Plūkātā (pulled) cūkgaļa ir amerikāņu ēdiens. Šādu gaļu bieži pasniedz sviestmaizēs vai kā piedevas. Nosaukums “pulled pork” cēlies no tā, ka pēc ilgstošas cepšanas gaļa kļūst tik mīksta, ka to var viegli ar dakšiņu saplēst šķiedrās. Kā pagatavot plūkāto cūkgaļu?
SASTĀVDAĻAS (20 PORCIJĀM)
1 vesels cūkas plecs ar ādu, sver apmēram 3,5 kg bez kaula vai līdz 5 kg ar kaulu
2,5 ēd.k. l. vidēja sāls
2 ēd.k. l. maltu garšvielu maisījumi (piemēram, ķimenes, kanēlis, paprika, smaržīgie pipari, melnie pipari, koriandrs, kurkuma)
2,5 ēdamkarotes brūnā cukura
PAGATAVOŠANA
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 240°C. Sajauc sāli, cukuru un garšvielas.
2.Novietojiet gaļu ar ādu uz augšu. Ar ļoti asu nazi ar plānu asmeni un iegriež ādu pa diagonāli, neiegriežot gaļā, paralēlās 3 cm platās sloksnēs. Pagrieziet gaļu par 90° un izgrieziet tās pašas diagonāles, perpendikulāri pirmajām, vienāda platuma. Sanāks “režģis”.
3.Ādu ierīvē ar garšvielu, sāls un cukura maisījumu, īpaši rūpīgi ierīvējot to iegriezumos.
4.Atlikušo maisījumu ierīvē gaļas apakšā. Novieto gaļu ar ādu uz augšu cepešpannā.
5.Ievietojiet gaļu cepeškrāsnī. Pēc 30 min. samaziniet temperatūru līdz 130 °C un cepiet gaļu 5 stundas, ja tā ir bez kauliem, un 6 stundas, ja tā ir ar kauliem. Visbeidzot, palieliniet temperatūru līdz 230°C uz 10 minūtēm, lai āda kļūtu kraukšķīga.
6.Pārlieciet gaļu uz šķīvja un ļaujiet tai nostāvēties 30 minūtes. (Šajā laikā var apēst ādu). Pannā sakrājušos sulas un tauku maisījumu izkāš, to noteikti saglabājot.
7.Noņemiet visu atlikušo ādu no gaļas un ar rokām sadaliet gaļu šķiedrās. Ielieciet gaļu dziļā bļodā. Tauku un saistaudu gabalus smalki sasmalciniet ar smagu nazi un pievienojiet saplucinātajai gaļai.
8.Izkāsto sulu ar taukiem (tos nepievienojot gaļa būs sausa) pievieno gaļai un samaisa. Gatavs!
9.Gatavo gaļu sadaliet porcijās pa 200 vai 400 g - atkarībā no ierastā ēdāju skaita pie galda.
Padoms
Uzglabāt ledusskapī līdz 7 dienām vai sasaldēt līdz 3 mēnešiem. Atkausē mikroviļņu krāsnī vai pannā, pievienojot šķidrumu.
Receptē tiek izmantota cūkgaļas lāpstiņa, un tā ir labākā izvēle. Bet var izmantot kakla karbonādi vai šķiņķi - arī tie ir lieliski piemēroti šim ēdienam.