Ar kūpinātas desas, timiāna, ķiploku un veselīga dārzeņa garšu šis desu sautējums ir sātīgs, kā visu dienu gatavots.
Tomēr šeit ir patīkams pārsteigums: desu un balto pupiņu sautējumam ar kāpostu nepieciešamas tikai 45 minūtes.
SASTĀVDAĻAS
450 g baltās pupiņas, iemērktas uz nakti ūdenī
8-9 tases mājās gatavota vistas buljona
košera sāls un svaigi malti melnie pipari
3 ēdamkarotes nerafinēta olīveļļa
2 glāzes kubiņos sagrieztu sīpolu (2 vidēji)
½ glāzes kubiņos sagrieztas selerijas (3 kāti)
½ glāzes nomizotu un kubiņos sagrieztu burkānu
1 ½ tējkarotes smalki sagrieztu ķiploku
¼ tējkarotes kaltēta timiāna
1 kārba veseli nomizoti tomāti
1kg kalē kāpostu
500 gr kūpinātas desas, sagrieztas šķēlēs
PAGATAVOŠANA
Katlā lieciet pupiņas, buljona un bagātīgu šķipsniņu sāls. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Samazina siltumu un vāra uz lēnas uguns, apmēram 30 līdz 45 minūtes līdz pupiņas ir mīkstas, laiku pa laikam maisot. Ja nepieciešams, pievienojiet vairāk šķidrumu, lai tas pilnībā pārklāj pupiņas.
Pannā uz vidējas uguns uzkarsē 3 ēd.k. olīveļļas. Cep sīpolus karstā eļļā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno selerijas, burkānus un ķiplokus; pārkaisa ar šķipsniņu sāls un kaltētu timiānu. Kārtīgi samaisa, gatavo 5 līdz 7 minūtes. Pievieno sasmalcinātus tomātus, šķipsniņu sāls un nedaudz maltu melno piparu. Pannas saturu pievieno pupiņām.
Verdošā ūdeni 5 minūtes novāra kalē kāpostus. Notecina un noliek malā atdzist. Kad tie ir pietiekami atdzisuši, lai apstrādātu, izspiež no kāpostiem ūdeni un pēc tam rupji sasmalcina.
Pannā apmēram 3 minūtes apcep desu, līdz tā ir brūna. Kad pupiņas ir mīkstas, kāpostus un desu pievieno pupiņām un dārzeņiem. Vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pievieno garšvielas. Sautējums uzlabo garšu, ja pirms pasniegšanas tam ļauj atpūsties 30 minūtes vai ilgāk. Sautējumu var pagatavot un turēt ledusskapī līdz 2 dienām, pēc tam atkārtoti uzsildīt.