Kišs (quiche) ir franču pīrāgs, kas sastāv no mīklas pamatnes, kas pildīts ar pikantu olu krēmu un siera, gaļas, jūras velšu vai dārzeņu gabaliņiem. Labi zināms variants ir quiche lorraine, kas ir ar bekonu. Kišu var pasniegt karstu, siltu vai aukstu.
Kišs ir sāļš olu krēms, kas sacepts mīklas garozā. Lai gan kišu noteikti var pagatavot arī bez mīklas, bet tad tā drīzāk būs omlete vai nesalds olu krēms. Kišs ir sāļš uz olu bāzes gatavots ēdiens, ko gatavo mīklas izstrādājumā, piemēram, tartē vai pīrāgā. Kišu var ēst brokastīs, pusdienās un vieglāku variantu arī vakariņās.
Kad runa ir par veselīgu uzturu, tad nav pārāk labas ziņas, jo parasti kišu gatavo ar siera un krējuma pildījumu, kā arī ar sviestu mīklu, tāpēc tajā ir daudz piesātināto tauku un kaloriju. Sastāvdaļas, piemēram, bekons, pievienotais sāls un vairāk piesātināto tauku neliecina par veselīgu uzturu.
Kā jau minēts, kišs parasti ir pusdienu, nevis vakariņu ēdiens. Tas var būt vakariņu sastāvdaļa, bet nekad visas vakariņas, izņemot varbūt vieglu maltīti. Kišs reti ir deserts, jo tas parasti ir sāļais ēdiens.
Kišu var pasniegt kā daļu no jebkuras ēdienreizes vai kā pamatēdienu. Vieglāks siers ar olu krēmu veido brīnišķīgu brokastu porciju un lieliski darbojas kā uzkoda, īpaši mazās tartaletes formātā. Pievienojot gaļu vai jūras veltes, šī sātīgākā versija var kalpot kā pusdienu vai vakariņu pamatēdiens.
Vislabāk šis ēdiens sader ar vieglākiem vīniem. Chardonnay, Sauvignon blanc vai Sémillon derēs ar siera versijām. Pie gaļas variācijām diezgan labi iederēsies arī sauss rozē. Kā parasti, sausāki vīni darbosies labāk nekā tie, kuros ir daudz augļu. Ja vēlaties kaut ko ekstravagantu, piemēram, trifeļu vai omāru kišu, nav izslēgts šampanietis.
Lielāko daļu kišu veidu var lietot arī ar jebkuru Pilsner vai Lager tipa alu, taču tie vislabāk izceļas ar vīnu. Sātīgs alus, piemēram, porteri vai stouts, mēdz pārņemt šā citādi apmierinošā ēdiena smalko garšu.
Gards kišs ar kraukšķīgu, vieglu mīklas apvalku un maigu spinātu, balto pupiņu un svaiga estragona garšu. Var ēst gan siltu, gan aukstu kopā ar zaļajiem salātiem un vārītiem kartupeļiem. Kišs bija lieliski piemērots Čārlza III kronēšanas lielajām pusdienām. Recepti piedāvā
SASTĀVDAĻAS (6 porcijas)
125 g miltu
šķipsna sāls
25 g auksta sviesta, kubiņos
25 g speķa
2 ēdamkarotes piena
vai 1 x 250g gatavās smilšu mīklas plāksnes
PILDĪJUMS
125 ml piena
175 ml saldā krējuma
2 vidējas olas
1 ēdamkarote sasmalcināta svaiga estragona
sāls un pipari
100 g rīvēta Čedaras siera,
180 g vārītu spinātu, viegli sagrieztu
60 g vārītu pupiņu vai sojas pupiņu
PAGATAVOŠANA