Māksliniece Gundega Rancāne piedāvā biežāk gatavot mājās

© Foto: Gundega Rancāne

Māksliniece Gundega Rancāne ir arī Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore. Savā Facebook kontā viņa bieži publicē neordināru ēdienu receptes.

Gundega daudz glezno un tikpat daudz arī gatavo neparastus ēdienus. Šķiet, ka viņas ēdienu radīšana, fotografēšana un aprakstīšana arī ir kā gleznošana. Tātad glezniecībai un ēdienu gatavošanai ir saistība. Bet kur Makašānos var dabūt astoņkājus, spinātus, doradu un citus interesantus produktus.

Ar laipnu Gundegas atļauju piedāvājam Dzīvesstila lasītājiem mākslinieces ēdienu fotogrāfijas un viņas mazos pierakstus, ko izlasot var pagatavot ēdienus.

"Ēdiena gatavošanas pamatus man ielika mamma. Tētis arī prot gatavot, dara to radoši un ar gaumi. Tāpat kā mākslu, mūziku, deju utt., arī ēdienu uzskatu par kultūras sastāvdaļu.

Ceļojot, ciemojoties vienmēr interesē ēdiens, tā tradīcijas, īpatnības. Ļoti bieži Latvijas restorānos esmu vīlusies, tādēļ gribas mēģināt un sagatavot ēdienu atbilstoši savai un manu abu vīriešu izpratnei par labu ēdienu. Aizvien vairāk gribas nevis kaut ko sarežģītu, bet - kvalitāti. Ēdiens ir svarīga dzīves bauda.

Gatavošana mani relaksē. Bieži, gatavojot vakariņas, pārslēdzos no darba skolā uz vakara cēlienu, piemēram, gleznošanu.

Labs ēdiens, tā izskats, smarža, baudīšana harmonizē dzīvi. Patīk palutināt arī ciemiņus - draugus. Taisnība, ēdiens arī saistīts ar glezniecību. Esmu gleznojusi neskaitāmas klusās dabas ar zivīm, austerēm, augļiem, dārzeņiem, vīnu, riekstiem, sieru. Bieži ēdiens vispirms tiek gleznots, tad - gatavots. Garšīgais no skaistā nav nodalāms.

Piemēram, astoņkājus bieži var nopirkt Rēzeknes Maksimā un Lidlā, visu pārējo arī. Tā ka Rīgā man ir otras mājas, jo vīram te ir darbs, tad esmu lietas kursā arī par to, ko var dabūt galvaspilsētā. Rīgā pērku austeres un steiku. Viss pārējais pieejams arī Rēzeknē," Dzīvesstilam pirms laika stāstīja māksliniece.

Šodien tiku pie izcila kalmāra

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Skaists, svaigs.. Būs kotletītes. Klāt selerijas kāti, ķiploki, citas garšvielas, ola, zirņu milti. Ēdīsim ar saviem salātiem.

Foto: Gundega Rancāne

Rīta rokdarbi ar filo mīklu

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Pildījumam cepti spināti ar lokiem, vārītas olas, feta siers. Ļoti kraukšķīgi rauši. Mīklas lapu pārloku uz pusēm, sasmērēju ar kausētu sviestu, tad lieku pildījumu un ieloku tādā kā aploksnē.

Kā es pirmo reizi dzīvē gatavoju čebureku

Foto: Gundega Rancāne

Beidzot saņēmos pēc daudziem vīra ierosinājumiem. Izdevās gana labi. Garša perfekta, bet mīklu gribas dabūt čauganāku.

Cūku ausu rulete ar zaļumiem un bietēm

Foto: Gundega Rancāne

Gardi un dizainiski glīti.

Cūku ausis

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Visizdevīgākais un visgardākais kolagēna veids: cūku ausis.Izvāru garšvielu buljonā, apcepu sviestā ar puraviem. Klāt pašmarinēti cukini un zaļumi. Garšīgā, vērtīgā laime.

Visvērtīgākā nezāle manā dārzā

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Topinamburs. Arī dievīgi gards. Tāds Latvijas artišoks. Var rīvēt salātos, bet dievišķā garša ir saceptam sviestā. Mums šoreiz ar kotletīti, kam siera sirsniņa. Kotletēs ir tikai puse gaļa un malta seleriju sakne, ola, garšvielas. Sestdienas laime.

Kad nejauši nopērc filo mīklu

Foto: Gundega Rancāne

Vari sapindzelēt jeb ko, jo būs izcili. Man ar biezpienu, olu un kanēli.

Atzīmējot restorānu nedēļu

Foto: Gundega Rancāne

Pirmo reizi dzīvē gatavoju artišokus. Cepu krāsnī. Klāt pagatavoju krējuma, sinepju un pētersīļu mērcīti (auksto). Man izdevās. Patiesi delikatese. Vislabāk garšo, kad vairs nav ļoti karsti.

Cik labi, ka reizēm piektdiena ir brīvdiena

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Te lieliska ātrā piedeva gaļai, zivīm. Krāsnī sacepu baklažānus un 3 krāsu saldos piparus pārlietus ar olīveļļu. Kad atdzisa, pievienoju, ķiplokus, pētersīļus, kinzu, sarkanā vīna etiķi, piparu maisījumu. Manas vēlās godam nopelnītās brokastis ar krūtiņas cepeti un krāsnī ceptiem ziedkāpostiem.

Tā es relaksējos pēc spraigas skolas dienas

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Kartupeļu plācenīši, pildīti ar ceptiem spinātiem, puraviem, mocarella un brinza sieru.

Dievīgi. Tātad: izvārīju kartupeļus, sasmalcināju ar savu brīnumrīku, pieliku 2 olas, garšvielas, tad kartupeļu mundierī ievīkstīju spinātu/siera miksu. Plācenīšus apcepu pannā smuki brūnus. Klāt izcili der māju tomātu sula vai trekns kefīrs.

Brīvdiena! Palutināsimies

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Šodien Lidlā pieejami skaisti astoņkāji. Tā es ātri nolēmu, ka būs kotletītes. Samalu kopā ar pusi purava, ķiplokiem, klāt olas, pipari, zirņu milti un tml. Sacepu pannā. Paralēli krāsnī cepu jauno kabaču pusītes, apkaisītas ar garšvielām un pārlietas ar olīveļļu, beigās bišku rīvētu sieru. Vēl pilnai laimei pagatavoju artišoka pastas un krēmsiera mērci. Ir vērts.

Vakar iemarinātais cepetis

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Sāka cepties 5.00, bija gatavs 7.30. Sākumā 200 grādos, tad - 150. Izcili mīksts un garšīgs. Vakar Rimi ar atlaidi bija ļoti kvalitatīvi, kraukšķīgi sparģeļi, tāpēc nolēmu tos izvārīt un papildināt ēdienu. Pēc izvārīšanas tos apcepu sviestā un ķiplokos. Viss ļoti piestāv. Darba diena var sākties.

Sestdienas baudīšana

Foto: Gundega Rancāne

Saldajā krējumā un puravos sautētas cūku mēles (pirms tam izvārītas). Lieliski!

Turpmāk - vēl!

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.