© Foto: Pexels.com

Kišs (quiche) ir franču pīrāgs, kas sastāv no mīklas pamatnes, kas pildīts ar pikantu olu krēmu un siera, gaļas, jūras velšu vai dārzeņu gabaliņiem. Labi zināms variants ir quiche lorraine, kas ir ar bekonu. Kišu var pasniegt karstu, siltu vai aukstu.

Kišs ir sāļš olu krēms, kas sacepts mīklas garozā. Lai gan kišu noteikti var pagatavot arī bez mīklas, bet tad tā drīzāk būs omlete vai nesalds olu krēms. Kišs ir sāļš uz olu bāzes gatavots ēdiens, ko gatavo mīklas izstrādājumā, piemēram, tartē vai pīrāgā. Kišu var ēst brokastīs, pusdienās un vieglāku variantu arī vakariņās.

Foto: pixabay.com

Vai kišs ir veselīgs?

Kad runa ir par veselīgu uzturu, tad nav pārāk labas ziņas, jo parasti kišu gatavo ar siera un krējuma pildījumu, kā arī ar sviestu mīklu, tāpēc tajā ir daudz piesātināto tauku un kaloriju. Sastāvdaļas, piemēram, bekons, pievienotais sāls un vairāk piesātināto tauku neliecina par veselīgu uzturu.

Kā jau minēts, kišs parasti ir pusdienu, nevis vakariņu ēdiens. Tas var būt vakariņu sastāvdaļa, bet nekad visas vakariņas, izņemot varbūt vieglu maltīti. Kišs reti ir deserts, jo tas parasti ir sāļais ēdiens.

Foto: pixabay.com

Kišu var pasniegt kā daļu no jebkuras ēdienreizes vai kā pamatēdienu. Vieglāks siers ar olu krēmu veido brīnišķīgu brokastu porciju un lieliski darbojas kā uzkoda, īpaši mazās tartaletes formātā. Pievienojot gaļu vai jūras veltes, šī sātīgākā versija var kalpot kā pusdienu vai vakariņu pamatēdiens.

Ar kādu vīnu sader?

Vislabāk šis ēdiens sader ar vieglākiem vīniem. Chardonnay, Sauvignon blanc vai Sémillon derēs ar siera versijām. Pie gaļas variācijām diezgan labi iederēsies arī sauss rozē. Kā parasti, sausāki vīni darbosies labāk nekā tie, kuros ir daudz augļu. Ja vēlaties kaut ko ekstravagantu, piemēram, trifeļu vai omāru kišu, nav izslēgts šampanietis.

Foto: pixabay.com

Lielāko daļu kišu veidu var lietot arī ar jebkuru Pilsner vai Lager tipa alu, taču tie vislabāk izceļas ar vīnu. Sātīgs alus, piemēram, porteri vai stouts, mēdz pārņemt šā citādi apmierinošā ēdiena smalko garšu.

Karaļa Čārlza III kronēšanas kiša recepte

Gards kišs ar kraukšķīgu, vieglu mīklas apvalku un maigu spinātu, balto pupiņu un svaiga estragona garšu. Var ēst gan siltu, gan aukstu kopā ar zaļajiem salātiem un vārītiem kartupeļiem. Kišs bija lieliski piemērots Čārlza III kronēšanas lielajām pusdienām. Recepti piedāvā

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS (6 porcijas)

125 g miltu

šķipsna sāls

25 g auksta sviesta, kubiņos

25 g speķa

2 ēdamkarotes piena

vai 1 x 250g gatavās smilšu mīklas plāksnes

PILDĪJUMS

125 ml piena

175 ml saldā krējuma

2 vidējas olas

1 ēdamkarote sasmalcināta svaiga estragona

sāls un pipari

100 g rīvēta Čedaras siera,

180 g vārītu spinātu, viegli sagrieztu

60 g vārītu pupiņu vai sojas pupiņu

PAGATAVOŠANA

  • Bļodā izsijā miltus un sāli; pievieno taukvielas un ar pirkstu galiem saberž maisījumu, līdz iegūst smilšainu, rīvmaizei līdzīgu tekstūru. Pamazām pievieno pienu un sajauc sastāvdaļas mīklā.
  • Nosedz un 30-45 minūtes ļauj nostāvēties ledusskapī.
  • Ar miltiem viegli apkaisa darba virsmu un izrullē mīklu apļa formā, kas ir nedaudz lielāka par cepamās formas augšdaļu un ir apmēram 5 mm bieza.
  • Ieklāj formā mīklu, raugoties, lai tajā nebūtu caurumu, pretējā gadījumā maisījums var izplūst. Pārklāj un atstāj ledusskapī vēl 30 minūtes. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 °C.
  • Mīklu izklāj ar cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas un cep 15 minūtes, kad gatavs, noņem cepamo papīru un cepamās pupiņas. Samazina cepeškrāsns temperatūru līdz 160 °C.

Foto: pixabay.com

  • Sakuļ pienu, krējumu, olas, garšaugus un garšvielas. Izceptajā pamatnē iekaisa pusi rīvētā siera, virsū pievieno sasmalcinātos spinātus, pupiņas un zaļumus, pēc tam pārlej ar šķidro maisījumu.
  • Ja nepieciešams, maisījumu viegli samaisa, lai nodrošinātu, ka pildījums ir vienmērīgi izkliedēts, taču jāuzmanās, lai nesabojātu izcepto mīklu. Pārkaisa atlikušo sieru. Liek cepeškrāsnī un cep 20-25 minūtes, līdz olu krēms sacietē un kļūst viegli zeltains.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv