Piecēlos un jau esmu noguris: kā atpazīt zema līmeņa stresu sevī un ko ar to darīt

© Foto: Pexels.com

Letarģija, nemiers un nebeidzamā cīņa ar lieko svaru dažkārt ilgst gadiem un kļūst par cilvēku ikdienu. Bet to nevar saukt par normu. Visticamāk, šā stāvokļa cēlonis ir zema līmeņa stress.

Pretnovecošanās medicīnas doktore un Eiropas Ilgmūžības universitātes dibinātāja Jūlija Jusipova pastāsta, kā ar to tikt galā, atjaunojot labu garastāvokli un skaistumu.

Evolucionāri cilvēki ir izturīgi pret īslaicīgām ārkārtas situācijām. Mūsu senčiem bija satricinājumi, bet starp tiem dzīve bija paredzama un noteikta. Stress ārkārtas situācijā visas ķermeņa sistēmas ieslēdza ar pilnu jaudu, un kad briesmas bija garām, viss atgriezās normālā stāvoklī.

Foto: pixabay.com

Tagad dzīvojam pastāvīgā zemas pakāpes stresa stāvoklī: nervozējam, ka kavējam darbu, ar bažām ritinām ziņu plūsmu, salīdzinām sevi ar veiksmīgiem emuāru autoriem vai skatāmies skandalozus šovus. Šīs bažas izraisa palielinātu kortizola veidošanos, kas nesamazinās un izraisa ogļhidrātu metabolisma traucējumus, matu izkrišanu, trauksmi un miega problēmas.

Pretnovecošanās medicīnas doktore piedāvā vairākus efektīvus veidus, kā cīnīties ar zema līmeņa stresu.

Zelta saknes (rodiolas) tēja

Foto: pixabay.com

Vienkāršākais veids, kā mazināt stresu, ir lietot uztura bagātinātājus: magniju, B vitamīnus, zaļo tēju un rodiolas tēju. Bet, lai tie iedarbotos, tie ir jālieto kopā, tad tie darbosies labāk. Ja lieto tikai vienu no sastāvdaļām, tad, visticamāk, nejutīs būtisku uzlabojumu.

Elpošanas prakse

Foto: pixabay.com

Atrodiet piecas minūtes dienā relaksējošām elpošanas praksēm. Tehnika, kas vērsta uz izelpu (kad izelpa ir divreiz garāka par ieelpu), tika atzīta par visefektīvāko cīņā pret zema līmeņa stresu.

Ja dažas minūtes jūtaties neērti šādi elpot, izmēģiniet citas elpošanas metodes. Piemēram, “elpošana kvadrātā” ir ne mazāk efektīva: pirmajās četrās reizes ieelpojat, otrajās četrās reizes aizturat elpu, trešajā četrās reizes izelpojat, un pēdējos četros skaitījumos apstājaties un pauzējat.

Var pārslēgt elpošanu no vienas nāss uz otru: aizver labo nāsi ar īkšķi un elpo 3-5 minūtes tikai caur kreiso nāsi, pēc tam pārslēdz elpošanu uz labo nāsi un turpina 3-5 minūtes. Šeit ir svarīgi atcerēties, ka ir nepieciešams elpot ar vēderu, tas ir, ieelpojot, tas ir jāpiepūš, bet izelpojot - jāizlaiž, lai atslābinātu diafragmu.

Lai ikdienā iekļautu nomierinošu elpošanu, tālrunī iestatiet atgādinājumu vai lejupielādējiet lietotni.

Akupunktūras masāža

Foto: pixabay.com

Ikvienā no mums iekšā ir muskuļu sasprindzinājums, ko provocē gan stress, gan pie tā noved. Lai palīdzētu atbrīvoties no šīm spazmām, izmantojiet adatas paklājiņu vai burbuļrullīti, ar ko jāapstrādā mugura, rokas un kājas. Šīs darbības uzlabo asinsriti un ievērojami samazina stresa hormonu daudzumu.

Diennakts ritmi

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi ne tikai gulēt pietiekami daudz stundu, bet arī ievērot dienas režīmu. Lai pilnībā atveseļotos, ejiet gulēt un pamostieties vienā laikā. Pareizi strukturēts miega grafiks un tā kvalitāte būtiski uzlabos pašsajūtu.

Lai ātri aizmigtu, vakarā izmantojiet tikai dzeltenas lampas un mēģiniet izvairīties no ziliem ekrāniem televizoros, datoros un viedtālruņos. Iegūstiet aizkarus, kas pilnībā bloķē gaismu, un plānojiet savu pēdējo ēdienreizi vismaz 2-3 stundas pirms gulētiešanas, lai jūsu diennakts ritms no rīta sāktos pareizi.

Pretiekaisuma uzturs

Foto: pixabay.com

Papildus miegam ir svarīgi atcerēties arī pareizi ēst, jo stress būtiski ietekmē zarnu mikrobiotu. Ierobežojiet ceptu un saldu pārtiku, ēdiet tikai svaigi pagatavotus ēdienus, ēdiet pietiekami daudz šķiedrvielu, lietojiet "siltas" garšvielas (ingveru, kardamonu, masalu), nelietojiet produktus ar lipekli, laktozi un alkoholu.

Atbilstoša fiziskā aktivitāte

Foto: pixabay.com

Pat ja neesat treniņu cienītājs, mēģiniet atrast sev piemērotu sporta veidu. Tas varētu būt spēka vai kardio treniņš, joga vai dažādi deju stili. Galvenais, lai patīk un slodze ir iespējama. Atcerieties dzert pietiekami daudz ūdens, lai skābeklis un barības vielas ātrāk un efektīvāk iekļūtu asinīs, un noteikti ļaujiet ķermenim atgūties.

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.

Svarīgākais