© Foto: pixabay.com

Ja cilvēkam ir pārtikas nepanesamība, tas nozīmē, ka gremošanas sistēmai ir grūti sagremot (sadalīt) pārtiku. Vēl viens pārtikas nepanesamības apzīmējums ir pārtikas jutīgums.

Pārtikas nepanesamība nozīmē, ka zarnas ir jutīgas pret noteiktiem pārtikas produktiem un nevar tos pārstrādāt. Ēdot šos ēdienus, var rasties nepatīkami simptomi - kā gāzes, caureja un sāpes vēderā.

Kāda ir atšķirība starp pārtikas nepanesamību un pārtikas alerģiju? Ir jāzina un jāsaprot, ka pārtikas nepanesamība vai pārtikas jutīgums nav tas pats, kas pārtikas alerģija. Piektā daļa cilvēku domā, ka viņiem ir alerģija pret ēdienu. Patiesībā mazāk nekā 1% pieaugušo ir īsta alerģija, bet 20 % cilvēku ir nelabvēlīga reakcija uz ēdienu, izpētījusi Britu dietoloģijas asociācija.

Pārtikas nepanesamība

Foto: Pexels.com

Pārtikas nepanesamība ietekmē jūsu gremošanas sistēmu un rodas, ja gremošanas sistēma nevar sadalīt noteiktus pārtikas produktus. Izraisa tādus simptomus kā kuņģa darbības traucējumi, kas nav dzīvībai bīstami. Izraisa simptomus dažu stundu laikā pēc ēšanas, kad pārtika iziet cauri gremošanas traktam. Var neizraisīt simptomus, ja ēd tikai nelielu pārtikas daudzumu, raksta nhs.uk.

Pārtikas alerģija

Foto: Pexels.com

Pārtikas alerģija ietekmē imūnsistēmu. Tas notiek, ja imūnsistēma olbaltumvielas vai citas pārtikas sastāvdaļas uzskata par draudiem. Imūnsistēma atbrīvo antivielas (olbaltumvielas), ko sauc par imūnglobulīnu E (IgE), lai cīnītos pret draudiem.

Izraisa alerģisku reakciju, piemēram, nātreni un pietūkumu, elpas trūkumu vai sēkšanu. Simptomus izraisa dažu minūšu laikā pēc pat neliela daudzuma alerģiju izraisoša pārtikas patēriņa. Var izraisīt smagu, dzīvībai bīstamu reakciju, ko sauc par anafilaksi. Bez epinefrīna terapijas šī reakcija var būt letāla.

Kas ir anafilakse?

Alerģiska - nozīmē, ka ir paaugstināta jutība pret vielu, katram individuāli ir jutība pret kādu vielu, tas var būt medikaments, pārtika vai insektu inde, katram alerģiskam cilvēkam alergēns var būt cits.

Tā ir akūta reakcija un tas nozīmē, ka tā notiek ātri, attīstās dažu minūšu vai pat līdz divu stundu laikā. Alerģiskā reakcija notiek ātri - iespējams, dažu sekunžu laikā, bet tomēr ilgāk par divām stundām alerģija neattīstās.

Foto: pixabay.com

Bērnu vecumā biežākie alergēni ir piens, olas, zemesrieksti, lazdu rieksti. Runājot par pieaugušajiem, tad alergēni atšķiras. Biežāk būs no kviešiem, selerijas un vēžveidīgajiem, bet var būt jebkurš cits pārtikas produkts. Runājot par medikamentiem, biežāk anafilakses izraisa pretsāpju līdzekļi un antibiotikas,

Ja ir pamatotas aizdomas par anafilaksi, tad jāievada adrenalīns, tas palīdzēs un izglābs dzīvību, jāsauc palīgā, jāizsauc neatliekamās medicīnas palīdzības brigāde.

Foto: pixabay.com

Kādi ir visizplatītākie pārtikas nepanesības veidi?

Laktoze. Cilvēki, kuri nepanes laktozi, neražo pietiekami daudz laktāzes enzīma, lai sadalītu laktozi, cukuru, kas atrodams pienā un piena produktos. Šī pārtikas nepanesamība ir visizplatītākā.

Histamīns. Histamīni ir dabā sastopamas ķīmiskas vielas tādos pārtikas produktos kā siers, ananāsi, banāni, avokado un šokolāde. Sarkanvīns un daži baltvīni satur arī histamīnus. Cilvēki, kuri nepanes histamīnu, nerada pietiekami daudz diamīnoksidāzes enzīma, lai sadalītu šo ķīmisko vielu.

Foto: Pexels.com

Glutēns. Glutēns ir olbaltumviela kviešos, rudzos un miežos. Glutēna jutība nav tas pats, kas celiakija, kas ir autoimūnas slimības veids. Ja ir celiakija, lipeklis bojā tievās zarnas. Ja ir neceliakijas lipekļa jutība, organismam ir grūtāk sagremot lipekli.

Simptomi un cēloņi

Foto: Pexels.com

Kas izraisa pārtikas nepanesamību? Cilvēki, kuriem ir pārtikas nepanesamība, bieži vien neizdala pietiekami daudz noteiktu fermentu, kas gremošanas sistēmai ir nepieciešams, lai sadalītu noteiktu pārtiku vai sastāvdaļu. Eksperti nav pārliecināti, kāpēc dažiem cilvēkiem rodas pārtikas nepanesamība.

Atsevišķi kuņģa-zarnu trakta stāvokļi var padarīt vairāk pakļautus pārtikas jutīgumam. Pārtikas nepanesības simptomi ir: sāpes vēderā, caureja, gāzes un vēdera uzpūšanās; galvassāpes vai migrēna, grēmas, slikta dūša, vēdera darbības traucējumi.

Diagnoze un testi

Kā tiek diagnosticēta pārtikas nepanesamība? Ūdeņraža izelpas tests var noteikt laktozes nepanesību. Šīs pārbaudes laikā dzer šķidrumu, kas satur laktozi. Pēc tam dažas stundas ik pēc 30 minūtēm ieelpo balonam līdzīgā traukā.

Ja ir laktozes nepanesamība, nesagremota laktoze izelpā izraisīs augstu ūdeņraža līmeni. Simptomi var parādīties arī, dzerot laktozes šķīdumu.

Nav lipekļa jutības vai histamīna nepanesības testa. Alerģijas tests var noteikt pārtikas alerģiju, bet ne pārtikas nepanesamību. Veselības aprūpes sniedzējs var lūgt veidot pārtikas dienasgrāmatu, lai izsekotu ēdienreizēm un simptomiem. Var izmēģināt arī eliminācijas diētu, lai uz divām līdz sešām nedēļām izņemtu noteiktus pārtikas produktus no uztura. Ja simptomi šajā laikā izzūd un pēc tam atgriežas, kad atkal sākat ēst, var būt pārtikas nepanesamība.

Nepanesamības ārstēšana

Kā tiek pārvaldīta vai ārstēta pārtikas nepanesamība? Iespējams, būs jāmaina diēta, lai ierobežotu vai izslēgtu problemātisko pārtiku. Daudzi cilvēki ar pārtikas nepanesamību konstatē, ka, patērējot nelielu daudzumu pārtikas, rodas daži simptomi, ja tādi ir. Kad parādās simptomi, var palīdzēt bezrecepšu zāles. Cilvēki, kuriem ir laktozes nepanesamība, var patērēt pienu un piena produktus bez laktozes.

Foto: Pexels.com

Cilvēki, kuriem ir laktozes nepanesamība, var nesaņemt pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, ja viņi pilnībā atsakās no piena produktiem. Var lietot uztura bagātinātājus vai lietot bezrecepšu laktāzes enzīmus, lai patērētu piena produktus.

Cilvēkiem, kuri samazina glutēnu saturošu produktu patēriņu, nepieciešams ēst vairāk svaigu dārzeņu, augļu un veselus graudus, kas nesatur lipekli, lai pārliecinātos, ka viņi savā uzturā saņem pietiekami daudz šķiedrvielu un citu uzturvielu, piemēram, B vitamīnu, kas ir svarīgi veselībai.

Perspektīva cilvēkiem, kuriem ir pārtikas nepanesamība?

Pārtikas nepanesamība mēdz būt visu mūžu. Lielākā daļa cilvēku var pārvaldīt simptomus, ja viņi samazina vai izslēdz pārtikas produktus, kas izraisa gremošanas problēmas. Pārtikas nepanesamība var radīt neērtības (un simptomi ir nepatīkami), taču tā nav dzīvībai bīstama problēma, kā, piemēram, pārtikas alerģija, raksta nhs.uk.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv