“Iespējams, ka kādam joga var būt īsts izaicinājums un izkāpšana no komforta zonas.

Taču jogas iekļaušana ikdienā var dot paliekošas sekas, pozitīvi ietekmējot pašreizējo veselības stāvokli,” raksta extension.usu.edu.

Un, lai arī joga savu popularitāti ieguva ārzemēs jau pirms vairākiem gadiem, Latvijā tā sāk kļūt arvien pieprasīta. Par to liecina arī sporta zāles, kur ir iespēja doties uz jogas nodarbībām - gan individuāli, gan dažādās grupu nodarbībās.

Foto: Pexels.com

Joga ne tikai ļauj atpūsties prātam un ķermenim, bet palīdz stiprināt muskuļus un locītavas, kā arī mazināt hroniskas sāpes.

Joga izskatās kā vienkāršs vingrinājums bez lielas fiziskas slodzes vai muskuļu spēka, taču tas ir tālu no patiesības. Ir pierādīts, ka joga ir ne tikai labvēlīga garīgajai veselībai, bet tai var būt arī pārsteidzoša ietekme uz fizisko veselību.

Joga ir ķermeņa sistēmu kombinēta reakcija, kuras rezultātā uzlabojas veselība. Tāpat tas ir sava veida dziedniecisks process.

Foto: Pexels.com

Laika gaitā ir attīstījušies daudz un dažādi jogas stili, kas koncentrējas uz šiem aspektiem - elpošanu, muskuļu kontroli, izturību, stiepšanos, garīgo atjaunošanos un attīrīšanos. Vienkāršāk skaidrojot, joga ir tad, kad jūs pārvietojat savu ķermeni dažādās pozīcijās, lai radītu harmoniju starp jūsu prātu un ķermeni. Un jau pirmajā jogas nodarbībā manīsiet izmaiņas.

Kā joga ietekmē veselību?

Joga ietekmē veselību dažādos veidos. Tā ietver ne tikai līdzsvara uzlabošanos, bet arī spēka un elastības palielināšanos.

Foto: Pexels.com

Ir veikti dažādi pētījumi, kas apliecina, ka joga labvēlīgi ietekmē miega stāvokli un mazina stresu.

Jogas nodarbības miers, harmonija un relaksācija, liek aizmirst visus pienākumus, rūpes un atbildību, kas reizēm mēdz radīt zināmu stresu un pat atstāt sekas uz cilvēka veselību - ne tikai mentālu, bet arī fizisku. Tāpat ir arī pierādīts, ka joga var uzlabot holesterīna un cukura līmeni asinīs, uzlabojot vielmaiņu.

Joga var pazemināt asinsspiedienu, uzlabojot artēriju relaksāciju. Turklāt, pazeminot asinsspiedienu, holesterīna līmeni un cukura līmeni asinīs, turpinot nodarboties ar jogu, var samazināt sirds slimību riskus. Joga lieliski palīdz arī locītavām. Nepārtraukta kustība un stiepšanās, liek jūsu locītavām un muskuļiem pastāvīgi darboties.

Foto: Pexels.com

Joga palīdz saglabāt spēcīgus un elastīgus muskuļus ap locītavām. Pateicoties jogas nodarbībām, apgūsiet pareizu muskuļu izlīdzināšanu, kas palīdz mazināt arī locītavu sāpes, ja tādas ir.

Paturiet prātā, ka jebkuru kustību var mainīt, lai samazinātu spiedienu vai sāpes jau tā sāpošajās ķermeņa zonās.

Foto: Pexels.com

Joga ir lielisks vingrinājumu kopums, ko ikviens dažādos vecumos varētu apgūt un iekļaut savā ikdienas rutīnā, jo ietekme ir jūtama.

Turklāt vienkāršu jogas kustību integrēšana savā ikdienā var palīdzēt kļūt par laimīgāku un veselīgāku cilvēku, kas mūsdienās ir tik svarīgi.

Par pavasara depresiju lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv