Mūsu apetīte ir atkarīga no glikozes līmeņa svārstībām, ja stabilizēsim ogļhidrātu metabolismu, apetīte kļūs vadāma. Jo stabilāks glikozes līmenis asinīs, jo vairāk mēs kontrolējam savu apetīti.

Savā Instagram kontā Pretnovecošanās medicīnas doktore un Eiropas Ilgmūžības universitātes dibinātāja Jūlija Jusipova izskaidro, kāpēc rodas glikozes svārstības asinīs, kas parasti noved pie pārēšanās, un pastāsta par metodi, ko var pielietot, lai viesībās un citur nepārēstos.

Pirmkārt, ja asins normāli reaģē uz glikozes līmeni asinīs, ja ēdam standarta pārtiku ar ogļhidrātiem, ar olbaltumvielām un taukiem, tad glikozes līmenis plūstoši palielinās un tāpat plūstoši nokrītas. Tā ir norma un tas nenoved pie glikozes svārstībām asinīs.

Foto: Pexels.com

Otrkārt, ja lieto ātros ogļhidrātus vai lieto produktus trigerus, kas izsauc strauju glikozes paaugstināšanos asinīs un tikpat strauju kritumu. Ko tas nozīmē? Organisms saražo daudz insulīna, glikoze strauji asinīs pazeminās, kas izraisa miegainību, palielinātu apetīti un pat galvassāpes, un cilvēkam bieži vien uzreiz rodas apetīte un viņš atkal sāk ēst. Turklāt, ja pa rokai ir ātrie ogļhidrāti, tad glikozes līmenis svārstās uz augšu un uz leju.

Ko darīt, ja jāapēd ātrie ogļhidrāti vai produkti, kas izsauc glikozes svārstības? Jāmāk pazīt pārtikas produkti pēc simptomiem, tie ir tādi, kas izraisa miegainību, palielinātu apetīti un pat galvassāpes. Kādi ēdieni satur ātros ogļhidrātus?

Foto: pixabay.com

Ātras darbības ogļhidrāti: glikozes tabletes, glikozes dzērieni, bezalkoholiskie dzērieni, želejas, saldumi. Vidējas iedarbības ogļhidrāti: maize, makaroni, kartupeļi, jamss (saldie kartupeļi), brokastu pārslas, kuskuss. Lēnas iedarbības ogļhidrāti: mieži, zirņi, pupiņas, lēcas, kukurūza, ķirbis.

Ja, piemēram, ir apēsts liels kūkas gabals, tad ir trīs risinājumi, lai stabilizētu glikozes līmeni asinīs un lai tā strauji nesvārstītos.

Foto: pixabay.com

Pirmais paņēmiens, pēc kūkas (vai vienalga kādu ātro ogļhidrātu) apēšanas veiciet sportisku aktivitāti, piemēram, izejiet ārā un ātrā solī noejiet vienu vai divus kilometrus.

Otrais paņēmiens - mēģiniet aizturēt glikozi ar zaļajiem salātiem kā pirmo ēdienu ēdienreizes sākumā.

Foto: pixabay.com

Trešā metode domāta cilvēkiem ar labu kuņģa darbību. Pievienojiet 1 vai 2 ēdamkarotes ābolu etiķa glāzei ūdens un izdzeriet, pirms sākat uzņemt ātros ogļhidrātus, piemēram, kūku.

Foto: pixabay.com

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv