@mynameisjessamyn © Publicitātes foto

Pasaulē parādījusies jauna fitnesa tendence - aktīvs sports cilvēkiem ar lieko svaru. Cilvēki ar lieko svaru parasti izvairās apmeklēt sporta klubus, bet ne tāpēc, ka slinkotu, bet pavisam citu iemeslu dēļ.

Pirmkārt, viņi baidās, ka treniņi var kaitēt viņu veselībai, jo slodze vēnām, kāju locītavām un jostasvietai viņiem ir vairākas reizes lielāka nekā cilvēkiem ar mazāku svaru. Otrkārt, viņi vienkārši kautrējas iet uz sporta klubiem, jo šķiet, ka apkārtējie par viņiem diskutēs un smiesies.

@bodypositivefitness_ / Publicitātes foto

Bet bodipozitīva laikmetā viss mainās. Starp cilvēkiem ar paaugstinātu svaru ir daudz tādu, kas jūtas aktīvi un veseli un vēlas sportot.

Pirmie specializētie sporta klubi cilvēkiem ar lieko svaru sāka parādīties ASV jau pirms 10 gadiem. Skaidrs, kāpēc tieši tur - statistika liecina, ka ASV ir visvairāk cilvēku ar lieko svaru (aptuveni trešdaļai pieaugušo amerikāņu ir liekā masa).

Šādi cilvēki sāka radīt vietas, kur viņi justos komfortabli. Tur nav bilžu ar ideāliem ķermeņiem, nav spoguļu (lai neviens nekautrētos), bet skrejceliņi uz trenažieriem ir plašāki par parastajiem. Šeit cilvēki atbrīvojas ne tikai no liekajiem kilogramiem, bet arī no kompleksiem un trauksmes, kas saistīta ar sportošanu apkārtējo acu priekšā.

Nodarbības notiek speciālistu uzraudzībā. Treniņi ir koriģēti, ņemot vērā lieko svaru, jo daži klasiskie vingrinājumi, piemēram, savērpšanās vai vingrinājumi presei ar ķermeņa augšdaļas pacelšanu, tādiem cilvēkiem vienkārši nav pa spēkam - tauku nogulumi vēdera zonā neļauj to izdarīt. Dažiem no viņiem ir grūti pat vienkārši noliekties!

@bodypositivefitness_ / Publicitātes foto

Vispopulārākā ir joga - novērots, ka bodipozitīvām meitenēm bieži ir laba stāja un lokanība. Bet, ja nodarbību vada tādas pašas svara kategorijas treneris, tad tas ļoti motivē.

@mynameisjessamyn / Publicitātes foto

Par īstu sensāciju kļuvušas Džesaminas Steinlijas (@mynameisjessamyn) fotogrāfijas jogas pozās.

@mynameisjessamyn / Publicitātes foto

Šī amerikāniete, kurai pieder studija “The underbelly yoga” un kura vada savu blogu un raksta grāmatas, demonstrē neticamas cilvēka ķermeņa iespējas un atspēko mītu, ka jogas pasniedzēji ir tikai tievi cilvēki.

@curveswithmoves / Publicitātes foto

Studijas “Curves With Moves” dibinātāja Džesija Diaza Errera (@curveswithmoves) aicina lielās meitenes pievērsties dejošanai, jo no fiziskās slodzes viedokļa dejas nav sliktākas par sportu.

@curveswithmoves / Publicitātes foto

Savā Instagram lapā Džesija Diaza Errera aizvada iknedēļas deju treniņus un atgādina par to, ka, lai gūtu panākumus, jābūt maksimāli pārliecinātai par sevi, optimistiskai un pozitīvai.

Publicitātes foto

Dāmas ar lieko svaru var gūt panākumus pat tik specifiskā žanrā, kā dejas uz pilona. Ugunīgā Roze Meiza (@rozthediva) spēj parādīt tādu augstāko pilotāžu, kāda tievām lēdijām pat sapņos nav rādījusies.

@rozthediva / Publicitātes foto

No šīs dāmas der pamācīties ne tikai elastību un grāciju, bet arī pārliecību par saviem spēkiem.

Mēdz teikt, ka pie regulāras slodzes cilvēki ar lieko svaru tievē daudz ātrāk nekā tie, kuri ir tievāki. Protams, pēc pirmajā nodarbībā izlieto sviedru litriem ir ļoti grūti piespiest sevi doties uz otro treniņu. Taču tiem, kas pārvar sevi un uz treniņiem devās 2.,3.,5. reizi, tālāk sokas ļoti labi.

Pēc ārstu ieteikumiem, cilvēkiem ar lieko svaru visvairāk piemērota ir šāda fiziskā slodze:

Peldēšana. Papildu visu muskuļu grupu treniņam cilvēks saņem dabīgu hidromasāžu, kas veicina limfodrenāžas paātrināšanos un uzlabo ādas tonusu.

Soļošana. Iesākumam - mierīgā tempā, bet pēc tam ātra un skandināviska nūjošana (pie reizes nostiprināsies arī rokas).

Velosipēds. Galvenais nosacījums ir kvalitatīvs, noturīgs velosipēds, kas izturēs lielas slodzes. Derēs arī velotrenažieris - var griezt pedāļus iemīļotā TV šova skatīšanās laikā.

Dejas. Jebkuras, bet īpaši austrumnieciskas, kur iesaistīti vajadzīgie muskuļi, bet slodze locītavām ir diezgan saudzējoša.

Pilates, joga. Protams, cilvēkiem ar lieko svaru nebūs pieejamas visas asanas, bet šīs nodarbības uzlabo spēku, izturību un stiepšanos, kā arī māca pareizu elpošanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv