© Publicitātes foto

Grūtniecība un dzemdības var būtiski ietekmēt iegurņa pamatnes muskuļus (starpenes muskuļus). Apmēram no grūtniecības vidus (no 20. nedēļas) šo muskuļu tonuss, kā likums, vājinās, jo uz tiem  palielinās slodze. Tāpēc nav svarīgi, vai gatavojaties dabiskām dzemdībām vai ķeizargriezienam, jums jāpievērš uzmanība iegurņa pamatnes muskuļiem.

Galvenais uzdevums ir grūtniecības laikā atbalstīt šos muskuļus. Un svarīgi to darīt ne tikai ar populārajiem Kegela vingrinājumiem, bet arī kompleksi, veicot visa ķermeņa treniņus. Ir svarīgi pildīt vingrinājumus, kas ietver elpošanu, un vingrinājumus, kas vērsti uz gūžas locītavu elastību un izturību.

Šādu pasākumu kopums palīdzēs padarīt iegurņa pamatni elastīgu un iegurņa kaulus vidēji kustīgus. Jāpiemin, ka Kegela vingrinājumi, kas parasti tiek rekomendēti grūtniecības laikā un pēc dzemdībām, nav piemēroti visiem. Muskuļi pēc dzemdībām var būt gan novājināti, gan, piemēram, hipertoniskā stāvoklī (pārāk saspringti), un tad šie vingrinājumi stāvokli var vēl vairāk sarežģīt.

Publicitātes foto

Daudz labāk ir pildīt muskuļu “pievilkšanu” uz augšu un relaksāciju nelielos setos.

Ir svarīgi pievērst uzmanību abām kustību fāzēm - relaksācija ir tikpat svarīga kā sasprindzinājums.

Tehnika grūtniecības laikā un pēc dzemdībām būs atšķirīga.

Grūtniecības laikā: uz ieelpu, kad mūsu diafragma nolaižas, mēs pavelkam iegurņa pamatnes muskuļus uz augšu. Izelpojot, kad diafragma paceļas uz augšu, mēs lēnām atslābinām iegurņa pamatnes muskuļus.

Pēc dzemdībām: Izelpojot mēs pavelkam uz augšu iegurņa pamatnes muskuļus, ieelpojot - atslābinām.

Mēs varam atkārtot tādus ciklus katru dienu pāris reizes dienā. Tas ir profilaksei.

Trenējot iegurņa pamatnes muskuļus elpošanas ritmā un apvienojot to ar gūžas locītavu darbu, var izvairīties no hipertonusa, vienlaikus iegūstot nepieciešamo elastības efektu.

Ja problēmas jau radušās, iesaku noteikti aiziet pie speciālista, kurš specializējas tieši šajos jautājumos, lai būtu pārliecība, ka visu dariet pareizi un galvenais, ka efektīvi.

Publicitātes foto

Un vēl viens svarīgs punkts. Iegurņa pamatnes vingrinājumus variet veikt kaut katru dienu, taču tie nepalīdzēs, ja lielāko dienas daļu pavadīsiet ar saliektu muguru. Šī pozīcija negatīvi ietekmēs elpošanu, radot ierobežojumus un radīs nevajadzīgu spiedienu uz vēdera sienu un iegurņa pamatnes muskuļiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi uzraudzīt savu stāju kopumā.

Un atcerieties, ka nekad nav par vēlu strādāt ar starpenes muskuļiem.

Pat ja kopš dzemdībām ir pagājuši 5 un 10 gadi. Arī tad, ja dzemdības nav bijušas. Tas palīdzēs atbalstīt veselību kopumā.

Starpenes muskuļu trenēšana ne tikai ļauj izvairīties no dažām nepatīkamām veselības problēmām, bet arī seksā ļauj just daudz lielāku baudu. Kas arī varētu būt laba motivācija, lai pievērstu starpenes muskuļiem pienācīgu uzmanību.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv