© Foto: ekrānšāviņš no tallinnwc2024.ee

Šīs ir pirmais gads, kad startēju ziemas peldēšanas sacensības. Man ļoti patīk sevi izaicināt, tagad priecājos, ka uzdrošinājos to darīt, jo var skatīties, pētīt un domāt, bet pieredze veidojas tikai darot. Fantastiskas emocijas un laba pieredze, lai turpinātu iesākto!” stāsta Zlata Kallase, kas atgriezusies no Pasaules čempionāts ziemas peldēšanā, kas notika Igaunijā, Tallinā.

Pasaules čempionāts ziemas peldēšanā pulcēja vairāk nekā 1500 dalībniekus no 40 valstīm. Čempionātam bija reģistrējušies 32 Latvijas ziemas peldētāji no Rīgas, Liepājas, Jelgavas, Ogres, Ozolniekiem, Raganas, Balviem, Gulbenes, Aizputes, Brocēniem, pārstāvot gan klubus, gan startējot individuāli.

Zlata Kallase Pasaules čempionātā ziemas peldēšanā 2024 Tallinā / Foto no personiskā albuma

Čempionātā dalībnieki sacentās 25 un 100 metru distanču peldēšanā, kā arī piedalījās jauna pasaules rekorda uzstādīšanā, proti, 807 dalībnieki peldēja 25 metru distanci cits pēc cita vairāk nekā sešas stundas. Ūdens temperatūra bija plus 10 C.

“Pasaules čempionāta valdīja tik pozitīva gaisotne, mēs bijām visi uz viena viļņa, mūs vienoja viens - veselīgs dzīvesveids - un tas, ka mums patīk ziemas pelde. Ko nu tur slēpt, no pozitīva emociju lādiņa acīs sariesās pat asaras. Laiku pavadījām ļoti draudzīgā atmosfēra, satiekoties ne tikai ar dalībniekiem no citām valstīm, bet īpaši savstarpēji atbalstot roņus no Latvijas. Kā “Gulbenes ronis” startēju pasaules rekordu ziemas peldēšanas stafetē.

Foto no personiskā albuma

Galvenais mērķis bija nevis peldēšanas ātrums, bet dalībnieku skaits. Un, ja iepriekšēja čempionāta stafete piedalījās 505 peldētāji, tad šoreiz - jau 807, kuri nepārtraukti vairāk nekā sešas stundas cits pēc cita devās 25 metru distancē.

Rekords tika sasniegts, priecājos, ka biju daļiņa no tā,” Dzīvesstilam stāsta Zlata Kallase.

Foto no personiskā albuma

“Ziemas peldēšanas pasākumā Noblessner Harbor 2020. gada decembrī tika nopeldēts jauns pasaules rekords ziemas stafetē. Sapnis bija izveidot ziemas stafetes komandu ar lielāko dalībnieku skaitu, kas šogad tika sasniegts. Mērķis bija piesaistīt 1000 peldētājus, taču pandēmijas dēļ šis mērķis netika sasniegts, jo stafetes komandā kopā piedalījās 505 cilvēki. 2024.gadā mēģināsim šo pasaules rekordu pārspēt vēl vienu reizi. Mērķis ir uzstādīt jaunu pasaules rekordu, iegūt vismaz 1000 peldētāju,” mājas lapā raksta čempionāta rīkotāji.

Foto: ekrānšāviņš no tallinnwc2024.ee

Nākamais pasaules čempionāts ziemas peldēšanā notiks 2026.gadā Somijā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv