© Publicitātes foto

Vaļsirdīgi atzīšos – domājot par terminu “priekšspēle”, mani agrāk nomocīja šaubas un neizpratne. Šī termina nozīmi cilvēki izprot tik atšķirīgi, ka nemaz nav viegli saprast, kā šo tēmu atšķetināt. Priekšspēle ir sarežģīts pasākums. It kā cilvēki domā, ka tāda būtu nepieciešama pirms seksa, taču slinkuma vai rutīnas dēļ retais to piekopj.

Kad sākas priekšspēle? Cik ilgai tai jābūt? Kā darīt? Ak, jel... tad labāk nesākt nemaz par to domāt. Labāk pamēģināt vienkārši vairāk lubrikanta, varbūt izdodas. Sensenos laikos biju izlasījusi, ka sievietei priekšspēle nepieciešama vidēji 26 minūtes. Kosmoss! Es tādu priekšspēli savas dzīves laikā neesmu piedzīvojusi, ilgi nesapratu, par ko ir runa... Iezagās doma, ka, iespējams, daru seksu nepareizi, taču ir labi un baudāmi, kā ir. Varbūt mana seksualitāte ir spontāna, tāpat kā vīriešiem, tāpēc priekšspēle nav nepieciešama? Vārdu sakot, dzīves laikā esmu par tēmu “priekšspēle” visai daudz fantazējusi un interesējusies.

Tradicionāli priekšspēle ir seksuālās aktivitātes, kas notiek pirms dzimumakta - penetrācijas - vaginālā seksa. Te iekļautos skūpstīšanās, seksīgas sarunas, pavedināšana, orālais sekss.

Šī priekšspēles koncepcija nozīmē to, ka sekss ir scenārijs, kam jāattīstās noteiktā secībā bez novirzēm. Tas daudzus cilvēkus, tostarp mani, atstāj neapmierinātus un apjukušus.

Pareizība nogalina seksu

Publicitātes foto

Kas, pie velna, man var būt sakāms par priekšspēli? Es neticu šai 15-20 minūšu priekšspēles pieejai. Darbs ar cilvēkiem ir pierādījis, ka priekšspēle ir pārprasts termins, uz ko pārāk spēcīgi fokusējoties zūd seksuālā vēlme pavisam. Ja es nevaru pēc pašas vai partnera centieniem uzbudināties 15-20 minūšu laikā, tad nav vērts, es esmu brāķis. Stop! Tā nav patiesība. Mēs esam unikāli, tā nudien ir, tālab 15-20 minūšu seksīgas darbības erotiska noskaņojuma radīšanai derēs ļoti mazai cilvēces daļiņai.

Pēc kārtīgas apdomāšanās par priekšspēles tēmu es sapratu, ka man ir, ko par to pastāstīt.

Iespējams, šīs pārdomas un atklāsmes izmainīs daudzu cilvēku un pāru seksuālo būšanu.

Kas tavā dzīvē notiek?

Iespējams, tev ir bijusi pieredze, ka partneris tev uzšauj pa dupsi, kad esi priecīgā un pat rotaļīgā noskaņojumā, tev viņa uzmanība šķiet mīļa un jautra. Un varbūt atceries arī situāciju, kad partneris tev uzšauj pa dupsi, taču tu esi īgna vai aizkaitināta, tev vispār nav noskaņojuma, viņa uzmanība - kaitinoša. Tā pati rīcība, taču atšķirīga pieredze. Par ko tas liecina? Mūsu sajūtas un uztvere ir atkarīgi no dzīves norisēm kopumā.

Priekšspēles meistari tagad zinās, ka erotiskais noskaņojums ir izšķirošs un kad tas ir radīts individuāli pareizs, gandrīz viss, ko darīsiet, var būt erotisks. Tas var būt pilnīgi jebkas!

Minēšu piemērus. Viena mana kliente stāstīja, ka viņai rodas erotisks noskaņojums, kad vīrs uzliek uz acīm saulesbrilles. Kāda cita dāma stāstīja, ka viņai erotiski šķiet tas, kā vīrietis mājās veic kādus praktiskus darbus. Viņa teica: “Nav nekā seksīgāka, kā redzēt, kā viņš pieliek pie sienas plauktiņu!”

Publicitātes foto

Erotiskais noskaņojums mainās līdzi sievietes četriem menstruālā cikla gadalaikiem. Sievietei katrs menstruālais cikls ir kā vesels gads, kas sastāv no vidēji 28 dienām un četrām dažādām noskaņām katrā no fāzēm. Sekojot līdzi cikla noskaņām, var novērot, kurš laiks sievietei būs piemērotāks arī seksīgām piedevām un kurā periodā labāk likties mierā.

Vīriešiem šis konteksts pārsvarā nav tik būtisks, biežāk viņiem vajag tik daudz, kā zināt to, kas erotiski satrauc sievieti, ar ko viņi vēlas mīlēties.

Kā var uzzināt, kas nepieciešams tavai sievietei? Runājot par viņas vajadzībām un vēlmēm, viņas patikšanu un satraucošākajiem brīžiem viņas dzīvē.

Publicitātes foto

Jutība

Dzimumlocekļi nav tik jutīgi pret temperatūru kā vulvas. Tādēļ var, piemēram, ielikt mutē nelielu ledus gabaliņu un veikt orālās rotaļas. Vīrietis, visticamāk, nesasniegs orgasmu, taču šis notikums paliks viņam patīkamā atmiņā.

Savukārt rokas un pēdas ir ļoti jutīgas pret temperatūru. Ieliec ledus gabalu sev rokā, visdrīzāk secināsi, ka sajūtas ir diezgan intensīvas.

Mēles pašu galiņu slidinot lēnām no plaukstas locītavas puses augšup pa plaukstu, turpinot pa vidējo pirkstu, pakāpeniski pievienojot arī siltu elpu, ko pūt uz mitrās mēles taciņas, var radīt nelielu temperatūras maiņu un sajūtu, kas var pārņemt visu ķermeni maigā uzbudinājumā.

Priekšspēles laikā jeb, pareizāk sakot, lai uzbudinātu sievieti, eksperimentējiet ar sajūtām, kas nav vērstas tieši uz dzimumorgāniem, bet gan uz partneres ķermeņa daļām, kur sievietei ir patīkami saņemt glāstus. Un izpētiet arī citas viņas ķermeņa vietas, ko līdz šim drīzāk nevērtējāt kā erotiskas.

Publicitātes foto

Pieskārieni

Psiho organiskajā analīzē, ko es šobrīd studēju un kas man kā seksualitātes pētniecei saistoša, izšķir 6 pieskāriena veidus - āda, zemāda, fascijas, muskuļi, kaula plēve, kauls. Katrā līmenī ir nervi, nervu receptori. Pieskāriens aktivizē un stimulē šos līmeņus. Vienkāršoti izsakoties, seksuāli cilvēks tiek stimulēts ar vieglu pieskārienu un dziļu pieskārienu. Viegls pieskāriens ir virspusējs glāsts, kas tikai pieskaras ādas virsmai. Dziļš pieskāriens ir masāžas pieskāriens, pieskāriens, kas stimulē zem ādas esošos muskuļus. Pārmaiņus veicot šos abus pieskārienus, var radīt diezgan intensīvu pārdzīvojumu. Ņemot vērā iepriekšminēto, ka piemērotos dzīves apstākļos JEBKURA aktivitāte var būt erotiska, diez vai ir svarīgi, KO tu dari, ja vien tu to dari individuālā erotiskā konteksta ietvaros.

Publicitātes foto

Runājot par vīrieti priekšspēlē, aicinu būt drosmīgākai savās izpausmēs, vīrieša dzimumloceklim patiks nedaudz spēcīgāki pieskārieni nekā tu domā. Vīriešiem vidēji ir par trešdaļu vairāk spēka ķermeņa augšdaļā nekā sievietēm, viņš visdrīzāk ir pieradis pats nodarboties ar saviem dzimumorgāniem un dara to spēcīgāk nekā tu. Izmēģini.

Noslēgumā nevaru nepiebilst - tā kā priekšspēles jēdziens un prakse ir neviennozīmīgi, pāri visam tas, kas jums palīdzēs vienam otru iekvēlināt, būs pavisam atklātas, cieņpilnas sarunas, pārliecība par jūsu savienību un prieks par to, ka varat kopā arvien interesēties un meklēt veidus arī ārpus seksa, kas jūsos rada erotisku noskaņojumu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv