Šokolādes braunijs ar kokosriekstu karameli

© Foto: pixabay.com

Labākais saldais sabiedrotais cīņā pret ziemas melanholiju ir šokolāde. Tā veicina serotonīna, hormona, kas paaugstina garastāvokli un mazina trauksmi magnija satura dēļ, ražošanu.

SASTĀVDAĻAS:

100 g tumšā šokolāde (70%)

30 g kakao pulveris

120 g sviests

3 olas

100 g cukurs

6 g jūras sāls

80 g milti

5 g cepamais pulveris

80 g valrieksti

3 g vaniļas esence (pēc izvēles)

Garnēšanai:

300 ml kokosriekstu krēms

30 g sviests

8 g jūras sāls

80 g pekanrieksti

150 g cukurs

135 g krēmsiers

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

1.Šokolādi un sviestu izkausē ūdens peldē temperatūrā, kas nav augstāka par 43°C. Vēlams, lai bļodā esošā šokolāde nepieskartos ūdenim katliņā. Kad gatavs, noņem no uguns.

2.Sakuļ olas ar cukuru, sāli un vaniļas esenci ar mikseri līdz biezai un gaisīgai masai. Sasmalcina riekstus ar nazi vai blenderī.

3.Miltus sajauc ar kakao pulveri un cepamo pulveri.

4.Sakultajās olās plānā strūkliņā lej šokolādē, maisot ar putojamo slotiņu no apakšas uz augšu. Tad caur sietu pievieno visus miltus, turpinot maisīt. Pievieno riekstus.

5.Mīklu lej uz cepešpannā, kas izklāta ar cepampapīru. Cep 190°C 7-8 minūtes. Virsmai vajadzētu nedaudz saplaisāt, un iekšpuses pildījumam jāpaliek tumšākam un mitrākam.

6.Ļauj braunijam atdzist un sagriež porcijās.

Foto: pixabay.com

Garnēšana

Braunija garnēšanai var pagatavot kokosriekstu karameli ar pekanriekstiem, tā lieliski papildinās deserta bagātīgo šokolādes garšu.

1.Riekstus cepeškrāsnī viegli žāvē 180°C ne ilgāk kā 10 minūtes. Periodiski pārbauda riekstus un samaisa, lai tie nepiedegtu.

2.Cukuru liek katliņā un karsē uz mazas uguns, līdz tas karamelizējas. Ielej kokosriekstu krēmu, saputo maisījumu. Noņem no uguns.

3.Karamelei pievieno sviestu, krēmsieru un sāli un samaisa. Kā pēdējos pievieno riekstus.

4.Brauniju pārslaka ar kokosriekstu karameli.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Ziemā ādu ietekmē gan āra aukstie un mainīgie laikapstākļi, gan iekštelpu sausais gaiss. Tas var radīt diskomfortu, īpaši, ja āda ir sausa un jutīga, kā arī saasināt esošās ādas problēmas. Kā veiksmīgāk tikt galā ar ziemas radītajiem izaicinājumiem ādas labsajūtai, padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, dermatoloģe Elīza Sālījuma un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Svarīgākais