Pat iesācējs kulinārijā var tikt galā ar šo recepti - pārliecinieties paši. Musaka ir sātīgs sacepums, kas pagatavots ar baklažānu, maltās gaļas un bešamela mērces kārtām.
Neskatoties uz šķietamo sarežģītību, šā ēdiena pagatavošana ir diezgan pieejama pat iesācējiem. Kā pareizi pagatavot šo klasisko grieķu ēdienu.
2-3 vidēja izmēra baklažāni
500 g maltā gaļa (liellopu vai jēra gaļa)
viens liels sīpols
400 g tomātu (var aizstāt ar konservētiem)
2daiviņas ķiploku
olīveļļa cepšanai
sāls un pipari - pēc garšas
garšvielas: oregano, timiāns, muskatrieksts, kanēlis - katra pa šķipsniņai
150 g cietais siers (piemēram, parmezāns)
Bešamela mērcei:
600 ml piens
50 g milti
60 g sviests
šķipsniņa muskatrieksta
sāls pēc garšas
1.Nomazgā baklažānus un sagriež tos apmēram 0,5 cm biezās šķēlēs. Katru šķēli sāla un atstāj 20-30 minūtes, lai noņemtu rūgtumu. Pēc tam noskalo baklažānus zem auksta ūdens un nosusina ar papīra dvieļiem. Baklažānu šķēles apcep olīveļļā no abām pusēm līdz zeltaini brūnas. Gatavos baklažānus novieto malā;
2.Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Sasmalcina ķiplokus. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolus līdz caurspīdīgiem. Pievieno ķiplokus un turpina cept vēl pāris minūtes. Pievieno malto gaļu un cep, sadalot visus gabaliņus, līdz tā kļūst brūna. Pievieno garšvielas: oregano, timiānu un kanēli. Samaisa. Pievieno kubiņos vai blenderī sagrieztus tomātus. Vāra maisījumu uz vidējas uguns apmēram 10-15 minūtes, laiku pa laikam maisot. Kad gatavošana ir pabeigta, pievieno sāli un piparus pēc garšas;
3.Katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu. Pamazām pievieno miltus, nepārtraukti maisot, lai neveidotos kunkuļi. Lēnām ielej pienu, turpinot enerģiski maisīt. Uzkarsē maisījumu līdz vārīšanās temperatūrai un vāra uz lēnas uguns, līdz tas sabiezē. Pievieno šķipsniņu muskatrieksta un sāli pēc garšas. Labi samaisa;
4.Cepamo formu ietauko ar olīveļļu. Liek apceptu baklažānu kārtu, nosedzot pannas dibenu. Kā nākamo kārtu izklāj pusi gaļas maisījuma. Atkārto slāņus: baklažānu un atlikušo gaļu. Visu pārlej ar bešamela mērci. Uzkaisa rīvētu sieru.
5.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Musakas pannu liek cepeškrāsnī un cep apmēram 40-45 minūtes, līdz zeltaini brūnai garoziņai. Izņem trauku no cepeškrāsns un pirms pasniegšanas ļauj tam nostāvēties 10-15 minūtes.
Musaku vislabāk pasniegt karstu, sagrieztu porcijās. Tā labi sader ar viegliem dārzeņu salātiem un svaigu maizi. Šis ēdiens ir lieliski piemērots gan ģimenes vakariņām, gan svētku mielastam.