Kartupeļu pīrāgs "Anna" ar cūkgaļu

© Foto: depositphotos.com

Kartupeļi "Anna" ar cūkgaļu ir garšīgi, barojoši un brīnišķīgi savā vienkāršībā un pieejamības ziņā. Runājot par klasisko franču virtuvi, iztēle pirmām kārtām liek domāt par kaut ko ļoti dārgu - foie gras, Saint-Jacques ķemmīšgliemenes, trifeles. Bet klasika ne vienmēr ir dārga.

“Annas” kartupeļu vēsture saistās ar franču šefpavāres Annes Bertīnas vārdu, kura savus viesus cienāja ar šiem aromātiskajiem daudzslāņu kartupeļiem, kas cepti sviestā. Ēdiens ātri ieguva popularitāti un pārtapa par klasisku franču garnīru, ko gatavo ar cūkgaļu.

SASTĀVDAĻAS (6 PORCIJĀM)

1,2 kg kartupeļi

400 g cūkgaļas fileja

250 g sviests

4 daiviņas ķiploku

100 g pētersīļi

1 tējk. maltas ķimenes

malti melnie pipari - pēc garšas

sāls - pēc garšas

200 g skābs krējums pasniegšanai

krēmīgi mārrutki pasniegšanai - pēc garšas

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

1.Sviestu sagriež mazos gabaliņos, liek katliņā ar biezu dibenu un uz lēnas uguns. Kad sviests pilnībā izkusis, uzmanīgi ar karoti noņem putas un pārslas, kas karsēšanas procesā veidojas uz tā virsmas. Noņem katlu no uguns un noliek malā.

2.Kartupeļus nomizo un sagriež 3 mm biezās šķēlēs (to ir ērti darīt ar ļoti asu šefpavāra nazi, izmantojot mandolīnas rīvi vai virtuves kombainu ar speciālu uzgali). Sagrieztos kartupeļus noskalo ar aukstu ūdeni un rūpīgi nosusina ar papīra dvieļiem.

3.Atdala pētersīļu lapas no kātiem (kāti nebūs vajadzīgi). Nomizo ķiplokus, novieto daiviņas uz griešanas dēļa un viegli sasmalcina ar naža plakni. Ķiplokiem pārkaisa pētersīļu lapas. Smalki sagriež kopā ķiplokus un pētersīļus.

4.Rūpīgi nosusina fileju ar papīra dvieļiem. Izmantojot asu nazi, sagriež plānās šķēlēs. Liek lielā bļodā. Pievieno ķiploku un pētersīļu maisījumu, ķimenes, 0,5 tējk. svaigi maltos melnos piparus un 0,5 tējk. sāls. Maisa, līdz gaļa ir vienmērīgi pārklāta ar garšvielām.

5.Uzkarsē dzidrināto sviestu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220°C. Paņem pannu ar biezu dibenu (vēlams čugunu ar nepiedegošu pārklājumu) un ielej tajā 5-6 mm svieta slāni.

6.Saliek vienu kārtu sagrieztu kartupeļu pannas apakšā izkausētā sviestā, nedaudz pārklājot kartupeļus. Uzliek pannu uz mazas uguns un nekavējoties turpiniet likt kartupeļus, darot to pēc iespējas ātrāk un precīzāk.

7.Kad puse kartupeļu ir ielikti, tos viegli apkaisa ar sāli un pipariem, tad virsū liek sagrieztu un ar garšvielām ierīvētu cūkgaļu. Pēc tam kārtu atlikušos kartupeļus, katru kārtu viegli apkaisot ar sāli un pipariem. Pārslaka ar atlikušo kausēto sviestu un noņem no uguns.

8.Ietauko vāku vai šķīvi, kura diametrs ir nedaudz mazāks nekā cepšanas panna, ar augu eļļu. Ar to pārklāj pannā esošos kartupeļus un cieši piespiež. Pārklājiet pannu ar vāku un novietojiet uz plaukta cepeškrāsns augšpusē. Zem pannas novieto paplāti, lai notvertu pilošo eļļu.

9.Gatavojiet 20 minūtes. Tad noņem abus vākus un stingri, bet ļoti maigi piespiež kartupeļus ar lāpstiņu. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep bez vāka līdz zeltaini brūnai garoziņai, vēl 20 līdz 25 minūtes.

10.Kad ēdiens ir gatavs, izņem pannu no cepeškrāsns, ļauj atdzist 5 minūtes un notecina eļļu.

11.Lai pasniegtu, apgriež pannu uz liela šķīvja. Sagriež šķēlēs. Pasniedz ar krējumu un krēmīgiem mārrutkiem.

Padoms

Annas kartupeļi, pirmkārt un galvenokārt, ir vienkāršs kartupeļu pīrāgs, un ir svarīgi saprast, ka jebkurā gadījumā tam ir jāpaliek tieši tādam: kartupeļu pīrāgam. Papildus šai izpratnei ir arī citi nosacījumi.

  • Galvenās sastāvdaļas - kartupeļu - izvēlei mums ir jāpieiet atbildīgi. Kartupeļiem jābūt lieliem un stingriem. Miltaini kartupeļi te absolūti neder.
  • Veikalā vai tirgū meklējiet apaļus, gandrīz baltus vai iegarenus dzeltenus bumbuļus.
  • Kad esat iegādājies, neesiet slinks, lai izvārītu vienu bumbuli, tas nedrīkst izšķīst, tam ir jāsaglabā forma.
  • Liela uzmanība jāpievērš arī sviestam, ko izmantosit kartupeļu ar cūkgaļu gatavošanā, nevis tik daudz iegādei, cik tā pagatavošanai.