Siermaizīte ir iecienīta un viegli pagatavojama uzkoda izsalkuma remdēšanai, tomēr to nevajadzētu savietot vienā kategorijā ar fast food. Šefpavārs Juris Dukaļskis norāda, ka siermaizītes var pagatavot īpaši gardas un vienlīdz smalkas.
Patiesi gardas siermaizītes noslēpums ir labs siers. Šķēlītēm jābūt pietiekami plānām, lai akcentētu citu piedevu garšas nianses. Mūsdienās “gards” nozīmē arī glīti noformēts un veselīgs, tāpēc ļaujies eksperimentiem - pievieno garšaugus, dārzeņus, ogas un augļus - jo krāsaināka siermaizīte, jo labāk! Siermaizīte ir pateicīgs ēdiens.
To ir viegli pagatavot, var ēst ar rokām vai galda piederumiem. Maizīti var sagriezt mazākos gabaliņos kā kanapē vai gluži otrādi - pasniegt veselu kā pamatēdienu.
Ir bezgala daudz siermaizīšu veidu, tomēr, kā norāda šefpavārs, visgardākā būs tā, kurai izmantotas vēl citas pašam ēdājam iecienītas sastāvdaļas: dārzeņi, gaļa vai atsevišķas garšvielas un mērces. Šefpavārs piedāvā piecas receptes fantāzijas (un apetītes) raisīšanai, raksta žurnāls Māja.
4 personām nepieciešams
Graudu sinepes sajauc ar tomātu mērci, pārsmērē katru maizi, kārto iepriekš sagrieztus sīpolus, tad pa virsu liec plāni sagrieztu brieža desu un pārsedz ar siera šķēli. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 5 minūtes (līdz siers izkusis).
Padoms: garšos labi ar gaišo kviešu alu, Malbec vai Shiraz vīnu.
4 personām nepieciešams
Karstā pannā ar eļļu apcep iepriekš sakapātu šaloti, ķiploku, pievieno sagrieztas sēnes un visu kārtīgi sacep. Liec klāt spinātus un noņem no uguns, pieber sāli un piparus pēc garšas. Uz maizes kārto sēnes ar spinātiem, pārklāj ar sieru un cep krāsnī. Pasniedz karstu.
Padoms: labi garšos ar sauso vīnu vai nefiltrētu alu.
4 personām nepieciešams
Uzkarsētā katliņā ar eļļu izsautē iepriekš sakapātu šaloti un sasmalcinātu ķiploku, pievieno smalki kubiņos sagrieztu seleriju, pasautē pāris minūtes, papildini ar tomātu mērci. Uzliec katliņam vāku un uz lēnas uguns sautē apmēram 30 minūtes (līdz selerija mīksta). Pieber sāli un cukuru pēc garšas, atdzesē. Uz maizes smērē biezā kārtā mērci, pārklāj ar šķēlēs sagrieztu sālītu gurķi, tad - ar sieru un cep krāsnī, līdz siers izkusis un maizes apakša - zeltaina.
Padoms: pirms cepšanas tostermaizi var sagriezt mazākos gabaliņos, veidojot pirkstiņuzkodas.
4 personām nepieciešams
Majonēzei pievieno iepriekš notvaicētas, sagrieztas Grenlandes garneles, sakapātas dilles, sāli un piparus (pēc garšas) un smērē uz maizes. Pārklāj ar Holandes Light sieru.
Padoms: labi garšo kā piedeva zaļajiem lapu salātiem.
Lācenes savāra ar cukuru, atdzesē. Liec ievārījumu uz maizes, pārklāj ar sieru, cep krāsnī. Pasniedz ar skābo krējumu.
Padoms: pasniedz tradicionālā saldā ēdiena vietā.