Simnel jeb Mātes dienas kūka

© Foto: depositphotos.com

Simnel kūka ir augļu kūka, kas saistīta ar gavēni un Lieldienām, un to plaši ēd Anglijā, Īrijā, bet daudzās valstīs tā ir arī Mātes dienas kūka, kas izceļas ar mandeļu pastas vai marcipāna slāņiem, parasti viens vidū un viens virsū, un 11 bumbiņām, kas izgatavotas no vienas un tās pašas pastas. Bumbiņas simbolizē 11 Jēzus mācekļus, izņemot Jūdu. Garnē arī ar pavasara ziediem.

SASTĀVDAĻAS

250 g jauktu žāvētu augļu maisījums (rozīņu, jāņogu, rozīņu un cukurotu miziņu maisījums)

norīvēts un izspiests apelsīns

500 g iepakojums marcipāna

250 g iepakojums mīksta sviesta

200 g gaiši brūnā cukura

4 olas

1 ola saputotai glazūrai

175 g kviešu milti

100 g maltas mandeles

1 tējkarote cepamā pulvera

1 citrons (norīvēta miziņa)

2 tējkarotes jauktu garšvielu

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

100 g glazēti ķirši, pārgriezti uz pusēm

3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma

Foto: depositphotos.com

PAGATAVOŠANA

1.solis

Ievieto jauktos žāvētos augļus bļodā kopā ar apelsīnu sulu un miziņu un 2 ēdamkarotēm ūdens. Pārklāj un karsē mikroviļņu krāsnī 2 minūtes, pēc tam ļauj pilnībā atdzist. Var arī viegli pannā uzsildīt, ik pa laikam apmaisot, līdz šķidrums ir uzsūcies, tad ļauj atdzist.

2.solis

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 °C/130 °C. Izrullē trešdaļu marcipāna un izmanto dziļas 20 cm kūkas formas pamatni kā veidni, lai izgrieztu apli. Iesmērē kūkas formu ar sviestu un izklāj to ar dubultu cepamā papīra kārtu. Sviestu un cukuru sakuļ kopā līdz krēmīgai masai. Pievieno olas, miltus, mandeles, cepamo pulveri, citrona miziņu, jauktās garšvielas un vaniļu (visu vienā piegājienā) un samaisa, līdz masa ir viendabīga. Pievieno atdzesētos, izmērcētos žāvētos augļus un iecilā ķiršus.

3.solis

Ieliek pusi masas kūkas formā. Pārklāj ar marcipāna disku, pēc tam atlikušo kūkas masu un izlīdzina virsmu ar lāpstiņu. Cep 2 stundas. Pārbauda, ​​vai kūka ir gatava, iedurot iesmiņu kūkas centrā. Ja pie iesma pielīp mitra masa, ievieto cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm un pēc tam pārbauda vēlreiz. Atdzesē formā 15 minūtes, pēc tam izņem no formas un ļauj pilnībā atdzist.

4.solis

Apsmērē kūkas virspusi ar aprikožu ievārījumu. Izrullē pusi no atlikušā marcipāna un izmanto kūkas pamatni kā veidni, lai izgrieztu vēl vienu disku. Novietojiet to uz kūkas un, ja vēlas, aizspiež malas. No atlikušā marcipāna izveido 11 vienāda lieluma bumbiņas (apustuļiem). Apsmērē marcipānu ar sakultu olu un izkārto apustuļus aplī apkārt, kā arī tos apsmērē ar nelielu daudzumu olas.

Liek cepeškrāsnī zem karsta grila uz minūti vai divām, līdz virsa sāk karamelizēties — esiet ļoti uzmanīgi, jo marcipāns viegli piedegs. Ļauj atdzist un, ja vēlaties, aptin kūku ar lentīti. Slēgtā formā var uzglabāt pat nedēļu.