Sātīgas brokastis aukstiem rītiem franču gaumē 

© Foto: depositphotos.com

Vēsās rīta stundas ir ideāls laiks, lai sasildītos un dotu enerģiju dienai. Sātīgas brokastis palīdzēs tikt galā ar šo uzdevumu. Kad ārā valda kaprīzs laiks, īpaši vērtīgs kļūst silts un garšīgs ēdiens. Noderēs receptes ar vieglu franču noskaņu, kas dienas sākumam piešķirs komforta pieskārienu un padarīs rītu patiesi labu.

Klasisks sviests franču grauzdiņš ar karamelizētu ābolu un zemesriekstu sviestu

Kraukšķīgā zelta maize, pūkains zemesriekstu sviests un silti karamelizēti āboli veido gardu un barojošu kombināciju, kuru novērtēs ikvienās mājās. Pievienojiet svaigas ogas un riekstus, lai brokastis būtu pilnvērtīgu vēlo brokastu cienīgas.

Foto: pixabay.com

Sastāvdaļas karamelizētiem āboliem:

250 g ābols

30 g medus

2-4 g kanēlis

šķipsniņa timiāna

Zemesriekstu sviesta krēma sastāvdaļas:

120 g saldais zemesriekstu sviests

10 g citronu sula

5 g citrona miziņa

45 g biezpiens

35-50 g krējums 33% tauku

Foto: pixabay.com

Grauzdmaizes sastāvdaļas:

4 grauzdiņi

1 ola

30 g krējums 20% tauku

šķipsniņa malts kanēlis

10 g cukurs

šķipsniņa sāls

20 g sviests

15-30 g svaigas avenes (garnēšanai)

5 g mandeļu ziedlapiņas.

PAGATAVOŠANA

1.Sajauc medu, kanēli un timiāna lapas. Ābolus nomizo un sagriež lielās šķēlēs, izņem sēklas. Pēc tam liek uz cepešpannas un bagātīgi pārklājiet ar medu.

2.Ābolu šķēles cep cepeškrāsnī 6-8 minūtes 200°C.

3.Ar mikseri vai blenderi saputo zemesriekstu sviestu ar krēmsieru.

4.Pamazām iecilā krējumu, līdz iegūts vēlamais krēma blīvums. Pievieno citrona sulu un miziņu, samaisa.

5.Sakuļ olu ar krējumu, sāli, kanēli un cukuru. Ja vēlas, var pievienot vaniļas esenci.

6.Salieciet abus grauzdiņa gabaliņus kopā, lai izveidotu vienu biezu grauzdiņa gabalu. Iemērc grauzdiņus olu krējuma maisījumā 4-8 minūtes, pāris reizes to apgriežot.

7.Nepiedegošā plakanā pannā izkausē sviestu un apcep divus grauzdiņa gabaliņus no katras puses līdz zeltaini brūnai. Pirms pasniegšanas grauzdiņus labāk uzsildīt cepeškrāsnī divas minūtes.

8.Pārliek karstos grauzdiņus uz šķīvja. Pārklāj ar zemesriekstu sviesta krēmu, karamelizētiem āboliem un svaigām avenēm. Ja vēla, varat garnēt ar mandelēm vai citiem riekstiem.

Čiabata ar avokado un piparmētru krēmu uz kokosriekstu eļļas

Avokado grauzdiņš ar kokosriekstu eļļu ir lieliski piemērots tiem, kam patīk veselīgs uzturs. Maigs krēms ar laima un kokosriekstu notīm apvienojumā ar čiabatu veido vieglas, bet sātīgas brokastis. Grauzdiņš ir bagāts ar veselīgiem taukiem un antioksidantiem, padarot to par ideālu veidu, kā sākt dienu, īpaši aukstos mēnešos.

Avokado krēma sastāvdaļas:

280 g avokado mīkstums

70 g kokosriekstu krēms

50 g cukurs

60 g laima sula

20 g kukurūzas ciete

4 sloksnes laima miziņa

2-3 lapas svaigas piparmētras

5 g vaniļas esence.

Foto: pixabay.com

Grauzdmaizes sastāvdaļas:

2 šķēles čiabatas

1 ola (var aizstāt ar 15 g čia sēklām);

30 g kokosriekstu krēms

20 g cukurs

20 g kokosriekstu eļļa

2 lapas svaigas piparmētras

20 g riekstu pralinē

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

1.Sajauc cukuru, laima miziņu, laima sulu, piparmētras un liek uz uguns. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un samazina temperatūru. Vāra, līdz cukurs ir pilnībā izšķīdis, veidojot šķidru sīrupu.

2.Sajauc kokosriekstu krēmu ar kukurūzas cieti un iemaisa sīrupā. Uzvāriet maisījumu, līdz ciete ir pilnībā izšķīdusi. Izņemiet piparmētru lapu no maisījuma.

3.Masu atdzesē. Blenderī sakuļ avokado mīkstumu, pievienojot kokosriekstu maisījumu, un saputo līdz gludai masai.

4.Sakuļ olas vai čia sēklas ar kokosriekstu krēmu un cukuru. Iemērc maizi maisījumā.

5.Pannā izkausē kokosriekstu eļļu un apcep maizi līdz zeltaini brūnai. Ja nepieciešams, cep cepeškrāsnī 3-6 minūtes 180°C.

6.Gatavam maizītei uzklājiet avokado krēmu. Garnēšanai izmanto svaigu piparmētru un riekstu pralinē.