© Foto: pixabay.com

Bezrauga maize ir ideāls risinājums, ja nav laika rauga maizei ar ilgu rūgšanas laiku. Tai ir kraukšķīga, zeltaini brūna garoza, un tā iekšpusē ir mīksta un blīva.

To var izmantot kā sviestmaižu maizi vai siltu ar sviestu. Šo sodas maizi pasniedz arī ar zupu, sautējumu vai čili.

Kas ir bez rauga maize? Bez rauga maize ir jebkura veida maize, kurā raudzēšanai neizmanto raugu. Visizplatītākie bezrauga maizes veidi ir šādi.

Ātrās maizes - tās ir maizes, kas pagatavotas ar mīklu, piemēram, banānu maize.

Foto: pixabay.com

Plakanas maizes - tās ir maizes, kuras parasti gatavo bez rauga līdzekļiem un ir plānākas un plakanākas, piemēram, nāna maize vai pita maize.

Sodas maizes - tās ir maizes, kur raudzēšanai izmanto cepamo sodu. Bonnach ir tradicionāla īru/skotu sodas maize, kuras raudzēšanai izmanto gan cepamo sodu, gan paniņas, recepti piedāvā noshingwiththenolands.com.

Bezrauga maize ir ne tikai ļoti ātri un vienkārši pagatavojama, bet tai nepieciešamas tikai nedaudzas veselīgas sastāvdaļas.

Foto: pixabay.com

  • Universālie milti —receptei der jebkura veida universālie milti.
  • Pilngraudu milti - šie pilngraudu milti ne tikai piešķir maizei vairāk barības vielu, bet arī piešķir garšīgu riekstu aromātu.
  • Klijas - tās dod maizei šķiedrvielas, palīdz maizei piešķirt blīvu struktūru. Ja nevarat atrast klijas, var aizstāt ar kviešu dīgstiem, lai iegūtu līdzīgu efektu un garšu.
  • Cepamais pulveris un cepamā soda - gan cepamā pulvera, gan cepamā soda izmantošana palīdz novērst, ka maize ir pārāk smaga.
  • Cukurs - ir tikai divas ēdamkarotes cukura, taču tas gatavajai maizei piešķir brīnišķīgu garšu.
  • Ola - viena viegli sakulta ola, lai palīdzētu sasaistīt maizes mīklu.
  • Sviests - miltos sagriezts auksts sviests piešķir maizei gan maigāku tekstūru, gan nodrošina zeltainu, kraukšķīgu garoziņu no ārpuses.
  • Paniņas - šī ir slepenā sastāvdaļa. Tas ir maizes raudzētājs, bet tas arī piešķir tai brīnišķīgu garšu un tekstūru

SASTĀVDAĻAS

3 glāzes universālu miltu

1/2 tase pilngraudu kviešu miltu

1/2 tase dabīgās klijas

2 tējk. cepamais pulveris

1 tējk. cepamā soda

1 tējk. sāls

2 ēd.k. cukurs

1/3 tase auksta sviesta

1 ola viegli sakulta

1 1/4 glāzes paniņas

PAGATAVOŠANA

Foto: Pexels.com

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem C. Lielā bļodā apvienojiet miltus, klijas, cepamo pulveri, soda, sāli un cukuru. Pierieziet sviestu, maisiet līdz mīkla atgādina rupjus miltus. Iemaisa olu un paniņas un labi samaisa. Izlieciet virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, un nedaudz mīciet. Saspiež apaļā kukulītī. Liek uz neietaukotas cepešpannas vai čuguna pannas. Cep 180 grādos C 35 līdz 45 minūtes, līdz maizīte paliek brūna. Pasniedz siltu ar sviestu.

Foto: Pexels.com

Šai maizei ārpuse ir kraukšķīga zelta garoza ar stingru, blīvu tekstūru. Maize nav smaga, jo no iekšpuses ir viegla un mīksta. Var uzglabāt maizi gaisa necaurlaidīgā traukā istabas temperatūrā 2 dienas. Ļaujiet maizei pilnībā atdzist, pēc tam iesaiņo un var uzglabāt saldētavā hermētiskā traukā vai saldētavas maisiņā līdz 3 mēnešiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv