© Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija, kas pazīstama arī kā zema līmeņa lāzerterapija vai fotobiomodulācija, ir terapeitiska metode, kas izmanto sarkano un gandrīz infrasarkano gaismu, lai uzlabotu dažādus veselības un labsajūtas aspektus.

Pēdējos gados tā ir kļuvusi populāra kā drošs, neinvazīvs un efektīvs veids dažādu veselības problēmu ārstēšanai, sākot ar hroniskām sāpēm un ādas bojājumiem, beidzot ar garīgās veselības sarežģījumiem.

Kas ir sarkanās gaismas terapija?

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija ietver sarkanās un gandrīz infrasarkanās gaismas izmantošanu, lai iekļūtu ādā un stimulētu audus šūnu līmenī. Liels pluss un ieguvums - sarkanās gaismas terapijas ierīces ir pieejamas lietošanai mājās, padarot šo terapiju iespējamu ikvienam.

Kā darbojas sarkanās gaismas terapija?

Sarkanās gaismas terapija stimulē mitohondrijus, kas ir atbildīgi par enerģijas ražošanu šūnās. Mitohondriji absorbē gaismas enerģiju un izmanto to, lai izveidotu adenozīna trifosfātu (ATP), molekulu, ko šūnas izmanto enerģijas ražošanai. Tā palielina asins plūsmu, samazina iekaisumu procesus un veicina kolagēna veidošanos.

Sarkanās gaismas terapija spēj stimulēt slāpekļa oksīda ražošanu, šai molekulai ir galvenā loma ķermeņa dabiskajā dziedināšanās procesā - slāpekļa oksīds palīdz palielināt asins plūsmu un skābekļa piegādi šūnām un audiem, kas uzlabo brūču dzīšanu un samazina sāpes.

Ieguvumi, lietojot sarkanās gaismas terapiju

Ir pierādīts, ka sarkanās gaismas terapijai ir plaša, labvēlīga ietekme uz dažādiem ar veselību saistītiem aspektiem. Daži no visbiežāk minētajiem ieguvumiem ir:

Publicitātes foto

  • Sāpju atvieglošana

Sarkanās gaismas terapija efektīvi mazina osteoartrīta, fibromialģijas un hroniskas muguras sāpes. Tiek uzskatīts, ka sarkanās gaismas terapija samazina iekaisumu procesus un uzlabo asinsriti problemātiskajās zonās.

  • Ādas veselība

Sarkanās gaismas terapija uzlabo ādas izskatu un kavē novecošanās procesus, samazinot grumbiņas, smalkās līnijas un pigmentācijas plankumus. To veiksmīgi izmanto cīņā ar akni un psoriāzi, un tai ir labvēlīga ietekme uz ādas stāvokli un tonusu kopumā. Āda kļūst gludāka un mirdzošāka.

Publicitātes foto

  • Garīgā veselība

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapijai ir pozitīva ietekme uz garastāvokli un mentālo veselību. Tā var palīdzēt mazināt depresijas un trauksmes simptomus un uzlabot vispārējo labsajūtu.

  • Matu augšana

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija stimulē matu augšanu un uzlabo to biezumu un blīvumu. Šāda iedarbība tiek panākta, palielinot asins plūsmu galvas ādā un stimulējot jaunu matu folikulu veidošanos.

  • Muskuļu atjaunošana

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija uzlabo muskuļu atjaunošanos un samazina muskuļu sāpes pēc fiziskas slodzes. Kā arī tā var palīdzēt palielināt muskuļu spēku un izturību.

Sarkanās gaismas terapijas riski

Lai gan sarkanās gaismas terapija parasti tiek uzskatīta par drošu, ir daži iespējamie riski un blakusparādības, kurus vajadzētu ņemt vērā:

  • Sarkanās gaismas terapijas ierīces var izstarot augstas intensitātes gaismu, kas var nelabvēlīgi ietekmēt acu veselību. Tāpēc, lietojot šīs ierīces, īpaši, ja tās izmanto sejas tuvumā, ir svarīgi vienmēr valkāt aizsargbrilles.
  • Dažiem cilvēkiem var rasties ādas kairinājums vai alerģiskas reakcijas. Lai izvairītos no ādas kairinājuma, ir svarīgi ievērot konkrētās ierīces komplektācijā iekļautos norādījumus un sākt ar zemas intensitātes iestatījumiem.
  • Sarkanās gaismas terapija var mijiedarboties ar noteiktiem medikamentiem, piemēram, dažām antibiotikām un ķīmijterapijas zālēm. Ja lietojat kādas zāles, pirms sarkanās gaismas terapijas uzsākšanas, ir svarīgi konsultēties ar ārstu.

Sarkanā gaismas terapija un slavenības

Sarkanās gaismas terapija kļūst arvien populārāka arī slavenību vidū.

Džesika Alba, aktrise un uzņēmēja, publiski atzinusies mīlestībā sarkanās gaismas terapijai. Viņa stāsta, ka izmanto to, lai samazināt smalkās krunciņas un mīmikas grumbas, kā arī uzlabotu vispārējo ādas stāvokli un toni.

Publicitātes foto

Krisija Teigana (Chrissy Teigen) - modele un televīzijas personība, sociālajos medijos publicējusi informāciju par savām sarkanās gaismas terapijas sesijām. Viņa teikusi, ka izmanto to, lai palīdzētu mazināt iekaisumu un muskuļu sāpes pēc treniņiem.

Kortnija Kardašjana (Kourtney Kardashian) izmanto sarkanās gaismas terapiju, kā daļu no savas skaistumkopšanas rutīnas. Viņa ir teikusi, ka tas palīdz samazināt krunkas uz sejas, kā arī uzlabo ādas stāvokli un tonusu.

Publicitātes foto

Dženifera Anistona (Jennifer Aniston) - zināms, ka aktrise izmanto sarkanās gaismas terapiju, lai cīnītos ar krunciņām, kā arī uzlabotu ādas kopējo izskatu. Viņa to izmanto kombinācijā ar citām procedūrām, piemēram, mikroadatām.

Tonijs Robbins (Tony Robbins) - izaugsmes treneris un daudzu grāmatu autors jau vairākus gadus izmanto sarkanās gaismas terapiju, lai palīdzētu muskuļiem atjaunoties un mazinātu iekaisumu procesus. Viņš pat iesaka to saviem sekotājiem, kā veselības un labsajūtas uzlabotāju.

Lebrons Džeimss (Lebron James) - basketbola superzvaigzne, jau vairākus gadus izmanto sarkanās gaismas terapiju, lai palīdzētu muskuļiem atjaunoties un mazinātu iekaisuma procesus. Viņa mājās pat ir uzstādīta sarkanās gaismas terapijas iekārta.

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija ir kļuvusi par populāru līdzekli to slavenību vidū, kuras vēlas uzlabot savu veselību un izskatu. Lai gan tā nav maģisks līdzeklis pret visām mūsu problēmām, arvien pieaugošās pozitīvās atsauksmes no dažādiem cilvēkiem, liek domāt, ka pilnīgi noteikti ir vērts apsvērt sarkanās gaismas terapijas iekļaušanu savā veselības, skaistuma un labsajūtas rutīnā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv