© Foto: pixabay.com

Pārtika ietekmē mūsu pievilcību, franču zinātnieki nākuši klajā ar šādu pētījumu, kurā piedalījās 104 dažāda dzimuma cilvēki. Viņi veica vienkāršu eksperimentu - pierakstīja maltītes sastāvu un pievienoja fotoattēlu pēc ēšanas.

“Ja ar hronisku pārtikas produktu ar augstu glikēmisko līmeni lietošanu viss ir skaidrs un mēs zinām, ka augsts glikozes līmenis asinīs izraisa glikāciju, grumbu veidošanos un tā tālāk, bet ko darīt ar bagetēm un kruasāniem brokastīs?” savā Instagram kontā raksta Pretnovecošanās medicīnas doktore un Eiropas Ilgmūžības universitātes dibinātāja Jūlija Jusipova. Viņa sniedz padomus, kas jāizvēlas brokastīs, lai ietekmētu mūsu pievilcību.

Foto: pixabay.com

Brokastis ietekmē pievilcību

Sievietes, kuras brokastīs ēda pārtiku ar augstu glikēmisko indeksu (GI), tika uzskatītas par mazāk pievilcīgām nekā tās, kuras ēda brokastis ar zemu GI. Pētījumā divu veidu brokastīm bija vienādas kalorijas, lai gan tās atšķīrās pēc glikēmiskās slodzes.

Pārtikas produkti, kam ir augstākais glikēmiskais indekss: cukurs un saldie ēdieni, saldie bezalkoholiskie dzērieni, baltmaize, kartupeļi, baltie rīsi. Saldākiem ēdieniem ar zemu šķiedrvielu daudzumu ir augsts GI: kruasāniem un bagetēm, tapēc jābūt īpaši uzmanīgiem, ja ir vēlme tos ēst brokastīs.

Foto: pixabay.com

Divas stundas pēc brokastīm tika uzņemtas sejas fotogrāfijas, un brokastis ar augstu glikēmisko līmeni radīja mazāk pievilcības. Kāpēc? Tāpēc, ka aptuveni 2 stundas pēc maltītes ar augstu GI glikozes līmenis asinīs pazeminās un rodas hipoglikēmija, kas ietekmē asinsriti un ādu, un tas var parādīties fotogrāfijās.

Skaistums un cukurs

Foto: pixabay.com

Sievietēm, kas brokastīs lieto ar rafinētiem ogļhidrātiem bagātu ēdienu, samazinās pievilcība, bet vienlaikus palielinās uzņemto kaloriju daudzums. Kādi pārtikas produkti satur daudz ogļhidrātu? Ogļhidrāti ir atrodami daudzos veselīgos un neveselīgos pārtikas produktos - maizē, pupiņās, pienā, popkornā, kartupeļos, cepumos, spageti, bezalkoholiskajos dzērienos, kukurūzā, pīrāgos.

Skaistuma brokastis

Foto: pixabay.com

Tādējādi brokastis, kas palielināja pievilcību, galvenokārt sastāvēja no taukiem un olbaltumvielām ar nelielu daudzumu rafinētu ogļhidrātu. Pēc ekspertu domām, 10 labākie pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu saturu ir lasis, grieķu jogurts, vista, lēcas, liesa cūkgaļa, garbanzo pupiņas, olas.

Secinājumi

Foto: pixabay.com

  • Gan vīrieši, gan sievietes pēc fotogrāfijām izvēlējās tos, kuri brokastīs ēda kalorijām bagātāku pārtiku.
  • Vīrieši deva priekšroku sievietēm, kas brokastīs un pēcpusdienas uzkodās lietoja pārtiku ar zemāku glikēmisko slodzi. Savukārt sievietes deva priekšroku vīriešiem ar augstāku glikēmisko slodzi pēcpusdienas uzkodās un mazāku enerģijas patēriņu pēc pusdienām.
  • Sievietes deva priekšroku vīriešiem, kuri tika uztverti kā vīrišķīgāki, un vīrieši deva priekšroku sievietēm, kuras tika uztvertas kā sievišķīgākas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv