© Publicitātes foto

Pasaulē vērojams jauns intereses vilnis par “skaistuma injekcijām”. ASV kā sēnes pēc lietus saradušies beauty bāri un studijas, kur pusdienu pārtraukumā var aiziet iešpricēt nedaudz botoksa. Investori šādās iestādēs iegulda milzu naudu un ir pārliecināti, ka tēriņi atmaksāsies. Pēdējo reizi tāds botoksa injekciju bums bija 2000. gados.

Interese par “skaistuma injekcijām” skaidrojama ar vairākiem iemesliem. Pirmkārt, pandēmijas laikā cilvēki bieži izmantoja Zoom platformu, kur redzēja sevi uz ekrāna un daudzos gadījumos nebija apmierināti ar savu izskatu. Otrkārt, mūsdienās ļoti populārs ir sociālais tīkls TikTok, kur jābūt skaistai 24 stundas diennaktī. Visbeidzot - ir izaugusi jauna paaudze, kas drosmīgāk eksperimentē ar savu izskatu un pret jebkādiem uzlabojumiem izturas ļoti racionāli: ja problēma ir, tātad tā jārisina.

Publicitātes foto

Jāprecizē, ka ar terminu “botokss” mēs šodien saprotam jebkādas to preparātu injekcijas, kas satur A tipa botulīna toksīnu. Tās ražo dažādas kompānijas, un tām ir dažādi nosaukumi (Dysport, Xeomin, Jeuveau), taču ērtības labad visas sauc vienā vārdā - par botoksu. Tieši tāpat kā visiem bērnu autiņiem ir dots nosaukums “pamperi”.

Medicīnā botoksu sāka lietot pirms 50 gadiem. 20. gadsimta 70. gados oftalmologs Alans Skots ar botulīna toksīna mikrodevām sāka ārstēt blefarospazmas, proti, netīšu mirkšķināšanu. Mūsdienās ar botoksu ārstē plašu problēmu spektru - no migrēnām līdz pārmērīgai svīšanai. Medicīniskos nolūkos botoksu injicē pat bērniem, arī pavisam maziem.

Publicitātes foto

Skaistumkopšanas industrijā botokss ienāca 90. gadu sākumā, taču oficiāli šīs procedūras tika apstiprinātas tikai pēc 2000. gada. Botoksa efekts balstās uz to, ka tas bloķē mīmikas muskulatūru: kad atslābst savilktie muskuļi, izlīdzinās saspringuma radītās grumbas. Visbiežāk injekcijas izdara uz pieres, starp uzacīm un ap acīm.

Ar botoksa palīdzību iespējams koriģēt sejas ovālu, pacelt uzacis, acu un lūpu kaktiņus, padarīt seju vizuāli svaigāku un jaunāku.

Daudzus šī procedūra atbaida. Mēs visi esam redzējuši, cik nedzīvas un anēmiskas, gumijas maskām līdzīgas kļuva to slavenību sejas, kuras aizrāvās ar skaistumkopšanas injekcijām 2000. gadu sākumā. Bet botokss toreiz tika injicēts milzīgās devās, tas bija ne tikai izskata uzlabošanas un atjaunošanas līdzeklis, bet arī savdabīgs demonstratīva patēriņa marķieris - cilvēki centās parādīt, ka viņiem ir nauda tik dārgām procedūrām.

Publicitātes foto

Mūsdienās modē ir dabiskums, tāpēc labi speciālisti iepumpē botoksu uzmanīgi un daudz mazākās devās. Tas ļauj saglabāt sejas mīmiku un dabisko izskatu, taču vienlaikus rada labu pretnovecošanās efektu.

Pilnīgi jauns virziens botoksa lietošanā ir injekcijas cīņai ar sāpēm, ko izraisa augstu papēžu valkāšana. Šī mode, tāpat kā daudzi citi jaunumi, pie mums nākusi no Holivudas un slavenību pasaules.

Komentē Latvijas dermatoloģe Aļona Soha: “Botoksu injicēja papēžos arī agrāk, bet tikai izteikti medicīniskos nolūkos, piemēram, papēžu piešu dziedēšanai. Šajā gadījumā injekcijas tiek veiktas, lai sieviete atbrīvotos no diskomforta, valkājot augstpapēžu kurpes. Tiešām, pēc šādiem dūrieniem spriedze pēdā pazūd un kāja nejūt ne sāpes, ne neērtības. Varētu likties, ka tas taču ir super - var kaut visu nakti dejot augstpapēžu apavos! Bet ir viena nopietna blakusparādība. Šai procedūrai ir augsts traumatiskuma risks - muskuļu vājums ir tik liels, ka var ļoti viegli izmežģīt potīti un pat salauzt kāju. Viena neuzmanīga kustība - un jūs nonākat slimnīcā. Tāpēc es ieteiktu simtreiz padomāt, pirms kaut ko tādu darāt! Latvijā gan pagaidām šādu procedūru arī neveic. Vismaz es par to neko neesmu dzirdējusi.”

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv