Tējas koka eļļa, sasmalcināti aspirīni, cepamā soda un alveja ir daži no daudzajiem dabiskajiem līdzekļiem, ko varat izmēģināt pret blaugznām.

Ja tas neiedarbojas pēc 2 nedēļām, jādodas konsultēties ar speciālistu, raksta healthline.com.

Blaugznas raksturo niezošas, baltas ādas pārslas uz galvas ādas, kas rada neērtības. Gandrīz 50% pasaules iedzīvotāju vismaz reizi dzīvē ir saskārušies ar blaugznām. To var izraisīt vairāki faktori: sausa āda, seborejas dermatīts, jutība pret matu kopšanas produktiem, kāds sēnītes veids, arī stress.

Foto: Depositphotos

Lai gan ir daudz matu kopšanas līdzekļu, kas paredzēti blaugznu ārstēšanai, šie 10 vienkāršie aizsardzības līdzekļi var būt tikpat efektīvi.

Padomus par matu mazgāšanu lasiet šeit.

1.Tējas koka eļļa

Foto: Pexels.com

Vēsturiski tējas koka eļļa ir izmantota, lai palīdzētu ārstēt ādas slimības, piemēram, pinnes un psoriāzi. Eļļai ir arī pret mikrobu un pret sēnīšu īpašības, kas varētu palīdzēt mazināt blaugznu simptomus.

Tējas koka eļļa ir efektīva cīņā pret malacesiju, kas var izraisīt gan seborejas dermatītu, gan blaugznas.

Tējas koka eļļa var izraisīt arī kairinājumu cilvēkiem ar jutīgu ādu. Tāpēc vislabāk to atšķaidīt, pievienojot dažus pilienus tējas koka eļļu, piemēram, jojobas vai kokosriekstu eļļai, pirms to uzklāt tieši uz ādas.

2.Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļai ir īpaša nozīme veselības uzlabošanā un to izmanto kā dabisku līdzekli pret blaugznām. Šī eļļa mitrina ādu, novērš sausumu un mazina iekaisumu. Kokosriekstu eļļas uzklāšana uz galvas ādas, iespējams, palīdz uzlabot galvas ādas mikrobiomu. Kokosriekstu eļļai un tās savienojumiem var būt arī pret mikrobu īpašības.

3.Alveja

Alveja ir sukulents, ko bieži pievieno ziedēm, kosmētikai un losjoniem, kas domāti ādas kopšanai. Uzklājot alvejas mīkstumu uz ādas, tā var palīdzēt ārstēt ādas slimības, piemēram, apdegumus, psoriāzi un aukstumpumpas. Alvejas antibakteriālās un pretsēnīšu īpašības var būt efektīvas pret vairākām sēnīšu infekcijām, var mazināt iekaisumu un blaugznu simptomus.

4.Samaziniet stresa līmeni

Tiek uzskatīts, ka stress ietekmē daudzus aspektus mūsu dzīvē. Stress nav veselības un labsajūtas avots, ietekmējot visu, sākot no hroniskām slimībām un beidzot ar garīgo veselību. Lai gan stress pats par sevi neizraisa blaugznas, tas var pasliktināt simptomus, piemēram, sausumu un niezi.

Ilgstoši augsts stresa līmenis var mainīt vai nomākt imūnsistēmas darbību, var pasliktināt ķermeņa spēju cīnīties pret sēnīšu infekcijām un ādas slimībām. Stresa līmeni var un vajag kontrolēt, piemēram, noderīga ir meditācija, joga un dziļa elpošana.

5.Ābolu etiķis

Foto: Pexels.com

Ābolu sidra etiķis ir saistīts ar dažādiem ieguvumiem, un to var izmantot kā dabisku līdzekli pret blaugznām. Tiek uzskatīts, ka etiķa skābums palīdz izdalīties atmirušajām ādas šūnām galvas ādā. Tiek uzskatīts, ka ābolu etiķis līdzsvaro jūsu ādas pH, lai samazinātu sēnīšu augšanu un tādējādi cīnītos pret blaugznām. Ja vēlaties izmēģināt ābolu etiķi, tad pievienojiet šampūnam dažas ēdamkarotes vai pievienojiet etiķi dažiem pilieniem ēteriskās eļļas un izsmidziniet tieši uz matiem.

6.Aspirīns

Salicilskābe ir viens no primārajiem savienojumiem, kas atrodami aspirīnā un kas ir atbildīga par pretiekaisuma īpašībām. Šī skābe ir arī daudzu pretblaugznu šampūnu sastāvdaļa. Tā atbrīvos no zvīņainās ādas un blaugznām.

Lai iegūtu vieglu līdzekli pret blaugznām, pirms matu mazgāšanas sasmalciniet divas aspirīna tabletes un pievienojiet šo pulveri šampūnam.

7.Omega-3

Omega-3 taukskābēm ir svarīga loma organismā. Tās ne tikai veido membrānas, kas ieskauj šūnas, bet arī ir ļoti svarīgas sirds, imūnsistēmas un plaušu darbībai.

Omega-3 ir svarīga ādas veselībai, jo tās atjauno dabiskās eļļas un mitrina ādu, veicina brūču dzīšanu un novērš priekšlaicīgu novecošanos.

Ir trūkums, jo var izraisīt zvīņainu, niezošu vai raupju izsitumu parādīšanos.

Pārtikas produkti, kas ir bagāti ar omega-3 taukskābēm:

  • zivis, piemēram, lasis, forele un skumbrija,
  • sēklas, piemēram, čia un linsēklas,
  • rieksti, piemēram, valrieksti.

8.Probiotikas

Probiotikas ir labvēlīgas baktērijas, kas ir saistītas ar daudziem ieguvumiem veselībai, aizsargā pret alerģijām, pazemina holesterīna līmeni un svaru. Šīs baktērijas var uzlabot imūnsistēmu, kas palīdz ķermenim cīnīties ar sēnīšu infekcijām, kas izraisa blaugznas. Probiotikas piedevas ir plaši pieejamas. Tās ir raudzētos pārtikas produktos, piemēram, kombuča, kimči un skābētos kāpostos.

9.Cepamā soda

Cepamā soda ir ātrs, ērts un viegli pieejams līdzeklis pret blaugznām. Tas var darboties kā maigs pīlings, lai palīdzētu noņemt atmirušās ādas šūnas un mazinātu zvīņošanos un niezi. Tam ir arī pretsēnīšu īpašības, kas var būt noderīgas blaugznu ārstēšanā.

Uzklājiet cepamo sodu mitros matos un iemasējiet to galvas ādā. Ļaujiet tai nostāvēties 1-2 minūtes un pēc tam turpiniet mazgāt matus ar šampūnu kā parasti.

10.Izvairieties no dažiem pārtikas produktiem

Noteiktu pārtikas produktu ierobežošana var palīdzēt mazināt iekaisumu, kas uzlabo galvas ādas veselību. Uztura izmaiņas novērš sēnīšu infekcijas, uzlabo zarnu mikrobiomu, kas palīdz blaugznu ārstēšanā.

Daži pārtikas produkti, ko, iespējams, vajadzētu ierobežot:

  • rafinēti ogļhidrāti, piemēram, baltmaize, makaroni un krekeri,
  • sarkanā gaļa,
  • apstrādāta pārtika,
  • cepta pārtika,
  • saldi ēdieni un dzērieni.

Turklāt daži pārtikas produkti var izraisīt arī ādas slimību, piemēram, ekzēmas, uzliesmojumus, kas var veicināt blaugznu veidošanos. Daži no visizplatītākajiem pārtikas produktiem, kas ietekmē galvas ādas veselību, ir baltie milti, lipekli saturoši produkti un nakteņu dzimtas dārzeņi, piemēram, baklažāni, paprika un tomāti.

Papildu ārstēšanas metodes

Foto: pixabay.com

Ja mājās lietotie līdzekļi nepalīdz ārstēt blaugznas, tad nepieciešamas papildu ārstēšanas metodes.

Ir daudzi ārstnieciskie šampūni un galvas ādas kopšanas līdzekļi, kas satur pretsēnīšu vai antibakteriālas sastāvdaļas, kas paredzētas blaugznu mazināšanai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv