Dārzeņu terīne ir vienkāršs ēdiens svētku galdam. Terīnes smalkajos slāņos, ko papildina fetas un siera garšvielu pildījums, ir kā burvju lādē - cepti baklažāni, paprika, cukini, spināti un šampinjoni, kas dāsni pārkaisīta ar baziliku.
SASTĀVDAĻAS (4 PORCIJĀM)
2 baklažāni
2 cukini
2 saldie sarkanie pipari
2 saldie zaļie pipari
10 šampinjoni
100 g spinātu
200 g fetas
75 g zaļo olīvu
75 g melno olīvu
2-3 bazilika zariņi
olīveļļa
sāls
svaigi malti melnie pipari
rozā pipari garnēšanai
PAGATAVOŠANA
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Cepamo pannu izklāj ar cepampapīru. Baklažānus un cukini sagriež 5 mm biezās šķēlēs. Sarkano un zaļo papriku pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēklas un apvalkus, un pusītes sagriež daiviņās. Dārzeņus kārto uz cepešpannas vienā kārtā, pievieno sāli, piparus un 3 ēd.k. olīveļļa. Cep cepeškrāsnī 20-25 minūtes.
2.Sēnes sagriež plānās šķēlītēs un apcep olīveļļā 5 minūtes. Pievieno spinātu lapas, karsē 1 minūti un noņem no uguns.
3.Bazilika lapas atdala no kātiem, noliek dažas skaistas lapiņas, bet pārējās smalki sagriež. Bļodā samaisa fetu, baziliku un piparus un ar dakšiņu samaisa līdz viendabīgai masai.
4.15 x 22 cm taisnstūra formu izklāj ar lielu pārtikas plēves loksni. Ieliek pusi fetas apakšā un stingri piespiež ar lāpstiņu. Nākamajā kārtā liek pusi no dārzeņiem un sēnēm, atkal kārto fetu un atlikušos dārzeņus. Terīni pārklāj ar plēves malām, uzliek virsū nelielu atsvaru un liek formu ledusskapī uz 2-3 stundām.
5.Atloka plēves malas un apgriež terīni uz šķīvja. Noņem plēvi un izgarnē terīni ar olīvām un baziliku. Apslaka ar olīveļļu un garnē ar rozā piparu graudiņiem.
NODERĪGS PADOMS
Tradicionālajās receptēs terīni, kas ir pastētes un sautējuma krustojums, tiek pildīta ar lanspique (želejas “aploksne”) - koncentrētu cietinātu buljonu, kas pagatavots no gaļas vai zivīm. Želeja pasargā maigo terīni no izžūšanas. Parasti to dara, gatavojot līdzīgas terīnes no gaļas vai zivīm. Šajā receptē nav nepieciešama želejas “aploksne”.