Dzīvesveida maiņa un tehnoloģiju attīstība ļauj domāt, kā tuvākā un tālākā nākotnē mainīsies cilvēka izskats.

Pēc simts gadiem mēs, protams, joprojām neatgādināsim kiborgus ar mehāniskiem implantiem un kamerām acu vietā. Taču zinātnieku veidotais nākotnes cilvēka portrets tik un tā neiedvesmo.

Publicitātes foto

Mūsu ķermenis ir īsts dabas zinātņu muzejs, kurā var pētīt evolūcijas procesu. Pēdējā miljona gadu laikā cilvēka galvaskausa izmērs palielinājies divas reizes (tas saistīts ar domāšanas darbības attīstību), bet viņa žoklis izvirzījies uz priekšu (runas attīstības rezultāts).

Publicitātes foto

Mūsdienu cilvēka organismā ir vairāki orgāni, kas mums saglabājušies no vissenākajiem laikiem, bet vairs nepilda savu sākotnējo funkciju. Piemēram, uz plaukstas locītavas mums ir muskulis, kas šobrīd mums galīgi nav vajadzīgs, bet kādreiz palīdzēja senajiem cilvēkiem rāpties kokos. Vai Darvina pauguriņš - viens no trim auss muskuļiem, kas senatnē palīdzēja cilvēkiem kustināt ausis (tas bija nepieciešams, lai saprastu, no kurienes nāk skaņas.)

Nav grūti pieņemt, ka arī mūsu pēcteči kaut kā mainīsies. Bet kā? Vai cilvēks pārvērtīsies bioloģiskās būtnes un robota hibrīdā? Vai mainīsies mūsu augums, miesas uzbūve, sejas vaibsti? Dažādu valstu zinātnieki veido pieņēmumus.

Publicitātes foto

Mūsu senči medīja mamutus - tas prasīja lielu fizisku spēku, tāpēc viņiem bija attīstīta muskulatūra. Mūsdienu cilvēks ir noguris no roku darba, daudz mazāk laika pavada svaigā gaisā un viņam nav problēmu ar ēdienu. Tāpēc muskuļi viņam ir daudz vājāki, nekā pirmatnējam cilvēkam, un ir liekais svars. Plus mēs katru dienu pavadām daudz laika pie viedtālruņiem un datoriem - arī tas atspoguļojas mūsu izskatā.

Pētnieki no Lielbritānijas Līdsas universitātes vizualizēja, kā 2100. gadā izskatīsies cilvēki, kas strādā attālināti. Jo, neskatoties uz to, ka COVID-19 pandēmija ir beigusies, daudzi joprojām strādā no mājām. Šādam darbam ir zināmas priekšrocības, taču tas var ļoti negatīvi ietekmēt veselību. Saskaņā ar pētījumu apmēram 33% šādu cilvēku nav speciālas darba vietas. Tas nozīmē, ka viņi sēž (vai pat guļ) pie datora nepareizā pozā. Strādā par daudz, svaigā gaisā mēdz būt reti un maz kustas.

Furniture at Work

Šāda darba sekas britu pētnieki parādīja ar datormodeles Annas piemēru - šīs dāmas izskats, godīgi sakot, ir šausminošs.

Furniture at Work

Tā kā Anna strādā sēžot gultā, viņai izveidojies kupris un plaukstas kļuvušas līdzīgas plēsēja nagiem. Tā kā viņa pastāvīgi skatās datora ekrānā, viņas acis ir piesarkušas un piebriedušas (un noteikti viņai ir redzes problēmas).

Tāpat fiziskās aktivitātes trūkuma dēļ Annai ir liekais svars, bet no svaiga gaisa trūkuma - vāja imūnsistēma. Turklāt viņai ir iespējamas garīgās veselības problēmas - to var redzēt pēc viņas sejas izteiksmes.

Furniture at Work

Pirms pāris gadiem savu pareģojumu par to, kā izskatīsies nākotnes cilvēki, atklāja arī amerikāņu zinātnieki. Pētnieku grupa no “Med Alert Help” un Ņujorkas prezbiteriāņu slimnīcas “Orch Spine” izveidojusi kāda cilvēka modeli - Mindiju. Un jāpiebilst, ka Mindija izskatās pēc Annas tuvas radinieces.

Foto: Toll Free Forwarding

Arī Mindijai ir kupris - tā ir viedtālruņu un datoru ietekme. Strādājot pie viedierīcēm, cilvēkiem nākas sasprindzināt kaklu un muguru, lai skatītos uz leju, uz ekrānu. Pēc amerikāņu pētnieku domām, evolūcija darīs tā, ka cilvēki jau piedzims ar kupri - evolūcija sagatavos viņus šādai darbībai.

Mindijai, tāpat kā Annai, plaukstas atgādina plēsēja nagus - tās ir sekas tam, ka viņa nepārtraukti tur rokās telefonu. Šādai anatomiskai pārmaiņai pat radies speciāls nosaukums - “teksta nagi”.

Foto: Toll Free Forwarding

Vēl viena nākotnes cilvēka īpatnība - 90 grādu elkonis. Šo sindromu, kas rodas, noturot un lietojot viedtālruņus, izraisa elkoņa nerva spiediens vai sastiepums, kas pāriet elkoņa iekšpusē. Tā dēļ cilvēks jūt stīvumu vai tirpšanu pirkstos, sāpes apakšdelmos un vājumu rokās.

Mindijai arī ir lieli iekšējie plakstiņi - tādējādi viņas organisms reaģēja uz kaitīgo gaismu no viedierīcēm, kas spēj izraisīt galvassāpes, acu sasprindzinājumu un pat aklumu.

Nu un visbeidzot vēl viena neglīta nākotnes cilvēku izskata maiņa - biezāks galvaskauss. Pētnieki uzskata, ka tieši tā evolūcija reaģēs uz viedtālruņa starojumu.

Kopumā aina ir diezgan drūma. Nav pat skaidrs, kurš izskatās simpātiskāks - Anna ar Mindiju vai kāds kiborgs ar kamerām acu vietā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv