī

Ja jums tas patika vai pat ja nē, veltiet laiku, ko pavadīt ar sevi vismaz reizi mēnesī.

Zinātniskais skatījums

Publicitātes foto

Sabiedriskums un saikne ar citiem ir mūsu DNS, taču ir arī ieguvums no laika pavadīšanas vienatnē. Lūk, kā vientulība var uzlabot mūsu smadzeņu veselību, garastāvokli un vispārējo labsajūtu.

Kas notiek smadzenēs, kad esi viens?

Kad mēs atvienojamies no sociālās pasaules un aptveram vientulību, mūsu smadzenēs notiek dažas intriģējošas izmaiņas. Kāds pētījums atklāja, ka vientulība izraisa aktivitāti smadzeņu noklusējuma režīma tīklā (NRT) jeb autopilotā. Tas ir savstarpēji saistītu reģionu kopums, kas ir aktīvi, kad mēs nekoncentrējamies uz ārpasauli. Mūsu smadzenes veido savienojumus ar esošo informāciju, kad mūsu prāts klīst brīvi un netraucē. Šā “noklusējuma režīma” aktivizēšana ir iemesls, kāpēc dušā mēs gūstam labākās idejas.

Kad esat viens (un bezsaistē), jūs arī neuztraucieties par to, ko citi par jums domā — tas tiek dēvēts par “uzmanības efektu”. Šī ir garīga parādība, kad cilvēki uzskata, ka viņus pamana vairāk nekā viņi. Kad esat prom no citiem, nav tendences par to tik daudz uztraukties un būt tādam, kāds esat.

Protams, katrs vientulību piedzīvo citādāk. Dažreiz tas var būt tieši tas, kas mums vajadzīgs, un citās dienās tas var nebūt tik laipns pret mums. Cilvēkiem ir grūtības būt vienam — tas var justies ļoti neērti, un ilgstoši vientulības periodi var mūs negatīvi ietekmēt. Tāpēc klausieties savā prātā. Mērķis ir pozitīva vientulība - tāpēc pieņemiet to, kad jūtaties pareizi vai jums ir nepieciešams uzlādēt baterijas.

  • Uzlabota atmiņa

NRT stimulēšana vientulības laikā uzlabo atmiņas veiktspēju. Tas nozīmē, ka jūsu atmiņa par notikumiem, faktiem un pieredzi tiek uzlabota, ja pavadāt kvalitatīvu laiku vienatnē.

  • Uzlabots radošums

Vientulība kopā ar NRT aktivizēšanu piedāvā ideālu vidi jūsu radošo domu attīstībai. Tātad, ja jums ir iestrēgusi kāda problēma vai meklējat iedvesmas dzirksti, laiks vienatnē var būt tieši tas, kas jums nepieciešams.

  • Uzlabota empātija

Introspekcija, kas pavadīta vienatnē, var palīdzēt labāk izprast savas emocijas, kas savukārt palīdz attīstīt empātiju pret citiem. Tas varētu būt pārsteigums, bet laika pavadīšana vienatnē faktiski var uzlabot jūsu sociālās prasmes. (Vai zinājāt, ka daiļliteratūras lasīšana var arī uzlabot empātiju?)

  • Labāks garastāvoklis un mazāks stress

Lai arī cik pretrunīgi tas izklausītos, vientulība var uzlabot mūsu garastāvokli. Kāds pētījums liecina, ka cilvēki, kuriem patīk sava kompānija, izrāda labāku apmierinātību ar dzīvi un zemāku stresa līmeni. Būt vienatnē sniedz atelpu, iespēju uzlādēt mūsu garīgās baterijas un atgriezties mūsu sociālajās aprindās atjaunotām un emocionāli līdzsvarotākām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv