Senatnē zāļu speciālistus uzskatīja par burvjiem, bet viņu arodu apvija mistika un noslēpumi. Mūsdienās ārstniecības augu vākšana kļūst arvien populārāka ne tikai tautas medicīnas pārstāvjiem, bet arī visiem, kam rūp sava veselība.

Pēdējā laikā šī nodarbe kļuvusi par īstu modes tendenci. Pilsētas dāmas brauc dabā un vāc ārstniecības augus, ko pēc tam izmanto visdažādākajos nolūkos. Kādam patīk ziemā dzert aromātisku un veselīgu zāļu tēju, kāds lieto ārstniecības augus matu un ādas kopšanai, bet kāds augus izmanto medicīniskiem nolūkiem.

Publicitātes foto

Ārstnieciskās vielas, ko satur augi, cilvēki jau sen iemācījušies sintezēt. Šādiem medikamentiem ir spēcīgāka iedarbība uz organismu, bet tie var izraisīt arī blakusefektus. Lietojot zālītes, efekts nerodas tik ātri un vājākā formā, bet arī blakusefektu ir daudz mazāk. Tāpēc daudzi cilvēki neuzticas ķīmiskajiem preparātiem un izvēlas ārstēties ar “vecmāmiņas” līdzekļiem - uzlējumiem un dziedniecisko augu novārījumiem.

Publicitātes foto

Zāļu tējas der dzert ne tikai slimību gadījumos, bet arī profilakses nolūkos: tajās ir daudz organismam noderīgu vielu - vitamīni, ēteriskās eļļas, flavonoīdi.

Zāles uz ārstniecības augu bāzes strauji iekaro pasauli. Latvijā mūsdienās augu preparāti veido aptuveni 30% no medikamentu tirgus. Aptiekā nopērkami praktiski jebkādi ārstniecības augi, taču daudzi cilvēki izvēlas tos vākt paši. Tomēr šī nodarbošanās nav tik vienkārša, kā pirmajā brīdī šķiet, un tas prasa zināmas zināšanas.

Publicitātes foto

Zālīšu vākšanas un sagatavošanas pamatnoteikumi:

  • Augi jāvāc tālu prom no ceļiem un pilsētām - jūs taču gribat no zālēm iegūt veselīgas vielas, nevis smagos metālus.

Publicitātes foto

  • Nevajadzētu vākt putekļainus augus, jo pirms žāvēšanas tos nemazgā
  • Zālītes vākt vislabāk rīta stundās pēc rasas noiešanas. Jo ātrāk sāksiet novāktos augus žāvēt, jo vairāk derīgo vielu tajos saglabāsies.
  • Parasti žāvēšanai pietiek vasaras siltuma, bet, ja kaltē augus speciālos aparātos, kur tiek noteikta temperatūra, rezultāts būs vēl kvalitatīvāks.

Publicitātes foto

  • Žāvēt gandrīz visus augu vajag ēnā, labi vēdināmās telpās vai nojumē, jo saules staru ietekmē daudzas veselīgas vielas un ēteriskās eļļas zaudē savu aktivitāti. Savukārt ogas un saknes var kaltēt arī saulē.
  • Žāvēšanu beidz tad, kad ziedus, kātus un lapas var viegli saberzt pulverī, augļus saspiežot, tie nesalīp un nesulo, bet saknes salauž ar kraukšķi.
  • Izkaltētās zālītes jāuzglabā tumšā vietā istabas temperatūrā - stikla burkās, auduma vai papīra maisiņos.
  • Nevajadzētu ārstniecības augu krājumus uzglabāt gadiem - tie jāatjauno katru gadu.

Publicitātes foto

Ja vēlaties iemācīties pareizi vākt augus, tad vislabāk to sākt darīt speciālistu vadībā. Der aizbraukt uz zemnieku saimniecību, aprunāties ar profesionāļiem, uzdot jautājumus.

Lūk, dažas noderīgas adreses.

Silkalni

Publicitātes foto

Silkalnos interesenti var iepazīt veselības augus pļavā, laukā, mežā un pagalmā, piedalīties augu vākšanas procesā, iemācīties lietot tos veselības uzlabošanai un ikdienas uzturā. Radošajās darbnīcās “Katram savu zāļu tēju!” (no piedāvātajiem 15-20 augiem sajaukt sev zāļu tēju līdzi ņemšanai), “Manas zāļu zintis” (nodarbībā mācās gatavot 2 veidu tinktūras, 2 veidu sīrupus, 3 veidu eļļas, 2 veidu ziedes, skrubi, losjonu, augu izmantošanu inhalācijās, vannās un pirtī). Ekskursijas laikā piedāvā degustēt tējas, sīrupus, tinktūras, kā arī iegādāties tās.

Silkalni, Kocēnu novads, Vaidavas pagasts

Tāl.: 29432176, www.visit.koceni.lv

Ragāres

Publicitātes foto

Šajā bioloģiskā saimniecībā var apskatīt, aptaustīt, pagaršot un pasmaržot 100 dažādus ārstniecības augus un uzzināt par to pielietojumu ikdienā. Tēju degustācijas un iespēja baudīt brokastis vai pusdienas tēlainajā Aktrise Ragārēs notikumu vietā. Ir iespējams arī iegādāties dažādu eksotisko augu stādus, kā arī pilnu produktu sortimentu. Nepieciešams iepriekš pieteikties.

Ragārēs, Skrīveru novads

Tāl.: 29229588, www.ragares.lv

Lejas Kāķupi

Publicitātes foto

Profesionāls farmaceits šeit gatavo zāļu tējas un vairo augu ārstnieciskās īpašības. Notiek zāļu tēju degustācijas, ārstniecības augu vākšana, semināri par veselīgu dzīvesveidu un augu lietošanu un farmāciju. Zināšanas par augiem šeit labi apvienojas ar dažādiem dziednieciskiem rituāliem.

Lejas Kāķupi, Gulbenes novads, Rankas pagasts,

Tāl.: 29464574

Kurmīši

Publicitātes foto

Kurmīšu laukos tiek audzētas apmēram 40 ārstniecības augu šķirnes. Entuziastiem un tūristiem piedāvā uzzināt audzēšanas un gatavošanas noslēpumus. Pēc ekskursijas ir iespēja nogaršot un iegādāties Kurmīšu zāļu tējas, kas visgaršīgākās ir ar medu, ko bites savākušas no saimniecībā augošajiem ārstniecības augiem. Īpašu atmosfēru rada bišu vaska sveces.

Kurmīši, Krāslavas novads, Ūdrīšu pagasts, Rakuti

Tāl.: 26538824, www.kurmisi.com

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv