© Publicitātes foto

Pavasaris ir jauna cikla sākums. Daba mostas un ar jaunu enerģiju ir gatava plaukt, ziedēt un dot atkal augļus. Ņemot vērā šo cikliskumu, arī cilvēkam rodas dabīga vēlme pavasarī sākt visu “kā no baltas lapas”. Tas ne tikai ir aizraujošs atjaunošanās un pārmaiņu laiks, bet arī ļoti svarīgs brīdis, lai parūpētos par veselību un savu labsajūtu.  

Ziema ir saglabāšanas un uzturēšanas laiks, savukārt pavasaris - attīrīšanās un atjaunošanās laiks. Pirms aizrauties ar drastiskiem attīrīšanās paņēmieniem, ir jāņem vērā, ka ziema ķermenim bija grūts posms. Parasti tas nozīmē smagāku pārtiku, bieži vien lielākos daudzumus, kā arī mazāk kustību ikdienā. Lai sāktu visu no jauna, ir jāatbrīvojas no ziemas atstātajām pēdām. Pavasara attīrīšanās mērķis ir uzlabot savu pašsajūtu un vidi, kurā uzturies. 

Publicitātes foto

Ķermeņa un vides attīrīšana

Pavasara attīrīšanās var izpausties dažādos veidos. Viens variants ir fiziska attīrīšanās. Daudziem tā visbiežāk saistās ar ēšanas ierobežojumiem. Te iespējas ir ļoti plašas. Kāds atsakās no gaļas, cits pievēršas vegānam uzturam. Ir arī izplatītas dažādas prakses - šķidrā diēta, sulu kūre vai, piemēram, svaigēšana.  

Attīrīšanās procesam nav obligāti jābūt tik drastiskam. Atteikties tu vari no jeb kā. Svarīgi, lai izproti savu mērķi, kādēļ to dari. Nodoms ir ļoti būtisks attīrīšanās procesā. Tas palīdzēs izturēt līdz galam. Pats svarīgākais, kas jāzina - nedari pāri savam ķermenim. Katra attīrīšanās var būt citādāka, sākot procesu, tu sapratīsi, kas tieši nepieciešamas tavam organismam. 

Pavasara attīrīšanās nav tikai par ēšanas ierobežojumiem. Tie var būt arī fiziski mājas tīrīšanas darbi. Daudziem, pat īsti neapzinoties, jau ir izveidojusies tradīcija katru pavasari kārtīgi iztīrīt savu mājokli un apkārtējo vidi. Logu tīrīšana, aizkaru mazgāšana, skapja revīzija un mājas ģenerālā tīrīšana - tā visa ir daļa no pavasara attīrīšanās procesa. Arī talkas ierasti notiek pavasarī, jo vēlme, sakārtot visu, ir tik liela, ka esam gatavi beidzot parūpēties arī dabu sev apkārt. 

Publicitātes foto

Pavasara attīrīšanās un ājurvēda

Ājurvēda ir tradicionālā hinduisma medicīnas sistēma, kuras pamatā ir ideja par līdzsvaru. Burtiski vārds “ayurveda” tulkojas, kā dzīvības zināšanas. Šajā dziedniecības veidā liela uzmanība tiek pievērsta diētai. Ājurvēda piedāvā saudzīgu attīrīšanās procesu ar pārbaudītām metodēm. 

Ājurvēdas principi pavasara attīrīšanās procesam: 

  • Priekšroku dod ēdieniem ar rūgtenu un asu garšu. 
  • Vairāk patērē tumši zaļos lapu salātus un dārzeņus (kāposti, spināti, pieneņu zaļumi, brokoļi, Briseles kāposti). 
  • Izvēlies pilngraudu graudaugus (kvinoja, amarants, prosa, griķi, basmati rīsi). 
  • Prioritizē skābākus augļus (skābeni āboli, granātāboli, dzērvenes un citrusaugļi). 
  • Izvēlies viegli sagremojamu pārtiku, piemēram, buljonu zupas vai putras. 
  • Papildini ēdienu ar ājurvēdiskajām garšvielām (kurkuma, ķimenes, koriandrs, fenhelis, melnie pipari). 
  • Dzer siltu ūdeni vai zāļu tējas. 
  • Izvairies no smagiem, grūti sagremojamiem pārtikas produktiem (gaļa, piena produkti, rafinēts cukurs, milti, cepts ēdiens un trekna pārtika). 
  • Lielāko maltīti ēd pusdienlaikā, jo saules gaisma veicina labāku gremošanu. 
  • Ēd nelielas vakariņas ne vēlāk kā 2-3 stundas pirms gulētiešanas. 

Publicitātes foto

Mentālā attīrīšanās

Pavasara attīrīšanās nav tikai par fizisko veselību, tik pat būtiska tā ir arī mentālā līmenī. Mentālā veselība mūsdienās ir īpaši aktuāla tēma, jo diemžēl lielākoties cilvēki izjūt pārlieku lielu mentālo slodzi. Katru dienu it viss apkārt prasa tavu uzmanību. Darbs, e-pasts, telefons, mājas pienākumi, bērni, mājdzīvnieki, kavēti termiņi, rēķini un šo sarakstu varētu turpināt vēl ilgi.  

Pie straujā ikdienas ritma tas patiešām var būt ļoti nogurdinoši un pat izsmeļoši, tādēļ nav brīnums, ka laiku pa laikam rodas vēlme arī pēc mentālas attīrīšanās. Pavasaris ir lielisks laiks, lai tai nodotos. Mentālā attīrīšanās palīdz atkal izprast savas prioritātes un fokusēt savu enerģiju uz tām. 

Publicitātes foto

 Daži veidi, kā atbrīvot prātu un mentāli attīrīties: 

  • Elpošana - dažādas elpošanas prakses palīdz nomierināt prātu un atkal savienoties ar ķermeni. 
  • Pavadi laiku ārā - svaigs gaiss un saules gaisma labvēlīgi ietekmē organismu. Pavasarī dienas kļūst garākas un siltākas, tādēļ paliek arvien vieglāk atrast laiku, ko pavadīt ārā. 
  • Pārtraukums no sociālajiem medijiem un tehnoloģijām - iespējams viena no vērtīgākajām pieejām, kā ļaut galvai atpūsties. Dati liecina, ka vidēji cilvēks katru dienu pavada 3 stundas un 43 minūtes savā viedtālrunī. Plus, jāņem vērā arī laiks, kas tiek pavadīts pie datora, planšetes vai televizora. Nav brīnums, ka galva kūp dienas beigās. 
  • Fiziskas aktivitātes - jebkura veselīga kustība palīdz atjaunot saikni ar ķermeni. It īpaši apzinātas kustības, kā joga vai pilates palīdzēs to sasniegt. Bet patiesībā jebkura aktivitāte, kas ļauj tev būt šeit un tagad, lieliski noderēs mentālās attīrīšanās laikā. 
  • Rakstīšana - ļoti vērtīga prakse, kas palīdz nomierināt prātu. Tā var būt dienasgrāmata, kas palīdz vakarā pielikt punktu pavadītajai dienai. Vēl lieliska opcija ir izrakstīt uz baltas lapas visu, kas tevi satrauc šobrīd. Kad saraksts ir gatavs, pirmkārt, novērtē, cik būtiski ir šie aspekti un, otrkārt, vari prioritizēt sarakstu un sākt to palēnām risināt. 
  • Atbrīvojies no liekā - šoreiz tas nav domāts par fiziskām mantām, bet tām lietām, kas prasa tavu uzmanību vai enerģiju. Izrevidē savus sociālos medijus un e-pasta abonementus, atseko tam, kas tev vairs nav aktuāls. 

Publicitātes foto

Tradīcijas dažādās kultūrās

Mūsdienās pavasara tīrīšana ir ieradums vai instinktīva reakcija. Tomēr dažādās kultūrās tās ir tradīcijas, kas aizsākušās pirms tūkstošiem gadu. Ļoti bieži šīm paražām saknes ir meklējama reliģijā vai dažādos citos garīgos apsvērumos. Viens no populārākajiem piemēriem ir Lielais gavēnis, kas norisinās pirms Lieldienām. Arvien vairāk cilvēku, neatkarīgi no savas reliģiskās pārliecības, izmanto šo laiku, lai parūpētos par savu veselību un labsajūtu. Interesanti, ka daudzās kultūrās jaunais gads sakrīt ar pavasara iestāšanos. 

Piemēram, persiešu svētki Novrūzs, iekrīt pirmajā pavasara dienā un ir arī persiešu kalendāra pirmā diena. Pirms šo svētku svinēšanas ir pieņemts veikt pavasara tīrīšanas rituālu, ko pazīst kā Khāne-takānī, burtiski tulkojot, tas nozīmē "mājas kratīšana". Šajā procesā iesaistās visa ģimene, lai pamatīgi iztīrītu māju gan no iekšpuses, gan ārpuses. Khāne-takānī simbolizē ne tikai fizisku tīrīšanu, bet arī atbrīvošanos no pagātnes un ļaunajiem gariem. 

Japānā savukārt notiek Higan, kas ir budistu svētki pavasara un rudens ekvinokcijas laikā. Budisti uzskata, ka tas ir brīdis, kad dzīvo un mirušo pasaules satuvinās. Šajā laikā ģimenes rūpīgi nododas mājas tīrīšanas darbiem, kā arī apmeklē savu senču kapus un tīra tos, lai sagatavotos jaunajam gadalaikam. 

Holi ir hinduistu svētki, ko svin Indijā un Nepālā. Tie iezīmē pavasara atnākšanu un labā uzvaru pār ļaunu. Holi laikā cilvēki tradicionāli tīra savas mājas un ielas ar ūdeni, dedzina attīrošus ugunskurus un mētājas ar krāsu pulveriem. 

Publicitātes foto

Pavasara attīrīšanās mūsdienās

Mūsdienās pavasara attīrīšanās nav vairs spēcīgi balstīta reliģiskos apsvērumos vai tradīcijās. Katram ir savs mērķis un izpratne par šo procesu. Un arī tas ir labi. Nav vienas pareizās formulas, kā parūpēties par sevi un vidi sev apkārt. 

Dažas ne tik ierastas, bet mūsdienās aktuālas pavasara prakses: 

  • Dārza stādīšana - pavasaris ir laiks, kad sākt dārza darbus. Jaunu sēklu stādīšana un rūpes par to ir veids, kā veidot ciešāku saikni ar dabu un sazemēties, lai mierīgāk iesāktu jauno sezonu. 
  • Apzinātības meditācija - tā ietver uzmanības koncentrēšanu uz esošo brīdi. Šī prakse ir efektīvs veids, kā attīrīt prātu un atbrīvoties no negatīvām emocijām un domām. Regulāra apzinātības praktizēšana pavasarī palīdzēs veicināt iekšējo mieru. 
  • Enerģijas attīrīšana - daži cilvēki izvēlas izmantot dažādas enerģētiskās prakses, lai attīrītu savu telpu un atbrīvotos no visa negatīvā un liekā. Tā var izpausties, kā dažādu augu kvēpināšana vai kristālu un citu instrumentu izmantošana, lai attīrītu enerģiju vidē, kurā uzturies. 
  • Pateicības prakse - praktizējot pateicību, ir jākoncentrējas uz lietām savā dzīvē, par kurām esi pateicīgs. Tas ir efektīvs veids, kā mainīt domāšanas veidu un ienest dzīvē vairāk pozitīvisma. Ievies to, kā rituālu savā ikdienā. Katru rītu vai vakaru uzraksti uz lapas visu, par ko esi pateicīgs šajā brīdī. 

Publicitātes foto

Vai pavasara attīrīšanās tiešām ir vajadzīga?

Ir pilnīga taisnība, ka ķermenis katru dienu dabīgi veic attīrīšanās funkcijas. Arī mājas tīrīšanas darbi tiek veikti regulāri. Nav brīnums, ka rodas jautājums, kādēļ vispār ir vajadzīga pavasara attīrīšanās? Ir jāņem vērā, ka katru dienu organisms sastopas ar lielu daudzumu toksīnu. Katru dienu tas patērē daudz enerģijas, lai nodrošinātu optimālu attīrīšanos. Mēs par to pat ikdienā neaizdomājamies.  

Tā pat ir ar vides un mentālo attīrīšanos. Pat, ja to dari kaut cik regulāri, visbiežāk tas ir pieradums, kas tiek izdarīt konkrēta līmenī, bet tam trūkst visaptveroša dziļuma. Ikdienas tīrīšanas un attīrīšanās darbiem pietrūkst nodoma. Apzināta pieeja attīrīšanās procesam ir ļoti būtiska, tā nodrošina daudz spēcīgāku rezultātu. 

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv