Klasiskie Cēzara salāti ar vistu tagad ir tik populāri, ka ikvienam ir vismaz ideja par to, kā to pagatavot. Un viss šeit ir patiešām vienkāršs, ja ne ēdiena galvenā iezīme - oriģinālā mērce. Protams, var iztikt ar banālu veikalā nopērkamo majonēzi, taču ar to salāti uzreiz zaudēs savu "seju".
Tāpēc iesakām iepazīties ar mērces recepti. Tas lieliski sader ar kraukšķīgām romiešu salātu lapām, mājās gatavotiem ķiploku grauzdiņiem un maigu tvaicētu vistas fileju. Ticiet: viesi mājās šo “ķeizaru” atcerēsies ar patiesu apbrīnu vēl ilgi.
2 gb. vidēja izmēra vistas filejas
1 gb. liela romiešu salātu galva (var izmantot Ķīnas kāpostus)
200 g cietais siers (piemēram, parmezāns)
sāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Mērcei:
1 ola
1-2 daiviņas ķiploka
6-8 gab. anšovu fileja
1,5 ēd.k. Dižonas sinepes
1,5 ēd.k. etiķis
1 tējk. Vusteršīras mērce
1 tējk. sāls
1 tējk. malti baltie pipari
1/2 tējk. cukurs
100 ml neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa
150 ml rafinēta augu eļļa
Grauzdiņiem:
1 gb. čabata
2 daiviņas ķiploki
100 ml augu eļļa
sāls pēc garšas
PAGATAVOŠANA
1.Sagatavojiet Cēzara salātu sastāvdaļas. Nomazgājiet un nosusiniet vistas fileju. Ierīvē ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Liek tvaika katlā un vāra līdz pilnīgai gatavībai. Ļauj atdzist.
2.Pagatavo Cēzara salātu mērci. Sakuļ olu iegremdējamā blendera glāzē. Ķiplokus nomizo. Pievieno blendera glāzē kopā ar anšoviem, sinepēm, etiķi, Vusteršīras mērci, sāli, pipariem, cukuru un olīveļļu.
3.Maļ, līdz iegūta viendabīgas konsistences masa. Tad ielej rafinēto eļļu un vēlreiz sablendē ar blenderi. Gatavajai salātu mērcei jābūt biezas emulsijas konsistencei. Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, cukuru, etiķi vai sinepes.
4.Sagatavojiet grauzdiņus Cēzara salātiem. Maizi saplēš mazos gabaliņos. Ķiplokus nomizo un rupji sakapā, tad ķiplokus liek blendera glāzē, pārlej ar eļļu un samaļ. Pievieno sāli pēc garšas.
5.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Čabatas gabaliņus liek uz cepešpannas un pārlej ar sagatavoto aromātisko eļļu. Cep apmēram 5 minūtes. Pārliecinās, ka maize neiznāk pārāk sausa.
6.Cēzaram paredzēto vistas fileju sagriež plānās šķēlītēs. Pusi siera sagriež plānās šķēlēs, pusi sarīvē uz smalkās rīves. Nomazgā romiešu salātus, nosusina un saplēš, noņemot visas pārāk cietās lapu daļas.
7.Romiešu salātus pārlej ar pāris ēdamkarotēm mērces un rīvētu sieru un liek uz šķīvjiem. Pa virsu izklāj vistas fileju, pārkaisa ar grauzdiņiem un sagriezto sieru. Pārlej ar atlikušo mērci vai pasniedz to trauciņos blakus.