© Publicitātes foto

Kakao dēvē par Dievu un Mīlestības dzērienu. Vēsturiskais šā unikālā auga nosaukums ir Theobroma Cacao, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “Cacao, Food of the Gods” jeb Dievu ēdiens. Kakao koks aug Amazones mūžamežos un kakao nāk no Peru, Brazīlijas un Kolumbijas.

Raw Cacao (dzīvais kakao, vēl to dēvē par ceremoniālo kakao) tiek uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem superfood un pilnīgi pamatoti, jo tā bagātīgais sastāvs un ietekme gan uz fizisko, gan mentālo veselību ir patiesi apbrīnojama. Svarīgi nejaukt parasto kakao ar Raw kakao.

Publicitātes foto

Parastais, lielveikalu plauktos sastopamais kakao ir termiski un ķīmiski apstrādāts, kā rezultātā tas zaudē 60-90 procentus no vērtīgajām vielām. Raw kakao dēvē arī par jaunības un skaistuma eleksīru, jo tas ir spēcīgs antioksidantu avots.

Galvenie Raw kakao veselības ieguvumi:

  • Spēcīgs
  • antioksidantu avots. Antioksidanti palīdz organismam cīnīties ar toksīniem un brīvajiem radikāļiem, kas bojā organisma šūnas un izraisa slimības. Starp citu, Raw kakao satur 40 reizes vairāk antioksidantu kā mellenes.
  • Satur anandamīnu, ko dēvē arī par bliss molekulu. Ananda sanskritā nozīmē bliss jeb svētlaime un prieka avots. Tas veicina laimes sajūtu mūsu dzīvē.

Foto no personiskā albuma

  • Dabīgs, augu valsts dzelzs avots. Raw kakao ir bagātīgākais augu valsts dzelzs avots. 100 grami Raw kakao satur 13.9 mg dzelzs. Vienīgi jāņem vērā, ka lai augu valsts produktos esošais dzelzs labāk uzsūktos organismā, to vajadzētu kombinēt ar C vitamīnu.
  • Augsts magnija avots. Lielākā daļa cilvēku saskaras ar magnija deficītu. Magnijs ir viena no svarīgākajām un organismam nepieciešamākajām minerālvielām. Tas nodrošina veselīgu nervu sistēmas un muskuļu darbību, regulē cukura līmeni asinīs, stiprina imunitāti un ir atbildīgs par pietiekamu enerģijas līmeni.

Publicitātes foto

  • Uzlabo ādas stāvokli un izskatu. Kakao sastāvā esošie flavonoīdi stimulē asins pieplūdumu ādas virsmai. Tas veicina šūnu atjaunošanos, kas ir būtiska veselīgai ādai. Dzer Raw kakao un iegūsti mirdzošu un jauneklīgu ādu!
  • Bagātīgs kalcija avots. Raw kakao satur vairāk kalcija nekā govs piens. Salīdzinājumam - 100 g kakao satur 160 mg kalcija, savukārt 100 ml govs piena satur 125 mg kalcija.
  • Uzlabo kognitīvās funkcijas. Kakao sastāvā esošais teobromīns aktivizē un labvēlīgi ietekmē centrālo nervu sistēmu. Lietojot uzturā Raw kakao, tā sastāvā esošie flavanoli nonāk asinsritē un uzkrājas hipokampā, kas ir ļoti svarīgi labai atmiņai un spējai mācīties. Tie sekmē jaunu neironu veidošanos smadzenēs, kas būtiski uzlabo kognitīvās spējas.
  • Paaugstina libido. Pagatavo sev un savam partnerim krūzi silta Raw kakao un ļaujiet vaļu fantāzijai!
  • Tiek uzskatīts par dabisku antidepresantu. Veicina seratonīna, dopamīna un endorfīnu pieplūdumu organismā, kā rezultātā mēs nonākam ciešākā kontaktā ar savām emocijām, spējam labāk koncentrēties un atklājam savu radošumu. Ne velti kakao tiek baudīts pirms dažādām radošām nodarbēm, kā arī pirms ekstātiskām dejām vai, piemēram, jogas prakses. Kakao baudīšana patiešām sniedz fantastiskas sajūtas, ļaujot sevi sajust atbrīvotāk, mierīgāk un gluži vienkārši priecīgāk, kā arī plūstošāk un brīvāk savā fiziskajā ķermenī.

Publicitātes foto

  • Stimulē vielmaiņu. Raw kakao satur teobromīnu, kas palīdz uzlabot vielmaiņu un mazina apetīti. Kakao iekļaušana savā diētā var palīdz ātrāk zaudēt svaru. Lai cik neticami tas neizklausītos - dzer kakao (vai ēd Raw kakao šokolādi, kas izklausās vēl neticamāk) un tievē!
  • Satur citas vērtīgas vielas. Kakao sastāvā atrodams hroms, cinks, vitamīns C, varš, kalcijs u.c. Šīs vielas palīdz atslābināt muskuļus, stimulē smadzeņu funkciju, pazemina asinsspiedienu, uzlabo asins piegādi smadzenēm un sirdij, mazina infarkta un insulta riskus, stimulē vielmaiņu un imūnsistēmu, paaugstina kalogēna līmeni ķermenī un sniedz vēl daudz citus lieliskus ieguvumus veselībai.

Salīdzinot kakao ar kafiju - ja kafija stimulē centrālo nervu sistēmu, tad kakao stimulē sirdi (ne velti to dēvē par heart opener- sirds atvērēju) un dod ilgāku un maigāku enerģijas pieplūdumu, kam nav strauju kāpumu un kritumu, ko cilvēki dažkārt piedzīvo, lietojot kafiju. Kakao iedarbojas maigi, atslābinoši, vienlaikus sniedz ilgstošāku enerģijas pieplūdumu, kā arī izraisa laimes sajūtu.

Foto no personiskā albuma

Lai kakao gara iedarbība būtu spēcīgāka, to vienmēr ieteicams baudīt tukšā dūšā, vēlams neuzņemot pārtiku vismaz 4 stundas pirms ceremonijas.

Kakao ir dabas medicīna (plant medicine) - tāpat kā ayahuasca, magic mushroms, san pedro, vachuma, kā arī rape, taču atšķirībā no visiem iepriekšminētajiem, izņemot tabaku, kakao nav psihodēliķis un neizraisa halucinācijas un izmainītu apziņas stāvokli. Taču tas viennozīmīgi izraisa sirds telpas paplašināšanos, līdz ar to kakao ir tiešām brīnišķīga un unikāla dabas medicīna, kas mūs dziedina gan fiziskā, gan emocionālā līmenī.

Gribētu piebilst, ka kakao ir arī lielisks atbalsts garīgā ceļā, palīdzot atvērt sirdi, vairojot enerģiju, pastiprinot emocijas un noņemot blokus.

Kakao Ceremonija

Foto no personiskā albuma

Katrā kakao ceremonijā ļoti svarīgs ir nodoms un pateicība. Kopīga kakao dzeršana šo nodomu pastiprina. Ceremoniālo kakao mēs noteikti varam baudīt arī vienatnē, tādējādi savienojoties ar savu sirds telpu, taču ceremonijas formāts, kad baudām to kopā (parasti nelielā grupā) ir brīnišķīgs veids, kā vienlaikus gan noturēt fokusu uz sevi, gan apzināti atvērt sirdi citiem un vienkārši ļauties, atlaižot jebkādas gaidas. Katra kakao ceremonija ir citādāka un tas atkarīgs no daudziem apstākļiem, to skaitā vides, vietas, mērķa, paša kakao pagatavošanas veida (te variāciju ir ļoti daudz), kā arī ceremonijas vadītāja enerģijas un sajūtas. Nav divu vienādu kakao ceremoniju.

Tādēļ ir brīnišķīgi katras kakao ceremonijas piedzīvošanu spēt uztvert kā jaunu pieredzi, nesalīdzināt un vienkārši ļauties. Parasti kakao ceremoniju papildina sveču gaisma vai ugunskura siltums, vīraka vai smudge smarža, mūzika, dziesmas, dalīšanās savās sajūtās (sharing) u.c.

Parasti ceremonijas dalībnieki sēž aplī un krūzīti ar kakao pasniedz cits citam pa apli, ieskatoties acīs. Kad katrs saņēmis savu krūzīti, vispirms, apzināti pieliekot krūzīti sev pie sirds un ieelpojot kakao smaržu, jāmēģina sevi sajust klātesoši tajā brīdī un jāieklausās sevī.

Kakao patiesi atver sirdi, ļaujot tam ieplūst burtiski sirdī (to drop into your heart). Mēs sākam izjust mīlestību, prieku un pateicību. Kakao ir patiesi liela dabas dāvana, kuras klātesamību mums ir iespēja piedzīvot. Ceremonijas procesā mēs savienojamies ar māti zemi (Pacha mama), māti dabu, tās elementiem - sauli, vēju, uguni, ūdeni - ar mūsu priekštečiem (ancestors) un mūsu dvēseli.

Foto no personiskā albuma

Sākumā, ieelpojot kakao smaržu, mēs savienojamies ar savu nodomu un domās pie sevis izsakām pateicību. Lai arī kas tas būtu, tam piemīt brīnišķīga enerģija, ko kakao gars un mūsu sirds telpa atpazīst un aicina sevī. Lēnām baudām dzērienu, lēnām izgaršojot to - šajā brīdī esi tikai tu un kakao dziedējošā iedarbība. Ieklausies, ko tu dzirdi, kādas domas nāk prātā, kādas sajūtas, kādas atbildes? Kakao mums palīdz atlaist emocijas un nepatīkamas pieredzes, kā arī virzīt tālāk plūsmā mūsu vēlmes. Atvērt vietu un telpu visam jaunajam un ļaut plūst prom nevajadzīgajam, liekajam.

Ja sajuti savā sirdī siltumu un impulsu satikties ar kakao, ļauj sev piedzīvot ceremoniju, pagatavo un izbaudi šo dziedējošo pieskārienu vienatnē vai kopā ar pašiem tuvākajiem. Tā pilnīgi noteikti var kļūt par jaunu un visticamāk paliekošu pieredzi tavā dzīvē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv