© Foto: Urban Yoga Riga

2015.gada 21.jūniju ANO pasludināja par Starptautisko Jogas dienu, un pēc četriem gadiem to pirmo reizi atzīmēja visā pasaulē. Tās svinības sākās Japānā, saulei austot, un līdzīgi kā Jaunā gada sagaidīšana rietumu virzienā cits pēc cita jogas dienas pasākumi sākās vairāk nekā 177 valstīs arī Latvijā.

Foto: Urban Yoga Riga

Kas ir joga?

Joga ir visu ķermeņa sistēmu kombinēta reakcija, kuras rezultātā uzlabojas veselība. Laika gaitā ir attīstījušies dažādi jogas stili, kas koncentrējas uz dažādiem jogas aspektiem - elpošanu, muskuļu kontroli, izturību, stiepšanos, garīgo atjaunošanos un attīrīšanos. Šodien vairums stilu ir iespējams izmēģināt sporta zālēs vai jogas studijās.

Vārds joga nāk no sanskrita vārda Yug, kas nozīmē “apvienot” - mērķis ir apvienot ķermeni, prātu un garu harmoniskā veselumā. To var panākt, izmantojot trīs pakāpju pieeju: fiziskās pozas jeb asanas, elpošanas kontroli jeb prānājamu un koncentrēšanos uz garīgo apzinību, ko mēs pazīstam kā meditāciju.

Foto: Aiga Veinberga

Apņemšanās ievērot jogas dzīvesveidu

Iesācēji bieži domā, ka jogas nodarbībās ir jāapgūst tikai pozas un elpošana. Pieredzējuši jogi zina, ka tas, ko praktizē uz saviem jogas paklājiņiem, ir tikai aizberga redzamā daļa. Kad iesācējs sāk atklāt daudzos un dziļos jogas aspektus, viņš drīz atklāj, ka joga ir dzīvesveids. Ir daudz vienkāršu veidu, kā iekļaut jogas dzīvesveidu savā ikdienas rutīnā.

Jogas dzīvesveida vadīšanai nav jābūt “visu vai neko” lietai. Varat veikt dažas nelielas apzinātas izmaiņas, kuras var viegli iekļaut savā ikdienas dzīvē. Sāciet savu jogas dzīvesveidu, veicot visvieglākās vai motivējošākās izmaiņas. Dažas nelielas izmaiņas summēsies un radīs milzīgas izmaiņas ķermenim, prātam un garam. Laika gaitā šīs izvēles kļūs dabiskas un instinktīvas, un būs vieglāk dzīvot jogas dzīvesveidu. Lai kur jūs atrastos šajā ceļā, pievērsiet uzmanību saviem mērķiem un soļiem, ko veicat, lai tos sasniegtu.

Foto: Aiga Veinberga

Joga pret ikdienas rutīnu

Sociālie mediji un biroju politika var būt nogurdinoša un enerģiski traucējoša. Tas ir pārsteidzoši, cik daudz negatīvisma jūs varat atļaut ieslīdēt savā sociālajā dzīvē pat nemanot. Tā kā jogas mērķis ir būt uzmanīgākam un apzinātākam par savu ikdienas dzīvi, ir svarīgi izveidot saistošāku, atbalstošāku, veselīgāku un pozitīvāku sociālo loku. Atlaidiet toksiskas attiecības. Izkopiet pozitīvu mijiedarbību, veidojot acu kontaktu, izsakot komplimentus citiem un praktizējot laipnību. Meklējiet citus veidus un iespējas, kā pozitīvi ietekmēt apkārtējos.

Ikdienas apzinātībai un jogai draudzīgāka dzīvesveida piekopšanai nav jābūt sarežģītai. Ideālā gadījumā tam vajadzētu būt pēc iespējas vienkāršākam. Veicot dažas vienkāršas izmaiņas savā dzīvesveidā, jūs varat justies koncentrētāks, mierīgāks, veselīgāks, kā arī veicināt jūsu progresu jogas ceļā.

Jogas dzīve nav tikai pozu pildīšana un apzinātības apguve ar meditāciju. Līdzsvarots un apdomīgs dzīvesveids prasa visu mūžu. Bet kā saglabāt garīgās un garīgās labklājības sajūtu, ko iegūstat ar jogu visu dienu, katru dienu? Ko jūs darāt, lai jūsu dzīve būtu līdzsvarota?

Foto: Madara Liepa

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv