Ergonomiska darba vide palīdzēs saglabāt savu veselību, palīdzēs ievērot pareizu stāju, muskuļu darbību, kā arī būs kā profilakses līdzeklis.

Turpretim neergonomiska darba vide pārslogos muskulatūru, veicinās ķermeņa asimetriju un pārslodzi, kas var rezultēties ar galvassāpēm, asinsrites traucējumiem un vēl daudz citām lietām.

Kādai vajadzētu izskatīties darba vietai?

Foto: pixabay.com

Būtu vēlams, ka krēsls un galds vai vismaz viens no tiem ir ar regulējamu augstumu. Krēslam noteikti ieteicami regulējami roku balsti. Pēdām jāatrodas stabili uz grīdas veidojot 90 grādu leņķi pēda locītavā (mēģinām neizstiept, nekabināt, aizāķēt vai citādāk novietot pēdas), pēc nepieciešamības var novietot paliktni zem kājām, kas palīdzēs šo punktu ievērot, piemēram, ja nav iespēja regulēt galdu vai krēslu.

Kājas ceļu zonā veido apmēram 90 grādu vai vairāk grādu leņķi. Gūžas locītava arī veido apmēram 90 grādu leņķi, krēslā tiek sēdēts stabili.

Foto: pixabay.com

Kādēļ svarīgi ir ievērot šos aptuvenos leņķus? Tas ir tādēļ, ka šaurāks leņķis šajās locītavās var veidot asinsrites traucējumus, smaguma sajūtu kājās un citas parādības.

Mugura. Krēsla dziļums jābūt tādam, lai atstarpe starp sēdekļa malu un ceļgala locītavu ir 3 līdz 4 pirkstu platumā. Atzveltne aptuveni līdz lāpstiņām, jostas daļā veidojot fizioloģiskā izliekuma ieliekumu.

Apakšdelmi. Galds ir tādā augstumā, lai apakšdelmi uz galda varētu brīvi tikt atbalstīti. Elkoņos tie ir apmēram 90 vai nedaudz vairāk grādu leņķī. Balsti ir vienā līmenī ar galda virsmu.

Ja balsts ir par zemu vai augstu, tas var pārslogot rokas un apakšdelmus, rezultējoties ar sāpēm.

Galda virsma, uz kuras darbojas, līdz acīm vēlamais attālums ir 30 cm.

Foto: pixabay.com

Dators. Datora monitoram būtu vēlams apmēram 10 līdz 20 grādu leņķis atpakaļ. Monitora augšēja daļa - acu augstumā, attālums apmēram rokas stiepiena attālumā.

Monitora novietojums par zemu vai ne sev priekšā, bet sānos, var veicināt galvas patstāvīgu noliekšanu uz leju, tādejādi pārslogojot kakla, plecu un arī muguras joslu. Novietojums uz sāniem, veicina ķermeņa asimetriju uz to pusi, kur novietots dators.

Tastatūra un datorpele. Taisni uz galda, tuvāk ķermenim. Atbilstoša izmēra. Iespējams profilaktiski izmantot ergonomiskus palikņus, kas palīdzēs atslogot plaukstu daļu, jo rodas biežākā problēma - karpālā kanāla sindroms.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv