© Foto: Atis Ieviņš

Kļavu sulas ir dzidrs, salds šķidrums. Tam nav specifiskas garšas vai smaržas. Svaigu sulu ledusskapī var uzglabāt ne ilgāk kā divas dienas. Rūpnieciski ražotas kļavu sulas – no trim dienām līdz diviem gadiem.

Kļavu sulas sākumā ieguva Ziemeļamerikas pamatiedzīvotāji, un Eiropas kolonisti pārņēma šo tradīciju no indiāņiem. Kļavu sulas vāc februāra pēdējās dienās un martā.

Kļavu sula satur daudz noderīgu mikroelementu: piemēram, cinku, fosforu, dzelzi, kāliju, kalciju. Tas satur B vitamīnus un antioksidantus. Šī sula nav ieteicama cilvēkiem ar pārtikas alerģijām.

Interesanti fakti

  • Daudzās valstīs iegūst kļavu sulas, taču, pateicoties savai garšai un patīkamajam saldumam, pasaulē populārākā ir tieši kanādiešu kļavas.
  • Pirms iekļūšanas kokā kļavu sulas tiek dabiski attīrītas, tāpēc tās tiek uzskatītas par videi draudzīgu produktu.
  • Kanādieši būvē destilācijas stacijas, kur sīrupu gatavo tieši kļavu mežos.
  • Vienam litram kļavu sīrupa nepieciešami aptuveni 40 litri sulas.

pexels.com

Lielākā daļa kļavu sulas ir ūdens un tikai 0,5 līdz 10% ir saharoze. Šīs atšķirības iemesls ir atkarīgs no koka atrašanās vietas un veida.

Kļavu sula ir bagāta ar šādām vielām: bagāts ar vitamīnu kompleksu; oligocukuri; minerāli, kur galvenā daļa ir K, Ca; Fe, Mg, Na, Zn ir mazākos daudzumos; organiskas izcelsmes skābju klātbūtne, kuras priekšrocība ir ābolskābei un citronskābei; glikoze; dekstroze; polinepiesātinātās skābes.

Kļavu sula ir noderīga jebkurai vecuma kategorijai, jo praktiski nav īpašu kontrindikāciju. Garšas īpašības nosaka kļavu sulas īpašības un tas ļauj vecākiem saviem bērniem to lietot limonādes vietā. Tomēr, pirmkārt, tas ir ieteicams cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Īpaši lietderīgi to lietot masveida vīrusu epidēmiju laikā, gripas laikā, atveseļošanās periodā pēc operācijas un rehabilitācijas laikā.

Kļavu sulu dzeršana ir īpaši noderīga ziemas periodā, kad organisms ir visvairāk uzņēmīgs pret inficēšanos ar vīrusu slimībām. Pēc aukstā laika sula ir noderīga, jo ķermenis ir noguris un ir jāatjauno.

Kļavu sulu var pielietot arī medicīnā. To lieto ārstēšanai, slimību profilaksei un ķermeņa atjaunošanai rehabilitācijas periodā.

Kļavu sulu var lietot pacienti, kuri cieš no šīm kaitēm

pexels.com

Aizkuņģa dziedzera disfunkcijas gadījumā. Abscisīnskābe, kas ir daļa no sulas, pēc struktūras ir līdzīga aizkuņģa dziedzera ražotajam hormonam. Tāpēc šis dabīgais materiāls var pilnībā aizstāt medikamentus.

Uroģenitālās sistēmas slimībām. Ir diurētiska iedarbība.

Kā profilaktisks līdzeklis cīņā pret sirds slimībām, trombozi un aterosklerozes stāvokļiem.

Pret asins slimībām. Kļavu sula palīdz attīrīt asinis un atbrīvot organismu no toksīniem un citām kaitīgām vielām.

Kā profilaktisks līdzeklis onkoloģijas un ARVI apkarošanai. Liela loma šajā gadījumā ir askorbīnskābes un antioksidantu klātbūtnei sulā, kam piemīt pretmikrobu un baktericīda iedarbība.

Pret aknu un žultspūšļa slimībām. Kā līdzeklis, kam ir choleretic (vielas, kas palielina žults izdalīšanos no aknām) iedarbība.

Ātrai brūču, griezumu, termisku un ķīmisku apdegumu dzīšanai. Šajā gadījumā sula darbojas kā antibiotika. Lai to izdarītu, ar to būs jāapstrādā bojātā vieta.

Neiroloģisko un garīgo slimību ārstēšanā. Aptur Parkinsona un Alcheimera slimību attīstību.

Nogurumam, stresam un depresijai. Ikdienas sulas dzeršana var piesātināt ķermeni ar enerģiju un dot cilvēkam možu sajūtu visai dienai.

Aptaukošanās un diabēta ārstēšanā. Cukura trūkums sulā un kvebekola klātbūtne ļauj diabēta slimniekiem to pilnībā izmantot ikdienas ēdienkartē, bet resnie cilvēki var to dzert neierobežotā daudzumā, nebaidoties pieņemties svarā.

Ar potences vājumu. Lielākā daļa vīriešu dzer kļavu sulu šā iemesla dēļ. Daži no tiem ir paredzēti profilakses nolūkos. Citi ir paredzēti ārstēšanai.

Vīriešiem - prostatas slimību ārstēšanai. Cinka saturs sulā palīdz novērst slimību rašanos. Sievietēm - labākai olbaltumvielu sagremojamībai grūtniecības laikā. Meitenēm - pubertātes laikā.

Kālija saturs sulā palīdz stiprināt sirds muskuli un uzturēt gludo muskuļu tonusu.

Mangāna klātbūtne palīdz uzturēt pareizu līdzsvaru kaulu audos.

Sulas sastāvs ļauj to lietot cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz alerģijām. Iegādājoties kļavu sulas, jāzina, ka dabīgais produkts nesatur nekādas krāsvielas vai konservantus.

Par sulas kaitīgumu

Kļavu sulas negatīvās priekšrocības un kaitējums, tas nozīmē kādas vielas klātbūtni tās sastāvā. Ja runā par kaitējumu, šāda viela ir glikoze. Tāpēc kļavu sulas, ja dzer cilvēki, kuriem ieteicams ierobežot glikozi, ir jādozē. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar cukura diabētu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv