Sātīgs paēdiens kārtīgām pusdienām vai vakariņām. Zeltainas, bagātīgas garšas buķetes apveltītas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām.
SASTĀVDAĻAS:
4 lieli kartupeļi
2 olas
5 ēdamkarotes miltu
3 sīpoli
sāls
eļļa cepšanai
pildījumam: 500 g maltas gaļas
2 sīpoli
1 ēdamkarote skāba krējuma
sāls
malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA:
- Kartupeļus un sīpolus nomizo, sagriež gabaliņos un sablendē viendabīgā masā.
- Masai pievieno olas, miltus, sāli un labi izmaisa.
- Sablendē pildījumam paredzēto sīpolu, to iemaisa maltajā gaļā, pievieno skābu krējumu, sāli, maltus piparus. Gaļas masu labi samīca.
- Pannā ielej eļļu, kārtīgi uzkarsē. Karstajā eļļā ar karoti liek kartupeļu masu un veido pankūkas, nedaudz apcep, tad pa virsu liek no maltās gaļas veidotas lodītes un turpina cepšanu.
- Uz gaļas masas, tā, lai to nosegtu, liek kartupeļu masu. Kad pankūkas apakšējā kārta apcepusi zeltaini brūna, ar lāpstiņas un dakšiņas palīdzību pankūkas uzmanīgi apgriež un cep otru pusi.
- Pankūkas saliek cepamajā traukā un 10 - 15 minūtes ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā.
Padomi kartupeļu pankūku pagatavošanai
- Kartupeļu pankūku gatavošanai vispiemērotākie ir nobrieduši, lieli, miltaini kartupeļi.
- Jo sausāki būs rīvētie kartupeļi, jo saturīgāka būs pankūku mīkla: tieši tāpēc ērtai kartupeļu rīvēšanai ieteicams izmantot sulas spiedi - būs gan kartupeļi sarīvēti, gan izspiesta sula. Ja kartupeļus rīvē ar parasto rīvi, sarīvēto masu pēc tam virtuves dvielī nosusina iespējami sausāku.
- Kartupeļu sulai neilgi pastāvot, trauka dibenā nogulsnējas ciete: sulu uzmanīgi nolej un cieti pievieno rīvēto kartupeļu masai - pankūkas būs kraukšķīgākas.
- Ja kartupeļu masai pievieno miltus, tos vispirms samaisa ar olu viendabīgā putriņā un tikai pēc tam pievieno sarīvētajiem kartupeļiem.
- Pankūkas cep lielā eļļas vai tauku daudzumā, pēc tam nosusina papīra dvielī.
- Pankūkas vēlams pasniegt uzreiz pēc cepšanas - atdziestot tās zaudē savu kraukšķīgumu un īpašo aromātu.