Šis smaržīgais un sātīgais ēdiens ir lieliski piemērots pavasarim. Lai ietaupītu laiku, var izmantot konservētus aunazirņus. Ja patīk ēdiena tekstūra, tad jāizmanto kaltēti aunazirņi, bet tad būs nepieciešams mērcēšanas laiks.
Žāvētu aunazirņu gatavošanas laiks ir atkarīgs no to svaiguma. Ja tie ir glabāti ilgu laiku un izskatās saplakuši, to pagatavošana var aizņemt vairāk nekā 3 stundas.
Lai šis ēdiens būtu smaržīgs un garšīgs, tam pievienoti svaigi ķiploki, ingvers, malts koriandrs, ķimenes, paprika un sasmalcināti tomāti. Pasniedz ar tvaicētiem rīsiem un ķiploku maizi.
SASTĀVDAĻAS
225 g kaltēti aunazirņi vai divas 425 g kārbas
sāls un malti melnie pipari
3 ēd.k. eļļa vai gī sviests
2 1/2 gabaliņu svaigas saknes ingvera, nomizots un smalki sagriezts
3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sasmalcinātas
2 tējk. malts koriandrs
1 tējk. maltas ķimenes
2 tējk. paprika
4 tomāti, nomizoti, attīrīti no sēklām un rupji sasmalcināti
sauja svaigu koriandra lapu
450 g spinātu lapas, sagrieztas un sasmalcinātas
svaigs koriandrs, dekorēšanai
PAGATAVOŠANA
Ja izmanto kaltētus aunazirņus, noteikti pārlasiet un izmetiet visus akmentiņus un citus netīrumus. Noskalo, pēc tam i bļodā pievieno divreiz vairāk auksta ūdens, lai tas pārklātu zirņus. Atstāj ievilkties pa nakti.
Izmērcētos aunazirņus nokāš, tad liek lielā katlā ar lielu daudzumu ūdens un uzvāra. Samazina siltumu un vāra uz lēnas uguns 2-3 stundas līdz zirņi mīksti, gatavošanas laika beigās pievieno sāli. Gatavošanas laiks būs no 2 līdz 3 stundām vai 15 minūtes, ja izmanto konservētus aunazirņus. Ja izmanto konservētus aunazirņus, tie vienkārši jānotecina un jānoskalo zem auksta tekoša ūdens.
Eļļu vai gī sviestu silda lielā biezā katlā vai ugunsdrošā pannā. Pievieno sasmalcinātu ingvera sakni, saspiestu ķiploku, maltu koriandru, maltas ķimenes un papriku un vāra 2 minūtes, visu laiku maisot. Pievieno izmērcētus, vārītus (vai konservētus, nosusinātus) aunazirņus, labi samaisa, lai tie būtu rūpīgi pārklāti ar garšvielu maisījumu.
Pievieno tomātus, koriandra lapas un spinātus. Vāra 2 minūtes, pēc tam uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Sāli un piparus pievieno pēc garšas, izrotā ar koriandra zariņiem un pasniedz.