Mēle vienmēr ir uzskatīta par delikatesi. Vēl viduslaikos Francijā bija likums, saskaņā ar ko zemniekiem, kaujot mājlopus, nebija tiesību paturēt mēli – to pasniedza tikai uz kungu galda. Un ķeizarienes Katrīnas I mīļākais ēdiens bija vārīta mēle ar gurķiem.
Ļoti laba ideja ir mēli tvaicēt. Pateicoties dabiskajam apvalkam, tā izrādīsies sulīga un mīksta - tas, kas nepieciešams oriģināliem salātiem ar pupiņām un ciedru riekstiem. Iesakām pagatavot majonēzi pašiem.
SASTĀVDAĻAS (6 PORCIJĀM)
1 teļa mēle (1-1,2 kg)
200 g zaļās pupiņas
2 ķiploka daiviņas
50 g lobītu ciedru riekstu
4-5 pētersīļu zariņi
3-4 ēd.k. mājās gatavota majonēze
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA
1.Rūpīgi nomazgājiet mēli, nogrieziet liekos saistaudus un ievietojiet mēli tvaika katlā. Pagatavo, kamēr mīksta 1,5-2 stundas, pēc tam aplej mēli ar ledus ūdeni un novelk ādu. Atdzesē mēli.
2.Pupiņām nogriež galus. Ja pākstis ir pārāk garas, sagriež tās mazos gabaliņos. Novieto pupiņas uz tvaika katla augšējā plaukta uz 15 minūtēm, līdz kopā ar mēli ir gatavas.
3.Atdzisušo mēli sagriež strēmelītēs. Smalki sagrieziet ķiplokus. Atdala pētersīļu lapas no kātiem.
4.Apvieno mēles šķēles, pupiņas, ķiplokus un pētersīļus, pēc garšas pievieno sāli un piparus un pievieno majonēzi.
5.Gatavos salātus pārkaisa ar ciedru riekstiem un garnē ar pētersīļu lapām.
Ja vēlaties, ciedru riekstus var apcept uz lēnas uguns sausā pannā - tas padarīs tos aromātiskākus un garšai patīkamākus. Papildus ciedru riekstiem salāti vari garšot ar valriekstiem vai mandelēm, kā arī Indijas riekstiem. Vienmēr vislabāk ir iegādāties svaigus, neapstrādātus riekstus un apgrauzdēt tos sausā pannā vai uz cepešpannas cepeškrāsnī.