© Foto: Pexels.com

Sakot ardievas vēsajam un tumšajam ziemas periodam un sveicinot pavasara atnākšanu, ir īstais brīdis, lai pārskatītu savus ikdienas ādas kopšanas paradumus un pamodinātu ādu no ziemas miega.

Mainoties laikapstākļiem, dienām kļūstot garākām un saulainākām, mūsu ādas vajadzības mainās līdzi, prasot rūpes, lai saglabātu ādas vitalitāti un veselīgumu. Vesela un skaista āda sākas ar pareizu ikdienas kopšanu.

Ādas kopšana pavasarī: rutīnas pielāgošana

Foto: pixabay.com

Pāreja no ziemas uz pavasara sezonu prasa ne vien garderobes nomaiņu, bet arī ādas kopšanas līdzekļu pielāgošanu sezonālajām pārmaiņām. Pēc ziemas aukstajiem mēnešiem un apkures sezonas beigām, āda var būt dehidratēta.

Gaisa temperatūrai un mitruma līmenim pieaugot, āda var sākt pastiprināti ražot sebumu (ādas taukus), veicinot izsitumu veidošanos.

Spēcīgāks ultravioletais (UV) starojums veicina ādas apdegumu risku, fotobojājumu un priekšlaicīgu novecošanos. Dabas uzplaukšana un ziedputekšņi var provocēt alerģijas, ādas kairinājumu un ekzēmas uzliesmojumus.

Neatkarīgi no sezonas, maiga sejas ādas attīrīšana divreiz dienā, mitrināšana un aizsargāšana no UV starojuma ir nepieciešama ikvienai ādai. Lai mazinātu sezonu maiņas radītās sekas un uzturētu labu ādas barjerfunkciju, ieteicams savā ikdienas ādas kopšanā veikt nelielas korekcijas.

Galvenie uzdevumi ir mazināt ziemas atstātās pēdas un sagatavot ādu vasarai, izvēloties kosmētiskos līdzekļus atbilstoši sejas ādas tipam un stāvoklim.

Rūpējoties par sejas ādu, būtiski neaizmirst arī par kakla un dekoltē ādu.

1.Attīrīšana

Ādas attīrīšanai izvēlies maigus, saudzīgus attīrošus līdzekļus krēma, gēla, putu formā vai micelāro ūdeni, kas attīrīs ādu no netīrumiem. Ieteicami līdzekļi ar viegli skābu pH (4-6), kas būs pietuvināti ādas dabiskajam pH līmenim un palīdzēs uzturēt labu ādas barjerfunkciju. Sastāvā var meklēt keramīdus, taukskābes, savukārt problemātiskai ādai ar tendenci uz izsitumu veidošanos var izvēlēties līdzekļus, kas satur salicilskābi. Būtiski neizmantot karstu ūdeni un mehāniskus kairinātājus.

Foto: pixabay.com

2.Mitrinātājs

Pieaugot gaisa mitruma līmenim, laiks nomainīt ziemā lietotos treknos, barojošos mitrinātājus pret vieglākas konsistences gēliem, krēmiem, kas nesatur eļļas. Sastāvā meklē hialuronskābi, glicerīnu, keramīdus, kas palīdzēs noturēt mitruma līmeni, stiprināt ādas aizsargbarjeru un nodrošināt, lai ādas atjaunošanās procesi būtu optimāli. Pirms mitrinātāja papildu kopšanai var lietot serumu.

3.Saules aizsardzība

Lai arī aizsardzība pret UV starojuma kaitīgo ietekmi ir svarīga visu gadu, pavasarī UV starojuma indekss pieaug, vairāk laika pavadām ārpus telpām, tādēļ īpaši svarīgi atcerēties par saules aizsargkrēma lietošanu. Tādējādi mēs pasargājam sevi no fotobojājuma, priekšlaicīgas ādas novecošanās un samazinām ādas ļaundabīgo audzēju risku. Ieteicami plaša spektra saules aizsargkrēmi (UVA, UVB), kas būtu ar saules aizsargfaktoru (SPF) vismaz 30. Saules aizsargkrēms ir jāizvēlas atbilstoši ādas tipam.

Kombinētai un taukainai ādai būs piemēroti vieglas konsistences, eļļu nesaturoši, nekomedogēni krēmi, savukārt jutīgai, reaktīvai ādai ieteicami smaržvielas nesaturoši saules aizsargkrēmi ar minerālajiem, nevis ķīmiskajiem filtriem. Uzklājot saules aizsargkrēmu jāatceras par ausu un lūpu ādu. Lūpu ādas kopšanai piemēroti lūpu balzāmi, kas satur SPF.

Foto: pixabay.com

Papildus divas reizes nedēļā ieteicams iekļaut intensīvi mitrinošu masku un maigus pīlingus jeb ķīmiskos eksfoliantus, kas palīdzēs atjaunot blāvo ādu pēc ziemas. Sastāvā jāmeklē alfa (AHA) un beta (BHA) hidroksiskābes, kas veicinās atmirušo ādas virsējos šūnu nolobīšanos, attīrīs poras, padarot ādu mirdzošāku un gaišāku. Eksfoliāciju jāveic vakarā. Dziļākas pīlinga procedūras iespējams veikt pie kosmetologa un dermatologa.

Kādas aktīvās vielas meklēt serumos un krēmos pavasarī?

Foto: Pexels.com

C vitamīns. C vitamīnu saturošs serums var būt lieliska investīcija pavasara sezonā. C vitamīns ir antioksidants, kas pasargā ādu no ārējās vides radītā oksidatīvā stresa, ko rada UV starojums, gaisa piesārņojums. Tas palīdz cīnīties ar blāvumu un pelēcīgumu, atjaunot mirdzumu, izlīdzināt ādas toni un veicināt kolagēna sintēzi. Jutīgas, reaktīvas ādas īpašniekiem jāievēro piesardzība. Ja novērojams ādas kairinājums kā alternatīvu var izvēlēties niacinamīdu, resveratrolu, zaļās tējas ekstraktus.

Niacinamīds. Niacinamīds (B3 vitamīns) palīdz stiprināt ādas aizsargbarjeru, uzturēt mitruma līmeni un aizsargāt ādu no ārējās vides negatīvās ietekmes. Tam piemīt pretiekaisuma īpašības, kas mazina apsārtumu, kairinājumu, un būs noderīgs tieši pavasara mēnešos, kad alerģijas izpausmes un ādas reaktivitāte ir augstāka. Kā papildus ieguvums ir samazinātas poras, regulēta tauku dziedzeru darbība un izlīdzināts ādas tonis. Rezultātā iegūstam gludāku, mirdzošāku un gaišāku ādu.

Retinols. Retinols ir A vitamīna atvasinājums ar antioksidatīvām un pretnovecošanās īpašībām, taču pavasara un vasaras sezonā ir jāievēro piesardzība ar retiniolu saturošiem līdzekļiem. Tā kā tie padara ādu jutīgu pret sauli, tos ieteicams lietot uz nakti. No rīta obligāti lietojams saules aizsargkrēms. Ja āda ir kairināta, ieteicams samazināt lietošanas biežumu uz katru otru vakaru vai lietot to pāris reizes nedēļā.

Kosmētiskā plauktiņa revīzija

Foto: pixabay.com

Pavasara tīrīšana noderēs ne tikai garderobei un mājoklim, bet arī kosmētisko līdzekļu plauktiņam. Veic revīziju un pārbaudi, vai kosmētiskajiem līdzekļiem nav beidzies derīguma termiņš. Īpašu uzmanību velti saules aizsargkrēmam, lai tas spētu pasargāt no UV starojuma. Arī dekoratīvā kosmētika regulāri jāpārskata. Tiek rekomendēts skropstu tušu mainīt kā minimums ik pēc 3 mēnešiem, acu lainerus ik pēc 6 mēnešiem, šķidros praimerus un tonālos krēmus ik pēc 24 mēnešiem. Pūderveida produkti var tikt lietoti ilgstoši.

Noslēgumā

Foto: Pexels.com

Veicot izmaiņas ādas kopšanā mēs varam palīdzēt ādai justies mirdzošai, veselīgai, starojošai un aizsargātai, un līdz ar to justies ērti un labi savā ādā. Jāpatur prātā, ka mums katram āda ir unikāla un prasa individualizētu pieeju. Dažādi ādas stāvokļi vai dermatoloģiskas saslimšanas var radīt papildus grūtības ikdienas ādas kopšanā. Ja gadījumā neizdodas pašam rast risinājumu, dermatologs būs speciālists, kas palīdzēs izstrādāt individualizētu ādas kopšanas plānu, ņemot vērā katra ādas īpašās vajadzības.

Izbaudi pavasara atnākšanu, apzinoties, ka dod savai ādai labākās rūpes!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv