Šī franču grauzdiņu sacepuma recepte, kas gatavota pa nakti, ir lieliskas brokastis lielai kompānijai. Tā ir vienkārša un garda, ar kraukšķīgu virskārtu un krēmīgu vidu.
Sacepuma recepte ir vienkāršākais veids, kā pagatavot franču grauzdiņus lielai publikai. Tā vietā, lai stāvētu pie plīts un apgrieztu šķēles pēc pasūtījuma, salieciet maizes kubiņus sacepuma traukā, pārlejiet tos ar bagātīgu kanēļa krēmu un cepiet, pārkaisot ar pekanriekstiem un brūno cukuru.
Pārliets ar kļavu sīrupu, tas ir tikpat garšīgs kā klasiskais franču grauzdiņš, ja ne pat labāks.

Vispirms sagatavojiet maizi. Sagrieziet to 2,5 cm lielos kubiņos un kārtojiet tos ieziestā 23x33 cm pannā.
Pēc tam sakuliet krēma maisījumu un pārlejiet to pāri maizei. Centieties to vienmērīgi izliet, samitrinot pēc iespējas vairāk maizes. Daži sausi plankumi ir pieļaujami — tie kļūst jauki un kraukšķīgi.
Ja sacepumu gatavojat iepriekš, pārklājiet to un atdzesējiet ledusskapī uz nakti.
Ja gatavojat to no rīta, ļaujiet tam 30 minūtes nostāvēties istabas temperatūrā.
Abas iespējas dod maizei iespēju mīkstināties un uzsūkt bagātīgo olu maisījumu.
Kad sacepums gatavs cept, apslakiet to ar izkausēto sviestu un pārkaisiet ar brūno cukuru un pekanriekstu virskārtu. Pārklājiet un cepiet 35 minūtes 175°C temperatūrā, pēc tam noņemiet cepampaīru un cepiet vēl 10 līdz 20 minūtes vai līdz virskārta ir apbrūnējusi un olu maisījums ir gandrīz sacietējis.
Izņemiet sacepumu no cepeškrāsns, brīvi pārklājiet to ar foliju un ļaujiet tam nostāvēties 10 minūtes.
Izmantojiet vecu maizi. Nopērciet to dienu vai divas iepriekš, lai tai būtu iespēja izžūt. Sausa maize uzsūc vairāk krēma maisījuma nekā svaiga maize. Tas padara sacepumu vēl mitrāku(!) un mīkstāku vidū.
Izvairieties no mīkstas, iepriekš sagrieztas sviestmaižu maizes. Tā var izraisīt mitru franču grauzdiņu sacepumu.
Ko pasniegt ar franču grauzdiņu sacepumu
Neizlaidiet kļavu sīrupu! Saldā kļavu sīrupa garša ar grauzdētiem pekanriekstiem un siltajām garšvielām ir īsts atklājums.
Vai vēlaties pievienot vēl vairāk piedevu? Šeit ir dažas citas iespējas, kas patiks:
Šī recepte ir ideāli piemērota īpašiem gadījumiem, piemēram, Ziemassvētku rītam, taču tā būtu piemērota arī jebkurām nedēļas nogales vēlajām brokastīm. Pasniedziet to kopā ar kaut ko sāļu, piemēram, fritatu vai olu kulteni, un svaigiem augļiem. Neaizmirstiet par kafiju, tēju, ko piedzert.
Šī recepte ir vislabākā cepšanas dienā, bet pārpalikumi labi uzglabājas hermētiskā traukā ledusskapī līdz 3 pat dienām.
Uzsildiet tos mikroviļņu krāsnī vai pārklājiet un karsējiet 160°C temperatūrā cepeškrāsnī, līdz tas ir pilnībā uzsilis.
Varat arī sasaldēt ceptu franču grauzdiņu sacepumu. Ļaujiet tam pilnībā atdzist. Pēc tam ievietojiet to hermētiskā traukā vai cieši ietiniet alumīnija folijā vai plastmasas plēvē. Saldējiet līdz 3 mēnešiem.
Pirms atkārtotas uzsildīšanas ļaujiet sasaldētam sacepumam atkust ledusskapī uz nakti.
SASTĀVDAĻAS
nesālīts sviests vai kokosriekstu eļļa pannai
1 klaips maizes, apmēram 700 gr, 1 vai 2 dienas vecs, sagriezts 1 kubiņos
5 lielas olas
1½ glāzes piena
2 ēdamkarotes brūnā cukura
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
1 tējkarote kanēļa
¼ tējkarotes muskatrieksta
¼ tējkarotes jūras sāls
kļavu sīrups pasniegšanai
Pārkaisīšanai
2 ēdamkarotes nesālīta sviesta vai kokosriekstu eļļas, izkausēta
2 ēdamkarotes brūnā cukura
½ glāze sasmalcinātu pekanriekstu
GATAVOŠANA
Ietaukojiet cepšanas trauku. Ievietojiet maizes kubiņus cepšanas traukā.
Lielā bļodā sakuļ olas, pienu, brūno cukuru, vaniļu, kanēli, muskatriekstu un sāli. Vienmērīgi pārlejiet maisījumu pāri maizei. Ja gatavojat sautējumu iepriekš, pārklājiet cepšanas trauku un atdzesējiet ledusskapī uz nakti. Pretējā gadījumā ļaujiet maizei 30 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, lai tā uzsūktu olu maisījumu.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 175°C.
Pievienojiet virskārtu: apslakiet sacepumu ar sviestu un apkaisiet ar brūno cukuru un pekanriekstiem. Pārklājiet un cepiet 35 minūtes, pēc tam noņemiet cepampapīru un cepiet vēl 10 līdz 20 minūtes vai līdz virskārta ir apbrūnējusi un olu maisījums ir lielākoties sacietējis. Izņemiet no cepeškrāsns, brīvi pārklājiet ar foliju un ļaujiet pastāvēt 10 minūtes.
Pasniedz ar kļavu sīrupu.
Vairāk recepšu lasiet šeit.