© Foto: Pexels.com

Ideālā pasaulē raksturīgs aromāts kalpo kā personīga smaržas atmiņa jūsu draugiem un mīļajiem.

Aromāts var saglabāties uz drēbēm, telpās, pa gaisu, izraisot tādas domas kā: esmu klāt! Bet nokļūt līdz līdz paliekošam aromātam, kas raksturo tieši jūs, ir grūti.

Jāpavada laiks, meklējot savu īpašo smaržu. Īsā atbilde uz to, kā atrast savu nenotveramo, raksturīgo aromātu, ir tikai - atrodiet to, kas jums patīk. Tas izklausās vienkārši. Un ceļojums uz aromāta atrašanu var šķist mazliet kā smaržas versija, raksta thecut.com.

Foto: Pexels.com

Smaržu apraksti ir bezjēdzīgi, lai noteiktu, vai smarža ir piemērota. “Mūsu iedvesma bija buduārs, kurā vienradži kopulē un viņu sviedri veido šipra muskusu,” teikts izdomāta aromāta aprakstā. Tikmēr rodas jautājums: kas ir šiprs un kāpēc šis vienradzis smaržo pēc dūmu augļu punša?

Ja nezināt, kas ir šiprs, vai nevarat atšķirt Curious un Chanel Nr.5, tad neesat vienīgais. Vienkārši padomi, kā iemācīties uzticēties savam degunam, sekot saviem instinktiem un apņemties ievērot īpašu smaržu, palīdzēs veikt ceļojumu smaržu pasaulē.

1.Vienā reizē izmēģiniet tikai trīs smaržas

Sākotnēji, it īpaši, ja nav īsti priekšstata par to, kas patīk, pasmaržojiet visu. Taču izpētiet tikai trīs smaržas vienā apmeklējumā. Oža ir vairāk trenējusies, nekā ir ierasts. Piešķiriet katram aromātam savu piemērotu apzīmējumu.

2. Vispirms sāciet ar vieglākām smaržām

Foto: Pexels.com

Vispirms labāk ir sākt ar vairāk vieglajām ūdens vai muskusa smaržām; 50 procenti iedzīvotāju pat nejūt muskusa smaržu. Muskier smaržas ir vairāk tīras veļas tipa smaržas; ūdeņi ir svaigāki. Pārejiet no muskusa līdz citrusaugļiem, līdz augļu ziediem līdz smagākiem meža aromātiem.

3. Ir labi iesmaržoties ar aromātu

Ja pastāvīgi atgriežaties pie parauga un tas patīk, tad tā ir zīme, ka kaut kas pie aromātu piesaista. Šā aromāta paraugu izsmidziniet, jo ķermeņa ķīmiskā viela var ietekmēt aromāta smaržu. Kad izmēģina aromātu, to uzliekuz plaukstām vai plaukstas locītavām vai elkoņa līkuma. Tās ir vietas, kas netiek pastāvīgi mazgātas. Pēc 20 minūtēm vai stundām, sapratīsiet, vai tas patīk.

4. Nepārbaudiet sevi, ja nepatīk nepazīstamas smaržas

Aromātu izvēle bieži vien sakņojas atpazīstamībā. Ja jūtat smaržu un nekad iepriekš neesat to smaržojis, tas nav tāpēc, ka tas nepatīk, bet gan tāpēc, ka deguns mācās pazīt.

Vai sāp galva, kad lietojat smaržu? Vai tas liek justies noskaņojumam, kāds nepatīk? Šie ir jautājumi, kas jāuzdod sev, izmēģinot smaržas.

5.Mēģiniet saprast, ko smaržojat

Foto: Pexels.com

Mēģiniet sadalīt smaržu kategorijas pamata izteiksmēs.

Muskuss: tas var izklausīties pēc mazmazgātas koledžas cīkstoņa paduses, taču patiesībā muskuss ir tīras veļas aromāts.

Dūmains: tas var smaržot pēc ugunskura, smaržīgām ciedra skaidām vai izdeguša sērkociņa.

Citrusaugļi: laims, citrons, apelsīni. Bieži vien šķiet, ka tas ir kā spa un jauka jogas studiju.

Koks: šīs smaržas var būt no krēmīgi riekstu garšas (piemēram, konfektes un krējuma saldējums), līdz sandalkoka, pikanta un maiga kā muskusa (pačūlija), līdz vecam zīmulim (ciedra koks).

Zaļš: ietver kviešu stiebrzāles pēcgaršu, kā arī rasainu sūnu pavasara rītā.

Ziedu: ietver visu, sākot no baltiem ziediem (gardēnijas, lilijas, ilang utt.), līdz rozēm, vijolītēm un peonijām.

Ūdens: tur, kur satiekas burbuļvanna.

Austrumu: vīraka kociņi. Tas var būt nedaudz pulverveida ar garšvielu vai salduma nokrāsu.

6. Izlaidiet kafijas pupiņas

Kafijas pupiņas parasti nav pārāk tālu katrā parfimērijas veikalā. Tās it kā “atiestata” smaržas indikatorus. Kafija ir vēl viena spēcīga smarža, tāpēc labāk ielieciet savu degunu elkonī, kam nav smaržas. Tas tiešām darbojas.

7. Kā smarža attīstās pēc četrām stundām

Smaržu nomenklatūrā cilvēki bieži runā par smaržu “augšējo noti” un “nožūšanu. Smaržas ir dzīvi organismi un laika gaitā attīstās. Augšējā nots ilgst apmēram 20 minūtes un ir pirmais iespaids par aromātu. Sirds tonis ilgst apmēram četras stundas.

8. Kāpēc daži aromāti maksā 30, bet daži - 300 euro

Foto: Pexels.com

Lētākiem aromātiem mēdz būt augšējās notis, kas sākotnēji ir ļoti, ļoti spēcīgas. Vai arī daži, piemēram, smaržo nedaudz “metāliski”. Dārgākiem aromātiem ir sirds nots sarežģītība, kā arī tiem ir tendence būt ilgāku laiku.

9. Izmēģini matu smaržu

Kad beidzot atrodat smaržu, kas patīk, iesaka to izsmidzināt matos. Jūsu mati viļņosies un veidos smaržai vietu. Mati ļoti labi piesaista smaržu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv