© Foto: pixabay.com

Tāpat kā pavasarī mostas un plaukst daba, viss zaļo un saule lutina, tieši tāpat ir arī ar ķermeni un tā veselību – gan fizisko, gan mentālo. “Dod savam ķermenim labāko, ko vien spēj. Esi savas veselības saimnieks,” saka Dace Meija.

Kas šajā dzīvē ir pats svarīgākais, bez kā mēs nespējam eksistēt? Tā nav ne karjera, ne labklājība, ne citas mantiskas vērtības. Tā ir veselība un par to ir jārūpējas katru dienu bez izņēmumiem.

Foto: pixabay.com

Ieradumu transformācijas trenere uzsver, ka katrs vēlamies būt vesels, kas liek aizdomāties un uzdot sev jautājumus. Arī jubilejās vēlam veselību. Un tas ir labi, taču, ja vēl vēlējumam pieliktu klāt: es novēlu tev pašam vairot savu veselību, izpētīt ieradumus, kas traucē, kas jāizmaina, lai tu pats būtu savas veselības saimnieks. Vai dzīve pirms un pēc būtu tāda pati?

Statistika rāda, ka 70-80 % savu veselību nodrošina ar dzīves veidu, nododot šo stafeti tālāk ģimenēs, bērniem un mazbērniem. Taču būtiski ir sevi bagātināt un izglītot. Ar iedvesmu, zināšanām, motivāciju, disciplīnu, lai veicinātu veselību.

Tāpēc DzIvesstils vairākos rakstos meklēs atbildes uz dažādiem jautājumiem par veselību.

Foto: pixabay.com

Dace Meija, pateicoties savai pieredzei daudzu gadu garumā transformācijas koučingā, palīdzēs rast atbildes, kas interesē ikvienu. Soli pa solim atklāsim un runāsim par dažādiem jautājumiem, ko ikdienā esam atstājuši novārtā.

“Es esmu tas, ko domāju, daru, ēdu,” sarunas sākumā atklāj Dace, kura ir iecienījusi holistisko pieeju ķermenim un izveidojusi savu veselības piramīdu, lai veiktu pārmaiņas, gūtu rezultātus un tos ievērotu.

Foto no personiskā albuma

Kad šie trīs piramīdas slāņi atrodas līdzsvarā ar savu iekšējo ES, var runāt par harmoniju, veselību, labsajūtu, taču vispirms jāsakārto domas.

Lai domas sakārtotu, jāizprot cēloņi, kāpēc tieši tā domājas un kā tās ietekmē emocionālo stāvokli.

Emocijas nerodas tāpat vien, emociju palaidējmehānisms ir doma. Lai mainītu emocijas, jāstrādā ar domām. Lai mainītu domu, jāatrod jauns rīcības modelis, kas maina domu. Kad domas un rīcības mehānismi apgūti, iegūta izpratne, kā strādāt ar emocijām, ir vērts sakārtot uzturu, jo sabalansēts un veselīgs uzturs nepieciešams katrai ķermeņa šūnai, lai būtu enerģija.

Sāksim ar domāju

Foto: pixabay.com

Emocijas nedzīvo pašas par sevi. Tās rada tikai un vienīgi domas.

Mēs neviens neesam pasargāti no procesiem, kas mūs apbēdina un sadusmo, taču kā mēs šīs emocijas pārvaldām, kā mēs ar tām strādājam, lai tās nepaliktu par rakstura iezīmēm. Tas ir svarīgs jautājums, ko ir vērts sev uzdot.

Tālāk seko daru

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi saprast, kas ir tas, ko es daru, lai man būtu labi. Vai mani r mērķis un rīcības plāns, kā to sasniegt. Jo tad, kad šie soļi neizdodas, mēs stresojam.

Stresa pretpote ir rīcības plāns, kas atbild uz jautājumiem - ko es gribu un varu, vai tas ir iespējams un vajadzīgs.

Cik pašasm man vigli piesķirt tiesības gribēt, vai es izprotu savas vēlmes un talantus, kādas vērtības man ir svarīgas, lai justos laimīgs.

Foto: pixabay.com

Paskaidrošu ar piemēru, kā nodarām sev pāri. Jebkura slimība neatnāk tāpēc, ka tā ir slimība. Tā atnāk, jo dod signālus ķermenim, ka kaut kas ir nobrucis un enerģijas failos ir deficīts. Ko darām ar slimību? Mēs dzeram zāles, mēs apmānām sevi un turpinām darīt, iet uz darbu, taču ķermenis nevar iziet atveseļošanās ciklu līdz galam.

Mēs nenoliedzam medicīnu un diagnostiku, bet es esmu sava ķermeņa saimnieks, savas veselības saimnieks. Ir jādomā, ko pats varu izdarīt savas veselības labā, dodot savam ķermenim labāko, ko vien var iedot.

Foto: pixabay.com

Un sāksim no rīta. Ko pamostoties varam izdarīt? Vai mēs izstaipāmies un izkustināmies? Vai jums ir vismaz pieci vingrojumi, ar ko sākt dienu? Gluži kā katru rītu to dara kaķi, kas izstaipās pirms sāk savu dienu. Šī ir prakse, ka ir jāpiekopj cilvēkiem savas veselības labad.

Noslēgsim ar ēdu

Svarīgi ir saprast, ko vajag ķermeņa vissvarīgākajai daļai - šūnai, lai tā funkcionētu, kā pulksteņa mehānisms, lai būtu enerģija un justos labi. Mūsu ķermeņa vismazākā daļa ir jāmīl tikpat stipri, kā mīlam visu sevi.

Ir jāizprot nozīmīgums, jo esam pieraduši dzirdēt, ka ir jāēd un ir jādzer ūdens.

Foto: pixabay.com

Tava šūna 70% sastāv no ūdens. Tā bez ūdens nevar, tāpēc ir jāsaprot, ko tu izvēlies - savu šūnu iepriecināt, glāstīt, mīlēt un barot vai spīdzināt.

Ir jāsaprot, kāpēc ir jāsabalansē uzturs, kāpēc ir vajadzīgs režīms. Ķermenis ir gluži kā elektrostacija, kurā katram zobratiņam ir jāgriežas. Turbīnai ir savs uzdevums, tāpat kā katrai ķermeņa orgānu sistēmai, kas strādā vienoti un savstarpēji saskaņoti.

Mūsu dzīves atslēga ir uzturs un ūdens, to lietošanas paradumi ikdienā. Nedrīkst aizmirst, lai būtu spēks, ir jāēd gudri, veselīgi un garšīgi.

Foto: pixabay.com

Atkāpe par ūdeni. Ūdeni var izdzert daudz vairāk, ja tas ir garšīgs, ko mājās pats var viegli pagatavot. Atliek ūdenim tikai pievienot kādu augli, garšaugu vai pavasarī labi noder upeņu zariņš, vai jaunās zaļās nātrītes, gārsas lapiņas. Daba ir tik bagāta ar vērtīgām lietām, ka atliek par to vairāk uzzināt, izprast un lietot ikdienā.

Ieradumu transformācijas trenere Dace Meija / Foto no personiskā albuma

Seko Daces Meijas (attēlā) rakstu sērijām un nākamajā rakstā aplūkosim katru piramīdas pakāpienu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv