Ko pasmaržot, lai kļūtu gudrāks

© Foto: pixabay.com

Tas ir pārsteidzoši, cik daudz cilvēka neiroloģisku traucējumu pavada ožas zudums. Ir aptuveni 70 neiroloģiskuun psihisku traucējumu, ko pavada ožas zudums.

Miega un ožas pētījumā tika iekļauti vīrieši un sievietes vecumā no 60 līdz 85 gadiem un nejauši iedalīti ožas bagātināšanas grupā vai kontroles grupā. Cilvēki kas bija iekļauti ožas bagātināšanas grupā naktī bija pakļauti 7 dažādām smaržām nedēļā vienu nakti, ik pēc 2 stundām, izmantojot difuzoru, mainījās smaržas.

Foto: pixabay.com

Aromāts mainījās katru dienu, pētījums tika veikts 6 mēnešus. Sākotnēji un pēc 6 mēnešiem tika veikti neiropsiholoģiskie novērtējumi un MRI skenēšana (Funkcionālā magnētiskās rezonanses attēlveidošana ir magnētiskās rezonanses attēlveidošanas veids, ko veic, lai izmērītu hemodinamiskās reakcijas (asins plūsmas izmaiņas), ko izraisa smadzeņu vai muguras smadzeņu neironu darbība).

Savā Instagram kontā Pretnovecošanās medicīnas doktore un Eiropas Ilgmūžības universitātes dibinātāja Jūlija Jusipova izskaidro, kāds pētījums pierāda, ka oža un smaržas var uzlabot atmiņu smadzeņu darbību.

Ko ņēma vērā pētījuma laikā

Foto: pixabay.com

  • Ožas zudums ir pirmsdemences kognitīvās funkcijas samazināšanās vai pavada slimību.
  • Ožas stimulācija atjauno ožas funkciju.
  • Ožas bagātināšana maina cilvēka smadzeņu anatomiju - MRI analīze parādīja, ka ožas bagātināšanas rezultātā palielinājās smadzeņu garozas labās apakšējās frontālās pieres daļa un palielināja citas struktūras.
  • Ožas bagātināšana uzlabo kognitīvās funkcijas
  • Paaugstināta ožas bagātināšanas sarežģītība ievērojami samazina demenci;

Tika izmantotas 7 ēteriskās eļļas

  • roze

Foto: pixabay.com

Palīdz palielināt pārliecību, garīgo veselību un cīnās ar depresiju. Rozes aromāts stimulē un palīdz atjaunot līdzsvaru un harmoniju. Tas atbrīvo no negatīvajām atmiņām un noņem nervu spriedzi, līdzsvaro emocijas un uzmundrina, dod mieru un cerību.

  • apelsīns

Foto: pixabay.com

Saulainā, priecīgā saldā apelsīna citrusu nots palīdzēs mazināt stresu, depresiju un stabilizēt garastāvokli. Tā var gan nomierināt, gan tonizēt. Novērš skumjas, mazina nogurumu. Apelsīnu eļļa var palīdzēt mazināt trauksmi, bezmiegu un bailes no nezināmā. Citrusaugļu ēterisko eļļu - apelsīna, citrona, bergamotes - maisījums samazina nepieciešamību pēc antidepresantiem.

  • eikalipts

Foto: pixabay.com

Eikalipta eļļas ārstnieciskā darbība izpaužas imunitātes stiprināšanā, kā arī organisma pretošanās palielināšanā pret vīrusu un sēnīšu infekcijām. Eikalipta eļļa ir neaizvietojama angīnas, iesnu, bronhīta, pneimonijas, plaušu tuberkulozes gadījumā. Eikalipta eļļai piemīt lielisks brūču diedzējošais un dezinficējošais efekts, tas ir lielisks līdzeklis gaisa uzlabošanai istabā, it īpaši gripas epidēmijas laikā.

  • citrons

Foto: pixabay.com

Citronu ēteriskā eļļa veicina domu skaidrību, palīdz koncentrēties, kā arī piesātina ķermeni ar enerģiju un uztur to labā formā. Veicina radošumu un aktivitāti. Citronu ēteriskā eļļa atjauno pozitīvu attieksmi, palīdz izkļūt no stresa un depresijas apstākļiem, palīdz palielināt koncentrāciju un atjaunot garīgo spēku.

  • piparmētra

Foto: pixabay.com

Piparmētru ēteriskajai eļļai ir spazmolītiska iedarbība uz smadzeņu asinsvadiem: migrēnas, reiboņu, nelabuma, vemšanas gadījumā, vestibulārā aparāta disfunkcijas gadījumā (“šūpošana” automašīnā). Optimizē smadzeņu cirkulāciju. Piparmētru aktīvās sastāvdaļas kairina aukstuma receptorus, nervus un asinsvadus. Atbildes rezultātā asinsvadi paplašinās, kas palīdz mazināt sāpju smagumu.

Novērš nervu pārmērīgu satraukumu, ko izraisa nogurums un miega trūkums. Atjauno spēku, līdzsvaro emocijas. Spilgta, atsvaidzinoša piparmētru smarža caur ožas receptoriem lieliski stimulē smadzenes garīga noguruma gadījumā, atsvaidzina un uzmundrina.

  • rozmarīns

Foto: pixabay.com

Rozmarīna ēteriskā eļļa mazina nervu un garīgo stresu. Ļauj viegli pārvarēt psiholoģiskās barjeras, atjauno interesi par dzīvi. Aromāts pamodina intuīciju, ļauj iepazīt sevi un apkārtējo pasauli. Atjauno, piešķir vitalitāti, stiprina auras imunitāti. Rozmarīns ir pazīstams ar spēju stimulēt smadzenes, to lieto nespēju koncentrēties, nervu izsīkšanai. Palīdz iegaumēt un asimilēt informāciju, veicina koncentrēšanos.

  • lavanda

Foto: pixabay.com

Savvaļas lavandas ēteriskajai eļļai ir līdzsvarojoša iedarbība uz nervu sistēmu: mazina nervu spriedzi, palīdz pārguruma, depresijas, histērijas, melanholijas gadījumā. Novērš pārmērīgu satraukumu, bezmiegu, depresiju, neproduktīvas pašiznīcinošās emocijas - līdzsvaro emocijas - palīdz tikt galā ar kairinājumu, panikas lēkmēm un baiļu sajūtām.

Novērš asarošanu, samazina agresiju. Savvaļas lavandas ēteriskā eļļa stimulē garīgo aktivitāti, palielina uzmanību un palīdz ātri atjaunot garīgo harmoniju. Piemērots atpūtai, nomierinošām procedūrām, iekšējai radīšanai un mieram, sevis pilnveidošanai un meditācijai.

Secinājumi

Rezultāti parādīja, ka verbālās mācīšanās un atmiņas testos starp grupām tika konstatēta satriecoša 226 % atšķirība. Pētījumi liecina, ka ožas stimulēšana un mācīšanās atšķirt smaržas ir daļa no jauno neironu apmācības.

Bez smaržas stimuliem jaunizveidotie neironi, iespējams, tiks pakļauti apoptozei (šūnu bojājumi vai stress: šūnas, kuras ir bojātas, noslogotas vai inficētas ar vīrusu).

Foto: pixabay.com

Kas notiek, ja guļot aktīvi mainās smaržas? Pētījumā, kurā miega laikā tika izmantotas septiņas dažādas smaržas — katru nakti vienu nedēļu nedēļas garumā — atklājās, ka nav nepieciešams aktīvi noteikt smaržu un ka nav lielas atšķirības konkrētajai izmantotajai ēteriskajai eļļai, galvenais uzrādītie pozitīvie rezultāti.

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.

Svarīgākais